11 December 2019
Oppdatert 04 April 2024
Det er mange som ønsker å gå ned i vekt og vil at det skal skje raskt. Det finnes mange myter om vektreduksjon, og hvis man ikke kjenner dem, er det lett å havne i noen av de vanligste fallgruvene. Kostholdsrådgiver Marie Brochmann gir deg veiledning, stikker hull på disse mytene og forklarer vanlige feil som gjør at du ikke går ned i vekt.
Tips: Få full kontroll på dagens kaloriinntak med måltidserstattere:
Hva skal man gjøre for å gå ned i vekt?
Går du ikke ned i vekt, selv om du prøver? Da kan det hende at du gjør en av de tre vanligste feilene som hindrer effektiv vektreduksjon: Å spise for lite, være for lite aktiv eller ha for lite tålmodighet. Marie utdyper slik:
Et for lavt kalori-inntak over lang tid reduserer fettforbrenningen fordi du mister muskelmasse, samt at det påvirker faktorer i stoffskiftet. Det er mye bedre for forbrenningen hvis du kan beholde muskelmassen ved å gå langsomt ned i vekt. For ikke å miste muskler trenger du et ordentlig inntak av næringsstoffer, blant annet høyt inntak av proteiner. Å sulte seg er altså ingen løsning. I stedet er et sunt kosthold med mye grønnsaker nøkkelen til en vellykket og sunn vektreduksjon.
Les også: Hvorfor går jeg ikke ned i vekt?
La vektnedgangen ta sin tid
Vektreduksjon, og hvilken takt den skjer i, er individuell. Der noen kan gå raskt ned i vekt, kan det for andre ta flere måneder å oppnå samme resultat. Optimalt bør man ikke gå ned mer enn 0,5–1 kg i uken.
Mange ser på vektreduksjon som en kortsiktig prosess og vil gå ned raskt, men det er få som klarer å holde den nye vekten over tid. Hvis du trener og spiser sunt over lengre tid kommer resultatene, og det kommer til å være lettere å beholde vekten. Gi det tid. Lag en langsiktig plan og ikke forvent å rase ned i vekt på bare noen få uker.
Det er også viktig å holde seg aktiv. Marie anbefaler derfor en times trening per dag. Du bør variere mellom kondisjon og styrke, men det er fremfor alt styrketrening som er bra for fettforbrenningen. Jo mer muskler du har, desto mer fett forbrenner du.
Trener du styrketrening forbrenner du ikke bare under treningen, men også etter at treningsøkten er ferdig. Hvis du ikke har trent styrke før, kan du begynne med å trene uten vekter. Men husk stadig å utfordre deg selv ved å øke belastningen.
Les også: Hvilket treningsprogram er best for å gå ned i vekt?
Våg å spise karbohydrater
En av de største mytene om vektreduksjon er at karbohydrater gjør deg tykk. Karbohydrater er vår viktigste energikilde og kommer i ulike former – sukker, stivelse og fiber. Det viktigste er å tenke på hvilken form du spiser dem i.
Uansett om du vil gå ned i vekt eller beholde den, så bør du velge karbohydrater som grønnsaker, frukt og fullkornprodukter fremfor hvitt brød og søtsaker. Stivelse som korn, poteter og ris er svært energirike og kan fint spises på diett, men man bør være litt forsiktig med mengden.
Gode fiberkilder som grovt brød, fullkornprodukter, bønner, linser og havregryn kan være svært gunstige ved vektreduksjon. Karbohydrater er altså en av våre viktigste næringskilder.
Maries 5 beste tips for deg som ikke lykkes i å gå ned i vekt
1. Planlegg både mat og trening
Bruk en kostholdsplan for å komme i gang. Du bør bruke kalenderen aktivt de første 3–4 ukene.
2. Hold deg aktiv
Du bør legge inn tre økter med effektiv trening for vektnedgang hver uke.
3. Balanser kostholdet
Halve tallerkenen bør bestå av grønnsaker ved hvert måltid. De inneholder få kalorier, men gir mye fiber og næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioksidanter. Spis mye proteiner til både frokost, lunsj og middag, og suppler med fullkornprodukter som fullkornris eller -pasta.
4. Husk søvn
Søvn er utrolig viktig, særlig når du vil gå ned i vekt. For lite søvn kan gjøre at vi ikke produserer nok av hormonet leptin. Mangel på leptin kan føre til økt appetitt og sult, noe som i sin tur kan gjøre at vi spiser for mye og går opp i vekt.
5. Nyt maten
Nyt maten du spiser på diett! Hvis du vil holde vekten over tid, er det viktig at du spiser mat som du liker og kan leve med. Våg å utforske sunn mat, bruk litt tid på å finne gode oppskrifter og prøv ut nye varer i butikken.