8 16 fasting

8:16 fasting – Hva er det?

Mange fokuserer på hva man skal spise når man går på diett, men periodisk faste (Intermittent Fasting), og da spesielt 8:16, fokuserer heller på når du skal spise.

Her kan du lese mer om 8:16 fasting og hva det går ut på.

Hva er 8:16 dietten og hvordan fungerer det

16/8 dietten, eller 8:16 fasting, er en type periodisk faste hvor du faster 16 timer og har spisevindu 8 timer av døgnet. Mange faster på natten og hopper over frokost, og spiser fra lunsjtider, rundt 12-20. Spisevinduet kan du variere ut ifra hva som passer deg og din livsstil. På den måten tar det kortere tid for kroppen å bli vandt til de nye rutinene.

Hvordan man legger opp måltidene sine og hva man spiser er opp til hver enkelt. Noen velger å spise ett stort måltid som fyller dagens nærings- og energiinntak, mens andre fordeler det utover de 8 timene på flere måltider.

Les mer om periodisk faste her

Fordelene ved 8:16 fasting

Det finnes flere fordeler ved 8:16 faste, men ikke alle påståtte helsefordeler er forskningsbaserte eller bevist.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, og sliter med et overveldende fokus på mat gjennom hele dagen og kvelden, kan en periodisk faste med 8:16 fordeling kunne hjelpe deg med å kontrollere sulten.

Flere kilder sier at periodisk faste hjelper på og blant annet redusere insulin nivået, redusere inflammasjon i kroppen, samt vektnedgang – men snakk alltid med legen din før du starter på en ny diett, slik at dere sammen kan finne den dietten som passer for deg.

Hva bør man tenke på

Selv om du kun kan spise i 8 timer i løpet av et døgn, så betyr ikke dette at du automatisk går ned i vekt. Her må du huske på at man ikke kan ha et høyere totalt energiinntak enn det du forbrenner i løpet av en dag, og hvis du ønsker å gå ned i vekt må inntaket være noe lavere.

Gjør det enklere å holde oversikt over energiinntaket kan du bytte ut noen av måltidene dine med våre måltidserstattere.

Hvordan bør man spise

Hvordan man bør spise på en 8/16 faste, er opp til hver enkelt. Her bør man gå for en fordeling som passer livsstilen. Ønsker man å fortsette med de vanlige måltidene sine, kan man for eksempel hoppe over frokost og spise lunsj og middag med mellommåltider om man blir sulten. Man kan også spise færre og større måltid som inneholder alt det kroppen trenger i løpet av en dag. Snakk gjerne med legen din for å finne rytmen som passer deg.

8:16 ved vektnedgang

Som alltid når man skal ned i vekt handler det om kalorier inn, kalorier ut. Spiser man mer enn man forbrenner i løpet av en dag vil man mest sannsynlig legge på seg. Spiser man mindre enn man forbrenner, går man ned i vekt.

Dette gjelder også ved periodisk faste og 8:16 faste. Selv om spisevinduet ditt er mindre, må du fortsatt passe på at du ikke spiser for mye i forhold til hva du forbrenner.

Det er også individuelt når man merker en endring i kroppen. For noen kan komme allerede etter første dag, mens for andre kan det ta litt lenger tid. Vær tålmodig.

Husk at den beste dietten er den du klarer å holde deg til og som hjelper deg til målet ditt!

 

Interessert i mer om periodisk faste? Les 5 steg for nybegynnere på 5:2 dietten!

Se også: Vektnedgang – kom i gang med diett

 

Trening og 8:16

Trening og 8:16 passer godt sammen, og det er mange i fitness-verden som hyller denne måten å spise på. Kroppen blir også for vandt til rutiner, og for mange vil det gagne helsen. Det som er viktig når man trenger og spiser etter 8:16 er at man får i seg nok proteiner, slik at man unngår unødvendig muskeltap.

Bestselgere: