Du kan gå ned i vekt med riktig mat. Foto.

Hva slags mat bør jeg spise for å gå ned i vekt?

Hva er nøkkelen til å gå ned i vekt? Helt riktig: Maten. Trening er så klart viktig, men uten et balansert kosthold er det vanskelig å få den vektnedgangen man ønsker og å holde vekten.

Hva må på plass for å lage en kostholdsplan med mat som hjelper deg med å gå ned i vekt? Og hva er et balansert kosthold? Her får du noen innspill til hva du bør spise mer av, og hva slags mat du bør begrense. 

Les mer: Ukesplan for sunn mat

Hva slags mat bør være med i kosten vår?

Det går fint an å gå ned vekt ved å spise vanlig mat. Grønnsaker er noe av den beste maten som hjelper deg med å gå ned i vekt. Ved å fylle ut måltidene med grønnsaker, kan man redusere kaloriinntaket. Kostholdseksperter anbefaler at halve tallerkenen bør bestå av frukt og grønt. Når du varierer mellom forskjellige farger og kokte, wokede og rå grønnsaker får du også i deg flere forskjellige næringsstoffer. Frukt og bær som mellommåltid gjør at du får i deg masse sunne vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Det kan også være klokt å tenke over brød- og pastavanene dine. Fiber både metter og mater de gode bakteriene i magen. Grovt rugbrød både smaker godt og er rikt på fiber. Du vil også dra nytte av å kutte ned på hvit pasta og ris, og i stedet spise quinoa og fullkornsbulgur. I Norge har vi fantastiske rotfrukter, og av og til kan ovnsstekte rotfrukter fint erstatte både pasta og ris. Når du spiser mer fiber, trenger du ikke spise like mye for å bli mett.

Hvordan bør fordelingen se ut?

Det er lett å tenke at man må nekte seg mye når man skal spise sunne måltider for å gå ned i vekt. Faktum er at bare ved spise mer av maten du finner forslag til her, og mindre av det kroppen ikke har godt av, har du kommet et godt stykke på veien. 

Som nevnt anbefales det ofte at halve tallerkenen bør være fylt med frukt og grønt når du skal spise et måltid. I tillegg til frukt og grønt, bør du passe på at du fyller tallerkenen med en fjerdedel proteiner. Gode proteinkilder finner du i kylling, fisk, havregryn, melk og yoghurt. Egg inneholder også mye protein. Når du spiser både eggehviten og plommen, bidrar egget i tillegg med fett, mineraler og vitaminer. Den siste fjerdedelen av tallerkenen din bør bestå av gode karbohydrater. Det er her du bør begrense hvit pasta og ris.

Synes du dette høres strengt ut? Fortvil ikke. Det er fortsatt lov med litt snacks. Noen av dem kan til og med hjelpe deg med å spise nok grønnsaker. Her har du noen gode forslag til sunnere snacks. 

Hvilke dietter kan passe for meg?

Synes du det er vanskelig å planlegge hva og hvordan du bør spise mat for å gå ned i vekt? Mange føler seg tryggere når de følger en spesifikk diett, og mange velger periodisk faste med «spisevinduer» med gode resultater, mens andre synes det blir for lenge mellom hvert måltid.  Du kan også for eksempel se nærmere på lavkarbo. Hvis du synes lavkarbo har for mye fett, kan du sjekke ut LCLC-dietten (Low Carb Low Calories).

Uansett om du velger en diett, eller følge tallerkenmodellen som helsemyndighetene anbefaler, er det fint å vite at det å gå ned i vekt og så holde vekten stabilt, er et langsiktig mål som krever jevnt arbeid. Hvis man tenker at «jeg skal ikke spise x eller y», er det lett å gi opp ved første sprekk. For å lykkes, er det bedre å tenke over hvilke matvarer man har godt av å begrense, og heller spise de matvarene som bidrar til en sunnere, gladere kropp.  

Bestselgere: