Hjemmelaget chips av rotgrønnsaker er sunn snacks. Foto.

Tips til sunn snacks du bør spise mer av

Har det blitt litt for mye av det gode i det siste? Eller har du bare lyst til å spise litt sunnere? I denne artikkelen får du tips til sunn snacks som kan lages hjemme eller kjøpe i butikk!

Med sunn snacks på bordet kan du unne deg noe godt hver helg

Fredagskosen er nesten et hellig øyeblikk for oss nordmenn, der vi gjerne serverer et hav av våre egne favorittsnacks. Men selv om de smaker godt og demper søtsuget, varer den tilfredsstillende følelsen bare en liten stund. Like etterpå kan du begynne å føle deg trøtt og nesten litt uvel.

Mange snacksfavoritter som søtsaker, chips og brus inneholder nemlig mye sukker som gjør at blodsukkernivået ditt øker raskt, noe som får deg til å føle deg både pigg og glad. Sukker er imidlertid en rask energikilde som forsvinner like fort som den kommer. Derfor kan man oppleve en sliten og døsig følelse i etterkant.

I tillegg kan et for stort sukkerinntak forårsake karies og øke risikoen for overvekt hos både store og små. Ifølge de nordiske ernæringsanbefalingene NNR 2012, bør ikke mer enn 10 % av energiinntaket hos en voksen person komme fra tilsatt sukker. Dette tilsvarer mellom 50 og 75 gram, der inntaket selvfølgelig avhenger av hvor mye energi du både trenger og forbruker.

På Skandinavias største helsenettsted, NHI, kan du lese mer om den helsemessige betydningen av et overdrevet sukkerinntak. Når kaloriene består av mer enn 10 % tilsatt sukker, blir det vanskeligere å få i seg nok næringsrik mat for å gi kroppen alle de vitaminene og mineralene den trenger uten at du samtidig inntar en større mengde kalorier enn du forbruker. Dette kan igjen føre til at du ikke får i deg nok næring, eller at du går opp i vekt.

Så hvordan kan man forhindre dette og samtidig kunne nyte det lille ekstra? Med sunn snacks selvfølgelig! Nedenfor finner du en liste med tips om sunn snacks du kan kose deg med når du vil unne deg noe godt. Du får forslag til både sunn snacks du kan kjøpe i butikken og oppskrifter du kan lage hjemme!

Tips til enkel og sunn snacks:

1. Charcuterie-brett

At du vil spise sunnere betyr ikke at du bare skal sitte og nippe til et glass vann når det er tid for å kose seg. Hvorfor ikke duke til med et herlig charcuterie-brett? Ja, du leste riktig. Et brett med diverse kjøttpålegg, spekemat og oster er faktisk et sunt snacksalternativ – i hvert fall hvis du sammenligner det med godteri og potetgull. Det passer kanskje ikke hvis du har et fettfattig kosthold, ettersom ost og flere kjøttpålegg har et høyt fettinnhold, men du unngår i hvert fall det unødvendig høye sukkerinnholdet.

Du kan for eksempel satse på lufttørket skinke og salami samt gode oster som parmesan, gruyère eller comté. Et godt tips er å velge harde oster fremfor myke varianter (som mozzarella, ricotta og brie), da du vanligvis trenger en mindre mengde av disse for å tilfredsstille lysten. Topp gjerne brettet med noen oliven, marinerte artisjokker og soltørkede tomater for å styrke smaksopplevelsen ytterligere!

2. Mørk sjokolade

Sjokoladeelskeren trenger heller ikke å kvitte seg med sin favorittsnacks. Det er imidlertid viktig å velge en sjokolade med høyere kakaoinnhold fordi den både metter raskere og inneholder masse antioksidanter.

Velg en mørk sjokolade med et kakaoinnhold på 70–90 %, og nyt noen biter etter middagen med god samvittighet.

3. Grønnsaker

Et annet tips til sunn snacks er grønnsaker. Velg dine favoritter og skjær dem opp i smale stenger som du kan presentere på snacksbordet eller ha stående i kjøleskapet når søtsuget setter inn. Kombiner dem gjerne med en sunnere dipp, for eksempel med tyrkisk yoghurt og favorittkrydderet ditt for å gjøre opplevelsen enda bedre.

4. Søtpotetchips

Hvis du er en ekte chipselsker og ikke kan forestille deg et snacksbord uten disse knasende godsakene, vil du elske dette tipset! I stedet for å kjøpe chips fra butikken, som vanligvis inneholder usunt fett og mye sukker, kan du lage dine egne søtpotetchips eller rødbetchips.

Stek chipsen i ovnen og nyt den så med en dipp laget av tyrkisk yoghurt, salsa og gressløk.

5. Sunne muffins

Du som elsker bakverk, kan velge mellom mange sunne oppskrifter som samtidig kan stilne søtsuget. Prøv for eksempel denne oppskriften på sunne muffins med en smak av banan med en kremete toffee-kjerne. De passer for hele familien og inneholder kun 100 kcal per porsjon!

6. Nøtter er sunn snacks

Nøtter er et utmerket alternativ, og er også enkle å ta med seg i vesken når du er på farten. På denne måten reduserer du risikoen for å falle for søtsuget og kjøpe deg en bolle eller godtepose.

Nøtter inneholder rikelig med fiber, proteiner og umettet fett som metter godt og lenge. Macadamianøtter, paranøtter og pekannøtter er noen av nøttene som inneholder minst karbohydrater. Men mandler, valnøtter, hasselnøtter og pinjekjerner er også gode og sunne alternativer.

Hvilke snacks bør du unngå?

Nedenfor finner du en liste over snacks som bør unngås hvis du ikke ønsker å få i deg tomme kalorier og unødvendig sukker.

Chips – en pose chips med 300 gram inneholder cirka 1575 kcal. I tillegg har de et svært høyt kaloriinnhold og består av usunt fett.

Smågodt – en desiliter smågodt inneholder cirka 260 kcal. Måler du opp en desiliter, vil du se hvor lite dette er og hvor fort du får i deg store kalorimengder.

Is – unngå is som inneholder kjeksbiter, godteri eller søte sauser, ettersom en porsjon med 150 gram is kan inneholde cirka 350 kcal.

Velg snacks som passer for deg og din livsstil

Selv om enkelte snacks kan anses som sunnere enn andre, er det viktig å velge de som passer for deg og ditt kosthold. Vil du gå ned i vekt? Holde på vekten din? Eller kanskje du vil gå opp i vekt? Avhengig av hvordan målene dine ser ut, finnes det snacks som passer bra for akkurat deg. Du som spiser et fettfattig kosthold anbefales for eksempel ikke å spise nøtter, oster eller fete charcuterie-brett, men dette er perfekte alternativer for deg som følger en LCHF-diett. Alle tipsene med sunne snacks er imidlertid mye bedre enn smågodt, chips og is, og er derfor gode råd for deg som vil nyte en sunnere fredagskos!

Få 15% rabatt
ved å melde deg på vårt nyhetsbrev

Bestselgere: