SOMMERKAMPANJE: Opptil -25% på utvalgte produkter

KJØP HER
periodisk faste hva er det

Periodisk faste – Hva er det?

Periodisk faste, også kjent som intermittent fasting, er en veldig populær diett, og kan utføres på forskjellige måter. Her skal vi snakke litt mer om hva periodisk faste er og hvordan det fungerer i praksis.

Bilde: Bilde av Ella Olsson fra Pexels

Hva er periodisk faste

Det finnes flere varianter av periodisk faste, men det går hovedsakelig ut på at du kan spise det du vil innenfor en spesifikk tidsperiode. For mange vil det å tidsbegrense spisevinduet føre til at man spiser mindre i løpet av en dag eller en uke, og derfor gå ned i vekt.

Vil du gjøre det veldig enkelt, kan du bytte ut noen av måltidene dine med våre måltidserstattere – les mer her!

Hvordan fungerer periodisk faste

Det finnes som sagt forskjellige varianter av periodisk faste, men de to mest kjente variantene er en tidsbegrenset-fasting, hvor man faster mellom 12-16 timer per døgn, samt modifisert fasting, mest kjent som 5:2-dietten.

16:8 faste

16:8 fasten går ut på at man faster i 16 timer av døgnet, og har spisevindu de resterende 8 timene. Du kan i teorien spise det du vil i 8 timer, men for å få en vellykket vektnedgang er det viktig at man ikke spiser mer enn det man forbrenner i løpet av en dag. Du kan selv velge når spisevinduet ditt skal gjelde, og mange spiser fra 12-20.

Her kan du tilpasse det som passer best for deg. Noen velger å bare spise ett stort måltid i løpet av de 8 timene, men her velger du selvsagt det som passer ditt spisemønster best, om det er ett måltid – eller fire, har ingenting å si, så lenge det totale kaloriinntaket ikke overstiger det du forbrenner i løpet av en dag.

Les mer om 8:16 faste her

5:2 diett

Når det kommer til 5:2 dietten kan den utføres på den måten som passer for deg. Dietten går ut på at du kan spise hva du vil i 5 dager og «faste» i 2 dager. På fastedagene skal du ikke spise mer enn 5-600 kalorier per dag.

5 steg for nybegynnere på 5:2 dietten

For å lykkes med vektnedgang på 5:2 dietten er det viktig at man ikke spiser mer enn man forbrenner på spisedager, og at man unngår for mye aktivitet på fastedager.

Ukemeny for deg på 5:2 diett

På fastedagene er det også viktig at du holder deg gående med kalorifattig mat, hvor du får mye volum, men lite kalorier. Grønnsaker er derfor noe man kan spise mye av på disse dagene. Nutrilett sine barer passer også perfekt på disse dagene med lavt inntak. Les mer her:

Hvorfor periodisk faste

For noen kan roten til overvekten og dårlig selvfølelse være det konstante konsumet av mat, og ikke minst lysten på mat. Når man gir seg selv et spisevindu på periodisk faste vil det for mange bli enklere og ikke overspise gjennom hele dagen og kvelden. Denne typen dietter kan for mange være en fin måte å venne kroppen til å ikke spise hele tiden, samtidig som man blir mer observant på hva man spiser, og hvor mye man spiser.

Man vil som sagt ikke gå ned i vekt på noen dietter om man konsumerer mer energi enn det man forbrenner i løpet av en dag. Spør din lege om hen kan hjelpe deg med å beregne ditt anbefalte daglige kaloriinntak..

Hva skjer under periodisk faste

Hva som skjer med kroppen når man går på periodisk faste er omdiskuterte temaer som man bør ta med en klype salt. Helsefordelene sies å være blant annet redusert inflammasjon i kroppen, høyere nivå av HGH, redusert insulin nivå, reparerte celler, samt vektnedgang.

Snakk med legen din før du starter på diett, og pass på at du finner den dietten som passer deg og din livsstil. Har du tidligere hatt problemer med spiseforstyrrelser eller undervekt, bør du ikke gå på diett.

Periodisk faste – Hvor lenge

En tidsbegrenset fasting vil være den typen periodisk faste som er enklest å holde på med over en lengre periode, i og med at kroppen raskt blir vandt til endringer i kostholdet ditt. Mange, spesielt til fitness-verden, lever på 16:8 fordi de føler det gir gunstig treningseffekt.

I motsetning vil 5:2, hvor man to dager i uken nesten ikke får i seg noe energi, være vanskeligere å holde på med over en lengre periode for mange, spesielt om man har en aktiv livsstil.

Hvor lenge man bør gå på en diett er opp til hver enkel, men for mange holder det med tiden det tar å komme seg til ideal vekten sin, eller oppnådd mål.

Bestselgere: