De sunneste grønnsakene inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Foto.

Vektnedgang – Kom i gang med diett

En sunn vekt handler om å finne en balanse mellom kaloriinntak og kaloriforbrenning. For å oppnå vektnedgang må du forbrenne flere kalorier enn du får i deg.

En vellykket vektnedgang kan skje gjennom flere metoder som for eksempel økt fysisk aktivitet, eller en endring i matvaner. For mange kan dette være tilstrekkelig for å gå ned i vekt. Om du har prøvd disse metodene uten å lykkes, kan en diett være riktig metode for vektnedgang.

Diett for vektnedgang

Det finnes mange dietter for vektnedgang å velge mellom. Visse fokuserer på å begrense antall kalorier, mens andre fokuserer på å begrense mengden karbohydrater eller fett i kosten. Sannheten er at ingen diett funker kjempebra for alle, og man må ta utgangspunkt i seg selv og hva man liker når man velger diett.

VLCD (Very Low Calorie Diet)

VLCD er en diett som kan brukes gjennom en periode på opp til 8 uker. Denne dietten innebærer at du spiser/drikker spesielle måltider med et totalt kaloriinntak på maks 800 kalorier per dag. Anbefalt kaloriinntak for kvinner er 2000 kalorier per dag, og 2500 kalorier for menn, noe som tilsier at VLCD inneholder færre kalorier enn et vanlig kosthold. Derfor kan denne typen diett være effektiv for vektnedgang.

VLCD innebærer altså at du erstatter alle dine måltider med 5 pulvermåltider eller ferdigblandede drikker hver dag i den gitte perioden. Du kan velge mellom shakes, supper eller smoothies. Disse måltidene er utformet for å gi deg alle de næringsstoffene kroppen trenger i løpet av en dag – gitt at du får i deg alle de 5 posene med pulver.

Nutrilett total kosterstatning for vektkontroll er kun beregnet til friske overvektige eller svært overvektige voksne som ønsker en vektreduksjon. Produktet bør ikke anvendes av unge, gravide, ammende, eller av personer med et helseproblem/medisinsk tilstand uten rådgivning fra helsepersonell. Bør ikke benyttes i mer enn åtte uker eller benyttes gjentagende ganger i kortere perioder av friske overvektige eller svært overvektige voksne uten rådgivning fra helsepersonell.

Les mer om VLCD her

Velg VLCD

Alle Nutriletts diettpakker er utformet rundt prinsippet VLCD og total erstatning av måltider. Hvilken diett du velger kommer an på blant annet om du bare vil drikke shakes, spise supper eller en miks av begge. Nutrilett har skreddersydde pakker for deg som vil gå på en VLCD- diett.
Når du har nådd målet ditt og truffet drømmevekten, kan du bruke Nutrilett sine ukesmenyer gjennom tre faser. Disse inneholder forslag til måltider, samt våre måltidserstattere. Dette vil hjelpe deg med overgangen fra diett til vanlig kost.

Periodisk faste

Periodisk faste går ut på at man skal variere mellom perioder der man faster og perioder med normalt kosthold. I stedet for å begrense kaloriinntaket kontinuerlig, som på VLCD, kontrollerer man i stedet periodene man spiser.

5:2-dietten er en populær metode for periodisk faste og innebærer at du minimerer matinntaket to dager i uken. På en slik diett kan du spise normalt i fem dager, og på to valgfrie dager i uken skal du begrense kaloriinntaket.

I og med at ingen matvarer er forbudte fem av dagene i uken, er dietter som 5:2 tiltalende for mange som ønsker å gå ned i vekt, samt forbedre helsen sin på en behagelig og kontrollert måte.

Her finnes mer informasjon for deg som ønsker å få en større forståelse på hva dietten er, og hvordan du kan gå på den med Nutriletts produkter.

8:16 faste er også en variant av periodisk faste, og med denne dietten spiser du i 8 timer og faster i 16 timer, uten restriksjoner på hva eller hvor mye du kan spise.

Velg en 5:2-diett

Gjennom sammensetning av barer og smoothies, samt lang erfaring innen vekt, passer Nutriletts produkter perfekt til 5:2-dietten. Nutrilett tilbyr enkle løsninger og trygghet på dagene med faste om man bruker våre måltidserstattere. Du kan velge mellom 5-ukers og 10-ukers diettpakker. (link til begge pakkene)

  • Enkelt å kontrollere kaloriinntaket per dag
  • Høyt proteininnhold i våre barer og smoothies
  • Trygghet, da du får i deg alt kroppen trenger av vitaminer og mineraler per måltid

Ulike dietter du kan velge

Detox

Detox er en form for renselse av kroppen, og handler om hvordan du kan rense kroppen ved bruk av juicer og cleanser. Temaet er også mye omdiskutert, da leveren allerede gjør denne jobben med å rense kroppen ved detoksifisering. Det finnes altså ingen vitenskapelige beviste studier om detox, men det finnes flere måter å «detoksifisere» kroppen din på ved bruk av juicer, smoothies eller te.

FODMAP-diett

FODMAP er en diett som går ut på at du spiser matvarer som ikke irriterer tarmen. Dietten gir deg ikke noen spesielle fordeler med mindre du sliter med magen.

GI-metoden

GI-metoden kan hjelpe deg ned i vekt. Denne dietten vil justere matvanene dine og gi deg et jevnere blodsukker. Metoden går ut på at man velger matvarer utifra dens GI, glykemiske indeks, og deretter finner de matvarene som har det ønskede GI-nivået.

Middelhavskost

Middelhavsdietten går ut på at du spiser mat fra middelhavet, og er ikke en diett for rask vektnedgang. Hvis vektnedgang er målet er det viktig å fokusere på balanse mellom kaloriinntak og kaloriforbrenning. Middelhavsdietten er derimot en diett hvor fokuset ligger på langsiktig sunt kosthold.

Dukan-dietten og paleo

Dukan-dietten går ut på at du bytter ut karbohydrater med proteiner, og å spise den typen råvarer som mennesket har spist i uminnelige tider. Er du fan av kjøtt og animalske varer, er dette dietten for deg. 71 av 100 matvarer kommer nemlig fra dyreverdenen. Dietten består av 4 faser og er relativt enkel å følge. En alternativ diett som går ut på mye av det samme, er paleo – eller steinalderdiett som det kalles i Norge.

Raw food

Raw food-dietten er ikke bare trendy, men gir deg et næringsrikt kosthold basert på ren og naturlig mat. Maten kategoriseres som raw food når den ikke er varmet opp mer enn til 42 grader. Den er dermed rå og ubehandlet, og som regel vegetarisk og økologisk, fritt for laktose. Er du glad i juicer og smoothies, nøtter, frø og bønner, er denne typen kosthold/diett perfekt!

Mosley-dietten

Mosleys diett, også kalt 8/800-metoden, er en diett som baserer seg på periodisk faste og kaloritelling. Dietten er delt inn i tre faser. I den første fasen skal man kun innta 800 kalorier om dagen. I fase to skal man øke inntaket av kalorier og spise mat fra det næringsrike middelhavskostholdet, men som i et 5:2-kosthold holde seg til 800 kalorier to ganger i uken. I den tredje fasen går du over til å fortsette det gode kostholdsmønsteret og følge et middelhavskosthold.

LCHF og lavkarbo

LCHF står for «Low Carb High Fat” og er et annet navn på lavkarbodietten. LCHF ut på å minimere inntaket av karbohydrater samtidig som man øker inntaket av fett. På en moderat LCHF-diett skal man inntak maks 50-100 gram karbohydrater per dag, mens en strengere variant innebærer at man maks spiser 20 gram karbohydrater daglig.

LCLC-dietten

LCLC står for «Low Carb Low Calories”. I denne dietten skal man spise mat som inneholder få karbohydrater og få kalorier. Typiske matvarer på dietten er grønnsaker, kjøtt, skalldyr, fisk og egg. Dette er et godt alternativ for deg som trives med lavkarbokosthold, men som også ønsker å unngå for mye fett.

Hvilken diett skal jeg velge?

Det er viktig å kjenne seg selv og vite hva man trives med. Går det fint å pakke bort brødet, eller er det bedre for deg å telle kalorier? Det er viktig å finne balansen og få inn gode vaner som gir deg anledning til å være fleksibel og trives i hverdagen. Uansett hvilken diett du går for: Et godt tips er å fokusere på alt det gode du kan spise og drikke – heller enn å tenke på alt du må unngå! Lykke til!

Se også: Den beste dietten er den du holder deg til!

Bestselgere: