raw food

Raw food – hva er det, og hvordan fungerer det?

Raw food er ikke bare trendy, det er også næringsrikt og sies å kunne hjelpe deg med å gå ned i vekt. Raw food gir deg ren og naturlig mat.

På Nutrilett.no kan du lese en gjennomgang av de mest populære diettene. På et langsiktig nivå kan forskjellige dietter ha ulik effekt på helsen. Raw food er en av mange dietter som har vært aktuelle de siste årene. En raw food-diett innebærer at du spiser så naturlig, hel og ren mat som overhodet mulig. Hvorfor? Jo, fordi råkost bevarer næringen i maten i større grad, til forskjell fra mat som tilberedes eller oppvarmes.

Når kategoriseres en matrett som «raw food»?

En matrett kategoriseres som «raw food» når den ikke er oppvarmet over 42 grader Celsius. Raw food skiller seg dermed ut ved at maten er rå og ubehandlet. Vanligvis innebærer dette et vegetarisk og økologisk kosthold, fritt for laktose. Altså rå matvarer i sin naturlige form.

Fordeler med raw food

 • Flere som spiser i henhold til en raw food-diett, har opplevd mange positive effekter. Blant annet kan man oppleve bedre fordøyelse, samt gode effekter på huden og søvnen.
 • Med raw food får du i deg mange mineraler, vitaminer og fibre.
 • Raw food gir maten stort volum, noe som fører til at det blir lettere å spise en passe stor mengde.
 • Miljøet kommer til å takke deg hvis du spiser raw food. Først og fremst bidrar du til miljøet fordi varene som brukes i forbindelse med kostholdet, er økologiske og produsert lokalt. På den måten ivaretar du jordbruket. Du reduserer strømforbruket ditt til stekeovn, komfyr og så videre, og miljøet vernes ved at det meste av det du tilbereder, er komposterbart.
 • Du ser hva du får! Det finnes ingen merkelige tilsetningsstoffer eller skjulte ingredienser i raw food.
 • Når du spiser raw food, utelukker du hvitt mel, animalske produkter samt raffinert sukker.
 • Holder du en streng raw food-diett, avstår du fra både meieriprodukter og kjøtt, ettersom disse tar lang tid for kroppen å bryte ned.

Ulemper med raw food

 • Noen stoffer har kroppen lettere for å absorbere når den er kokt, for eksempel proteiner.
 • Noen eksperter mener at skadelige stoffer ødelegges ved oppvarming av planter, grønnsaker og belgplanter, en effekt som går tapt ved bruk av raw food-dietten.
 • Raw food-dietten kan ta tid å lære seg og opprettholde, ettersom tilberedningen skjer på en annen måte enn du er vant til. Restaurantbesøk kan bli utfordrende, og du kan måtte gå til spesialbutikker for å få tak i det du trenger.
 • Mange kan oppleve dietten som kostbar, ettersom enkelte kjøkkenredskaper (juicepresse, tørkeovn og annet) og økologiske matvarer er dyrere.

Å begynne med raw food

Raw food er for mange en hel livsstil, og det kan da være både komplisert og en omstilling å legge om tidligere kosthold til 100 % raw food. Derfor velger flere å begynne med å prøve i det små, ved å redusere inntaket av animalske produkter samt bytte ut enkelte produkter og måltider. Å bytte ut ett av måltidene om dagen til raw food, eller å la en del av tallerkenen bestå av raw food, er en god begynnelse. Et annet alternativ er å bytte ut frokosten med bær, nøtter, frukt og grønt samt å spise et mellommåltid i form av tørket frukt og nøtter, for eksempel i bar-form. Ikke fokuser på at man fjerner forskjellige varer, eller se det som at man går glipp av noe. Prøv heller å se på det som en ny, spennende opplevelse med nye smaker og gode ingredienser.

Raw food-kostholdet bestå for det meste av mat fra planteriket, som grønnsaker, nøtter og frukt. For å kunne variere en raw food-diett kan du supplere med alger, ulike typer skudd og spirer samt belgplanter. Avokado er også et utmerket valg når du vil spise rå og naturlig mat.

Raw food-diett i praksis

En stor del av matvarene spises i rå og naturlig form eller kan blandes med smoothier eller juicer. Nøtter, frø og bønner bløtlegges, syrnes eller spires og skaper på den måten høyere næringsverdi. «Tilberedning» av raw food kan skje ved hjelp av tørkeovn og spiremaskin. I tørkeovnen kan du tilberede frøkjeks og brød og også tørke frukt.

Oppskrifter som passer for deg som vil ha en myk start

Som nevnt kan det være vanskelig å endre til 100 % raw food-kost. På Nutrilett.no kan du finne mange forskjellige oppskrifter å hente inspirasjon fra. Under følger også en liste over oppskrifter, i tilfelle du føler deg lysten på raw food.

Gå ned i vekt med raw food

Hvis du har som mål å gå ned i vekt ved hjelp av raw food, er det noen aspekter du bør tenke litt ekstra over:

 • Se opp for det naturlige sukkeret som finnes i frukt. Spis heller mer grønnsaker.
 • Nøtter inneholder sunne fettstoffer, men det er lett å overspise. Unngå å spise for store mengder, en neve per dag er nok.
 • Trening bør være en viktig del av vektnedgang. Raw food-dietten passer for deg som liker lette treningsøkter, turgåing og yoga.

Noe å tenke på

Hvis du føler for å ha en del animalske produkter i dietten din, har du et alternativ i form av GI-metoden og middelhavskost.

Du trenger ikke å spise raw food hele tiden, men kan la råkost være et supplement til det vanlige kostholdet ditt. Drikk en utsøkt, grønn smoothie til mellommåltid hver dag, spis bare ett måltid om dagen som er 100 % raw food, eller lag en deilig salat til maten.

Bestselgere: