En paleo-diett fokuserer på å etterligne kostholdet til våre steinalderforfedre. Naturlig, rent og lokalt produsert står på menyen til denne stadig mer populære dietten. Dette er en nybegynnerguide for paleo dietten med en ukemeny.
Paleodietten er basert på kostholdet som var tilgjengelig i løpet av den paleolitiske tiden, og prinsippene for dietten ble formulert i 1975 av Walter L. Voegtlin i boken «The Stone Age Diet». På norsk kaller vi den steinalderdietten, og i følge forskning.no inneholder den naturlig og ren mat som samlere og jegere anskaffet på denne tiden.
Lenge før det moderne jordbruket, for rundt 10.000 år siden, spiste våre forfedre mat som de samlet eller jaktet selv, for eksempel frukt, urter, fisk og kjøtt.
Dagens landbruk har ført til store endriner i vårt moderne kosthold – meieri, kornprodukter og bearbeidet mat er i dag en stor del av den ukentlige menyen.
Talsmenn for paleo dietten hevder at menneskekroppen ikke tilpasset å fordøye og bearbeide denne typen mat, og at det kan føre til helseproblemer som for eksempel diabetes, hjerteprobemer og overvekt.
Selv om det er umulig å vite nøyaktig hva våre forfedre spiste i steinalderen, har forskere funnet bevis på naturlige ingredienser i dietten som kjøtt, grønnsaker, urter og frø. Mat som ble funnet av samlere og jegere i naturen.
Siden kostholdet så veldig annerledes ut avhengig av hvor i verden de var, er det ikke noe riktig eller galt i en paleo diett. Noen levde på en lavkarbo diett basert på kjøtt og fisk, mens andre samlet og spiste planter og urter fulle av karbohydrater.
Derfir git denne artikkelen bare et sett medgenerelle regler for paleo dietten. Fra dette kan du tilpasse kostholdet til dine egne behov og preferanser.
Jeg aksepterer herved at Nutrilett kan sende meg relevante tilbud og informasjon – også i andre kanaler enn Nutriletts egne, og at e-postadressen jeg har oppgitt er min. Opplysningene jeg gir vil ikke bli brukt til annet formål eller utlevert til andre selskap. Jeg kan når som helst avregistrere meg.