Dr. Michael Mosleys diett kalles også 8:800-metoden. Foto.

Kickstart vektnedgangen din med Mosleys diett

Har du bestemt deg for å gå ned i vekt og vil finne en diett som både gir raske resultater og som kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn livsstil på lang sikt? Da kan Dr. Michael Mosleys 800-metode være noe for deg. Det er en variant av den velkjente 5:2-dietten, men i stedet for å spise 500 kcal to dager i uken, spiser du 800 kcal hver dag i to til 12 uker før du går videre til neste trinn. I denne artikkelen ser vi nærmere på denne effektive vektreduksjonsmetoden for å gi deg et bedre inntrykk av opplegget, fordelene og ulempene samt tips om hvordan du kan fortsette å leve sunt også i ukene etter oppstarten. Lykke til!

Hva er Mosleys diett basert på?

Dr. Michael Mosley er grunnleggeren av den velkjente 5:2-metoden som har hjulpet mange mennesker over hele verden med å nå vektmålene sine og skape seg en sunnere livsstil. Mosleys store interesse for kosthold og livsstil fikk ham til å se nærmere på om han kunne kurere diabetesen sin gjennom kun kostholdet. Han brukte da en blodsukkerdiett som han kombinerte med 5:2-diettens periodiske faste. Mosleys diett fikk navnet 8/800-metoden – en diett som baserer seg på 800 kalorier om dagen.

Hvorfor han valgte akkurat 800 kalorier, baserte seg på en forskningsstudie som ble utført i 2018, og som ble publisert i The Lancet. Cirka 300 personer med diabetes type 2 fikk valget mellom å spise 800 kalorier om dagen, eller å følge de konvensjonelle kostholdsrådene. De som spiste 800 kcal om dagen, hadde etter ett år gått ned 10 kilo i gjennomsnitt samt fått blodsukkeret sitt ned på stabile nivåer, uten medisinering.

I tillegg til disse forskningsresultatene, påpeker Dr. Mosley at 800 kalorier er tilstrekkelig høy kalorimengde for å være akseptabel og gjennomførbar, men likevel lav nok til å sette i gang flere metabolske forandringer i kroppen. Det er rett og slett det gylne tallet for et vellykket vekttap og for å holde blodsukkernivået på et normalt nivå.

Slik fungerer 8/800-metoden gjennom tre trinn

Trinn 1

For å kickstarte den nye dietten din, bør du i løpet av det første trinnet i 8/800-metoden, som varer i minimum 2 og maksimum 12 uker, spise maksimalt 800 kcal per dag. Det finnes mange gode tips på 8/800-mat på nettet som du kan hente inspirasjon fra, og hos oss finner du mange oppskrifter med få kalorier.

Den andre «regelen» innen 8/800-metoden er at disse 800 kaloriene skal inntas i løpet av et bestemt spisevindu, helst innen 12 timer. Du bestemmer selv hvilke timer dette spisevinduet skal være innenfor, men det er viktig å spise alle dagens måltider i løpet av denne tiden for å oppnå fordelene med blant annet bedre kolesterolnivå og lavere blodsukkernivå.

Trinn 2

De første ukene har du mulighet til å gå ned i vekt raskt – faktisk opptil fem kilo på to uker. Men på trinn to av dietten er det på tide å bremse vekttapsprosessen ved å spise 800 kalorier bare to ganger i uken. Dette er for å opprettholde den nye vekten din, og venne kroppen til de sunne og langsiktige kostholdsvanene på en kontrollert måte. Her baserer Mosleys diett seg på samme grunnlag som 5:2-dietten, med to fastedager i uken, men i stedet for å spise 500 kcal om dagen kan du altså spise 800 kcal på disse dagene. De resterende fem dagene bør du spise i henhold til det næringsrike middelhavskostholdet, med matvarer som fet fisk, belgfrukter, fiberrike grønnsaker, magert kjøtt og sunt fett og unngå raske karbohydrater. Middelhavskostholdet har nemlig vist seg å være gunstig for helsen, og det fungerer godt kombinert med periodisk faste.

Trinn 3

Målet med Mosleys diett er å etablere et sunt kostholdmønster som du kan opprettholde gjennom hele livet og en vekt som holder seg på sikt. Når du føler deg klar for å fase ut de to fastedagene, går du derfor videre til trinn tre, noe som rett og slett betyr at du fortsetter å spise i henhold til middelhavskostholdet.

Når skal du unngå å følge Mosleys diett?

Selv om 8/800-metoden kan hjelpe deg med å gå raskt ned i vekt, er det noen ting du må være oppmerksom på. For eksempel bør du unngå det første trinnet hvis du er gravid, ammer, er under 18 år eller har hatt en spiseforstyrrelse. Du bør også konsultere med legen din hvis du har en sykdom eller medisineres mot noe. Hvis du tilhører en av disse gruppene, kan du i stedet gå direkte til neste trinn på dietten med periodisk faste der vekttapet skjer mer gradvis. Men selvfølgelig bare hvis legen din anbefaler dette.

Fordeler og ulemper med å spise 800 kalorier om dagen

Nedenfor ser du noen av de viktigste fordelene med 8/800-metoden:

  • Du kan gå raskt ned i vekt – et effektivt kosthold som gir umiddelbare resultater
  • Passer utmerket som kickstart på vektreduksjon, og hjelper deg med å holde motivasjonen oppe
  • Du får muligheten til å etablere en sunn livsstil
  • Du kan lære nye oppskrifter på sunn mat som du kan nyte gjennom hele livet
  • Dietten fungerer både for kvinner og menn i voksen alder. Kvinner som ammer eller som er gravide bør rådføre seg med lege før de påbegynner dietten

Nedenfor følger noen av de viktigste ulempene med 8/800-metoden:

  • Det kan føles tungt de første dagene før du blir vant til det lave kaloriinntaket
  • Du må være helt frisk for å spise i henhold til 8/800-dietten
  • Uten en langsiktig plan risikerer du å gå opp i vekt igjen etter den første eller andre fasen
  • Det kan være vanskelig å få i seg nok vitaminer og mineraler. Det er derfor viktig at dine 800 kcal kommer fra næringsrik mat

Bestselgere: