detox

Detox – Hva er det?

Detox, eller detoksifisering, er i prinsipp toksiner i menneskekroppen som først kobles til andre stoffer i leveren, og som nyren deretter skiller ut i urinen. Men detox i dagens klima handler mer om hvordan man kan rense kroppen ved bruk av juicer og cleanser, og det skal vi snakke mer om her.

Hva er detox?

Detox er et omstridt tema i dagens samfunn. Noen tyr til detox juice, detox te og detox kurer for å såkalt «rense» kroppen sin for gifter. Det finnes ingen seriøs vitenskapelig dokumentasjon på at detox av friske mennesker har noen effekt gjennom alternative behandlingsformer som for eksempel ved bruk av urter.

Hvordan detoxer man kroppen?

Det finnes flere måter å detoxe kroppen på, enten gjennom en kur, juice, te, smoothie, epsom salt, hjemmelaget detox eller ved å følge spesifikke kosthold. Det sies at ved å bruke disse detox-produktene, eller ved å følge en detox-kur, så blir man kvitt gifter, og man blir derfor sunnere, samtidig som mange også promoterer veknedgang. Med det sagt, kan du forbedre kroppens naturlige detoksifiseringssystem.

Hva som defineres som gift i kroppen er også ulikt, det kan være alt fra forurensende stoffer, syntetiske kjemikalier, tungmetaller og bearbeidet mat – som alle påvirker helsen negativt. Populære detox-kurer/produkter nevner sjeldent de spesifikke giftene de skal eliminere.

Kroppen har sofistikerte metoder til eliminering av gifter, og disse systemene involverer lever, nyre, fordøyelsessystem, hud og lunger. Når disse organene er sunne, kan de effektivt fjerne uønskete stoffer.

Gjør kroppen sunnere

Selvom kroppen renser seg selv, og såkalte detox produkter/kurer ikke gjør noen forskjell, finnes det fortsatt flere ting du kan gjøre for å minimere «gifter» i kroppen og kostholdet.

  • Drikk mindre alkohol: Mer enn 90% av alkoholen blir metabolisert i leveren. Det å begrense alkoholinntaket er en av de beste metodene for å la kroppens detoksifiseringssystem kjøre for fullt.
  • Sov nok og godt: Å sørge for at du får nok søvn, og søvn med god kvalitet, er et must for helsen din og kroppens naturlige detox system. Søvn gjør at hjernen din får reorganisert og ladet seg selv, samtidig som den fjerner giftige stoffer som har samlet seg gjennom dagen.
  • Drikk mer vann: Vann gjør så mye mer enn å slukke tørsten din. Det er med på å regulere kroppstemperatur, smører leddene, hjelper fordøyelsen og næringsopptak, samtidig som det detoxer kroppen fin ved å fjerne gifter.
  • Reduser inntaket av sukker og bearbeidet mat: Høyt forbruk av sukkerholdig og bearbeidet mat har lenge vært knyttet til ulike helseutfordringer.
  • Tren mer: For å sette systemet skikkelig i gang, ta deg en treningsøkt. Trening er også bra for kroppen uansett, enten du går en tur, løper, sykler, tar yoga eller trener styrke. Sitter du mye stille i løpet av dagen kan det også være bra med ti minutter strekking innimellom.
  • Tilfør kroppen det den trenger av vitaminer og mineraler: Sjekk helserådene til helsedirektoratet, og pass på at du spiser balanserte og sunne måltider hver dag. Ta tilskudd der du ser at du ikke får i deg tilstrekkelig gjennom maten. Snakk med legen din og få hjelp til å sette sammen kostholdet.

Disse bør ikke detoxe

Er du gravid, ammende eller har du tidligere slitt med spiseforstyrrelser? Ja, da bør du holde deg unna alle former for detox-kurer. Husk at kroppen renser seg selv når den trenger det. Det eneste du må huske på er å få i deg nok av det kroppen trenger, og holde deg frisk!

Ønsker du å gå ned i vekt kan du prøve deg på en diett – se oversikten vår over ulike dietter og finn en som passer deg.

Bestselgere: