trening vektnedgang

Effektiv trening for vektnedgang

Det kan være vanskelig å vite hvilken trening som er mest effektiv for vektnedgang. Hvilken treningsform bør man egentlig velge når man vil gå ned i vekt? Finnes det én type trening som gir bedre vektnedgang enn andre, og hvor intensivt og hvor lenge bør du trene før du ser resultater? Alle har også ulike forutsetninger og behov, så det kan fort bli litt uoversiktlig. I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør tenke på når du vil gå ned i vekt ved hjelp av trening.

Trening – godt for kropp og sjel!

Det er ingen tvil om at trening gjør godt for både kropp og sjel, og bidrar generelt til bedre helse, kondisjon og ikke minst humør. Treningen kan imidlertid også hjelpe deg til å gå ned i vekt, slik at du når vektmålene dine. Hvor mange ganger du bør trene i uken, og hvor lenge, er imidlertid et spørsmål som vil få forskjellige svar avhengig av hvem du spør. Generelt sett er svaret at så lenge du gir kroppen tilstrekkelig med restitusjon mellom treningsøktene, vil du få bedre resultater jo mer du trener. For å oppnå vektnedgang er det viktig å forbrenne mer enn du spiser, så her er det om å gjøre å flette inn så mye fysisk aktivitet som mulig. Det er likevel viktig å tenke realistisk, og det beste treningsprogrammet er alltid det du faktisk klarer å holde deg til.

Kondisjon eller styrketrening?

Når du skal trene for å gå ned i vekt, er det fort gjort å tenke at du må trene kondisjon for å «brenne bort» de ekstra kiloene. Likevel, kan det tyde på at en kombinasjon av kondisjon og styrketrening er den mest effektive løsningen. Du bør velge styrkeøvelser som belaster de største muskelgruppene, som lår, rumpe og rygg. Markløft er for eksempel en god øvelse som trener hele kroppen. Styrkeøvelsene gir deg også bedre kondisjon, og etter hvert som musklene dine bygges opp, gir de deg også en høyere energiforbrenning. Jo mer muskelmasse du har, desto mer forbrenner du. Du tenker kanskje at en større muskelmasse vil gjøre deg enda tyngre? Det varierer fra person til person, men den økte vekten vil da komme fra muskler og ikke fett. Du vil kunne føle deg bedre, se sunnere ut, og riktig trening kan også gi deg en smalere midje. Styrketrening virker også skadeforebyggende, og jo mindre skader, desto mer kan du trene!

Et annet godt tips for å unngå treningsskader, er å variere hvilken form for kondisjonstrening du gjør i løpet av en uke. Du kan for eksempel variere mellom sykling, løping og svømming, slik at du ikke overbelaster kroppen med én enkelt øvelse. Ved å variere treningsformene unngår du dermed gjentagende stor belastning på én muskelgruppe. Du kan så klart trene hjemme og gå ned i vekt!

Trening og vektnedgang: Hvor lenge og hvor ofte må til?

Prøv å tenke realistisk, og tilføy ekstra økter dersom du føler at du har overskudd til det! Det er også bra å supplere med fysiske aktiviteter som gåturer og sykling så ofte du kan. Hvis du kan klare én time med fysisk aktivitet hver dag er dette et godt mål, enten det er kondisjons- eller styrketrening. Du kan også supplere denne treningen med yoga eller pilates, treningsformer som både tøyer ut og senker stresset. Det finnes utallige treningsformer der ute som ikke bare hjelper deg med å gå ned i vekt, men som også kan redusere stress og få deg til å føle deg bedre! For å sikre optimal fettforbrenning, er det i tillegg viktig å spise riktig type og mengde mat.

Hva med kostholdet?

Det sies at de beste vekttapsresultatene skaper på kjøkkenet, og det ligger nok mye sannhet i det. Maten vi spiser er tross alt kroppens byggeklosser, og det er viktig at vi gir den de råmaterialene den trenger for å bygge seg opp igjen etter en treningsøkt. Etter trening er det viktig at du får i deg proteinrik mat, da dette bidrar til raskere restitusjon av musklene. Proteinene bidrar også til å opprettholde muskelmassen ved vektnedgang. Ellers er det viktig å få i seg et godt og variert kosthold, med masse frukt og grønt samt ekskludere sukkerholdige matvarer som godteri og brus. Kosttilskudd som omega-3 kan gjerne også inkluderes i kostholdet når du vil gå ned i vekt.

Bestselgere: