lavkarbo

Gå ned i vekt med lavkarbo

Lavkarbo-dietten er et kosthold som mange sverger til, og det finnes mange eksempler på folk som raser ned i vekt med lavkarbo. Mange opplever at de går fort ned i vekt med lavkarbo-diett. Denne dietten, også kjent som «low carb high fat» (LCHF), er et kosthold hvor man har et høyere inntak av fett og færre karbohydrater. Hvis du ikke har så mye kjennskap til LCHF-kosthold fra før, vekker det sikkert mange spørsmål. I utgangspunktet er det jo ganske overraskende at man skal spise mer fett når man skal riste av seg de ekstra kiloene! I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på denne dietten, og hva du bør tenke på hvis du ønsker å gå ned i vekt med lavkarbo.

Lavkarbo – hva er egentlig det?

Den overordnede teorien som tilhengerne av dietten legger frem, er at det er insulinnivået i kroppen, og ikke det høye fettinntaket som gjør at man legger på seg. Det tenkes også at et overdrevent inntak av karbohydrater er det som fører til det høye insulinnivået, og at man derfor vil gå raskt ned i vekt ved å kutte ned på karbohydratinntaket.

Nytt kosthold, nye muligheter!

En utfordring med LCHF er at karbohydrater finnes i store mengder i de matvarene som står sentralt i manges kosthold. Noen av de største og vanligste kildene til karbohydrater er sukker, brød, pasta, ris og poteter. På en lavkarbo-diett velger man bort disse næringskildene og erstatter dem med større proteinmengder og fett.

Mange får litt panikk når de hører at de ikke kan spise brød! Det er derfor viktig å finne ut hvilke matvarer som kan erstatte disse, slik at man klarer å opprettholde det nye kostholdet. Du bør derfor undersøke litt på forhånd, slik at du ikke står der skrubbsulten og lurer på hva du skal spise. Heldigvis finnes det i dag mange gode alternativer.

Mange velger å spise på en helt ny måte, ved å bytte ut brødskivene med salat, eggerøre og suppe. Det finnes også gode lavkarbo-alternativer til pasta, brød og knekkebrød, som i tillegg inneholder mange viktige næringsstoffer og proteiner.

 

Ting å tenke på rundt trening og lavkarbo

Hvis du prøver å gå ned i vekt, er det lurt å kombinere et sunt kosthold med trening. Ved å styrke musklene dine øker du også forbrenningen, noe som kan bidra til mer energi i en aktiv hverdag.

Når du spiser et lavkarbo-kosthold, er det vanlig at du etter hvert føler deg mindre sulten, ettersom du spiser mer fett som metter mer. Derfor er det viktig at du passer på at du spiser nok når du følger denne dietten, spesielt når du trener! Det kan være lurt å sette opp en kostholdsplan, slik at du er sikker på at du får i deg alt du trenger. Det kan også være lurt å supplere med vitaminer, siden det kan være flere ting du ikke får i deg igjennom maten.

Både kondisjons- og styrketrening kan være fordelaktig når du vil gå ned i vekt med lavkarbo-diett, der du også får god bruk for de ekstra proteinene du får gjennom kostholdet!

 

Streng, normal eller liberal lavkarbo?

Når det kommer til LCHF er det gjerne snakk om streng, normal eller liberal lavkarbo. Disse nivåene sier noe om mengden karbohydrater man skal spise hver dag. For å gå ned i vekt, gjelder det ikke alltid å være kjempestreng og spise så lite karbohydrater som mulig. Det er i stedet viktig å finne et nivå som fungerer best for deg og din kropp for at du skal nå målene dine. Du kan gjerne starte på et normalt nivå og spise mellom 20 og 25 gram karbohydrater hver dag, og se hva det gjør for vektnedgangen din.

 

Hva gjør jeg om vekten står stille og jeg ikke klarer å gå ned i vekt med lavkarbo?

Med lavkarbo er det mulig å gå ned mye på kort tid, men står vekten bom stille kan du forsøke å eksperimentere med mengden karbohydrat du spiser. Husk at kroppen trenger å venne seg til det nye kostholdet, og at det kan ta noen uker før du begynner å gå ned i vekt. Et kosthold som i alle hovedsak består av fisk, egg, kjøtt og grønnsaker er effektivt for deg som vil minske vekten. Å utelukke meieriprodukter kan derfor være en idé om vekten står stille.

 

La kroppen venne seg til kostholdet

Husk at selv om mange har gått mye og raskt ned i vekt ved hjelp av lavkarbo-dietten, er den fremdeles omstridt. Det har for eksempel blitt påpekt at kroppens insulinnivåer muligens påvirkes mindre av langsomme karbohydrater, og at man derfor kan velge grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter og grove kornprodukter selv om man spiser lavkarbo. Ved å inkludere flere av disse i kostholdet får du i deg flere karbohydrater, uten at det hindrer vekttapet. Husk også at kroppen er nødt til å venne seg til det nye kostholdet, så du bør alltid prøve deg frem til du finner det som passer for deg.

Du kan lære mer om å gå ned i vekt, finne gode lavkarbo-oppskrifter og inspirasjon til vektnedgangen din her på siden vår!

Bestselgere: