Hvorfor går jeg ikke ned i vekt

Vekten står stille og du vet ikke hvorfor? Det kan være mange grunner til at du ikke oppnår det vektresultatet du ønsker. Vi har samlet de vanligste årsakene til at du ikke går ned i vekt.

Du har ikke en plan

Mange setter i gang med vektreduksjon uten å ha en plan. Hvorfor ønsker du å gå ned i vekt? Hvor mye skal du ned i vekt? Når skal du starte? Hva skal du spise? Hvordan skal du få det til? Når skal du trene? Hva skal du trene? Dette er noen av spørsmålene du bør ha tenkt igjennom for å sikre at du lykkes med vektreduksjonen. Det er viktig å undersøke og bruke tid på å finne ut hva den beste metoden for vektreduksjon er for deg.

Les også: 5:2 diett – 5 steg for nybegynnere

Du får i deg mer kalorier enn du forbrenner

Spiser du egentlig så sunt som du tror?

Vi tenker alle at vi spiser ganske så bra. Vi tenker vi spiser sunnere enn de fleste, spesielt når vi sammenligner oss med kollegaer, venner og familie. Men er det egentlig riktig mat for vektreduksjon? Får du i deg halve tallerken med grønnsaker til hvert måltid? Får du i deg godt med fiber? Får du i deg en god proteinkilde til hvert måltid?

Overspiser du sunn mat?

Fullkornsprodukter, olivenolje, avocado, nøtter og lignende er sunt og bør inngå i et variert kosthold. Allikevel er det slik at disse matvarene inneholder mye kalorier, og at vi fortsatt må passe på hvor mye vi spiser. For eksempel hvis vi spiser en kyllingsalat med frø, fetaost, avokado, olje som dressing og grov brød så er dette veldig mye gode næringsstoffer, men mye kalorier.

Les også: Den beste dietten er den du holder deg til

Overspiser du diettprodukter?

Produkter som ikke er tilsatt sukker betyr ikke nødvendigvis at de ikke inneholder kalorier. Det betyr derfor at man ikke kan fråtse disse hvis man ønsker å gå ned i vekt.

Spiser du opp kaloriene du har forbrent på trening?

Når du trener forbrenner du kalorier, og derfor er også trening en viktig del av vektreduksjon. Problemet kan være at mange overestimerer hvor mange kalorier man har forbrent på en treningsøkt. Kanskje kjenner du deg igjen; ”Jeg har jo trent, så da kan jeg spise den sjokoladen”. Trening alene vil sjeldent hjelpe deg ned i vekt, men sammen med en sunt og balansert kosthold vil du kunne oppnå resultatene du ønsker. Trening kan altså være til god hjelp for vektreduksjonen når du bruker det for å forbrenne ekstra kalorier, ikke nødvendigvis for å kunne spise mer.

Les også: Spis deg slank med riktige kostholdsvaner

Du holder deg ikke til diett over tid

Det kan ta tid før man ser resultater av strevet. Dessverre er det slik at mange har dårlig tålmodighet og skulle sett at vektreduksjonen skjedde i går. Spiser du riktig og trener bra over en lengre periode vil du oppnå de resultatene du ønsker. Husk moderasjon og porsjonskontroll!

Du spiser ikke nok

Du spiser veldig lite i løpet av en dag. For lite mat kan ødelegge metabolismen, altså vil kroppens respons være å bremse forbrenningen. Ved å minimere porsjonsstørrelser kan også føre til at man får en enda større søtsug, som typisk kommer på kveldstid.

Du er stresset

Stress vil øke hormonet kortisol, som igjen stimulerer appetitten. I tillegg vil kortisol være med på å bryte ned muskelmasse, som igjen er viktig for forbrenning. Vær i aktivitet, trening vil redusere stress i kroppen.

Du sover ikke nok

For lite søvn kan gå utover vektreduksjon på flere måter.

1. Mindre søvn vil bety at man er lengre våken, og det er større sannsynlighet for å spise et ekstra måltid på kvelden.
2. Maten vil ikke fordøyes like godt sent på kvelden og det er større sannsynlighet at noe lagres som fett.
3. For lite søvn vil påvirke hormoner som gir økt appetitt.

Hva nå?

Vektreduksjon kan virke enkelt, men det er langt fra lett. Skriv ned alt du spiser i løpet av 4 dager, så vil du oppleve å få et forhold til hva og hvor mye du spiser/drikker. Spør om hjelp, få støtte og ha tålmodighet. Finn ut hvor skolen trykker for deg, hvorfor akkurat du ikke når ditt vektresultat. Du er selv eksperten i ditt liv!

Bestselgere: