Den beste dietten er den du holder deg til
Linda Strand
Lær deg selv å kjenne
For å finne en diett eller et kosthold som skal hjelpe deg ned i vekt er du nødt til å forstå noe om deg selv først. Hva liker du, hva liker du ikke, hva vil bli dine største utfordringer osv. Dine personlige preferanser er nødt til å spille en viktig rolle for at du skal klare å holde deg til et kosthold. Ta også hensyn til hvordan endringsprosessen din skal være. Er dette noe du klarer på egenhånd, eller har du behov for profesjonell hjelp? Er du avhengig av god støtte fra menneskene i livet ditt eller er det viktigere å ha kontakt med mennesker i samme situasjon? Tenk godt igjennom dette før du setter i gang med livsstilsendringen, det gir deg større sjanse til å lykkes.
Små skritt
Du må ikke nødvendigvis endre alle vaner på en og samme dag. Gjør heller et par endringer av gangen. Hvordan kan du gjøre kostholdet ditt litt sunnere? Hvilke kostholdsendringer er du mest motivert til å gjøre noe med? Tenk igjennom:
- Hva slags frukt og grønnsaker liker du? Start å få inn mer av det du er glad i og spis masse av det.
- Liker du noen grove kornprodukter? Liker du grovt brød – velg det! Liker du fullkornsris eller pasta, velg det! Hvis du ikke er begeistret for fullkornsprodukter, kan første steg være å blande lyse og fine produkter?
- Kan du velge lettere meieriprodukter fremfor fete? Lettost fremfor vanlig ost? Skummet/ekstra lettmelk fremfor lettmelk, go´morgen yoghurt zero fremfor vanlig go´morgen yoghurt?
- Liker du fisk? Spis mer fisk og litt mindre kjøtt – fiskeburger, sushi, laksewrap osv.
- Kan du velge lettbrus fremfor sukkerrik brus? Da bør du velge det!
- Kan du klare å spise godteri kun en dag i uka? Flott! Hvis du er vandt til å spise litt godis hver dag, og føler det er fryktelig vanskelig å kun spise en dag i uka – kanskje du kan begynne å bare spise annenhver dag? Kan du erstatte godteriet med fruktsalat, tørket frukt eller en Nutrilett bar?
LES OGSÅ: Hvordan dempe søtsuget? Se våre tips
Vær fleksibel og ha balanse i hverdagen din
Du kan gå på en diett, men ha det som en tilnærming at det er en veiledning og ikke en regelbok. Lag gode vaner der du kan være fleksibel. For eksempel er det veldig bra om man får til å lage hjemmelaget mat, men hvis det blir en ferdigmiddag, velg heller å lage litt ekstra grønnsaker til. Dra gjerne på restaurant, men husk at det finnes mange deilige og sunne alternativer. Søk etter en balansert hverdag. Lær deg noen sunne og enkle retter slik at du føler at ikke matlaging er en stressende situasjon. Lag frokost dagen i forveien hvis du ikke rekker på morgenen, lag matpakke dagen i forveien, bruk rester fra gårsdagens middag eller kjenn til noen greie lunsjsteder i nærheten av din jobb/skole. Husk også å lage rom til å feile og til å starte på nytt.
Fokuser på alt du kan spise mer av
Ikke legg fokuset på å gi opp ulike typer mat eller snacks i det du starter på en diett – da har du mislyktes før du starter. Det finnes ikke nei-mat, ikke engang på diett. Spis fiberrik mat som grønnsaker, frukt, bær, nøtter, belgfrukter og helkorns – produkter daglig. På diett vil du fint kunne spise sunne godsaker hver eneste dag – for eksempel, fruktsalat, smoothie, nøtteblanding og Nutrilett bar.
Ikke tell kalorier over tid
Hvis man ikke har noen oversikt over hvor mange kalorier mat inneholder, kan det være en fin start for å skaffe seg litt kunnskap. Les deg gjerne opp, og les også merkingen på matvarene i butikken for å få oversikt over næringsinnholdet. Prøv gjerne å telle kaloriene i maten du spiser i en begrenset periode, for å få en bedre forståelse for hvor mye du typisk får i deg. Men å telle kalorier på daglig basis over tid er slitsomt og tidkrevende, og ikke nødvendigvis noe å strebe etter. Forsøk heller å fokusere på hva slags type mat du spiser. Dette vil gi en sunnere tilnærming til vektreduksjon og opprettholdelse av vektreduksjon.
Middelhavsdietten – en livsstilsdiett som passer for alle?
Middelhavsdietten kommer fra middelhavslandene og kan minne mye om helsedirektoratets anbefalinger. Dietten er basert på mye frukt, grønnsaker, fullkorns produkter, nøtter, belgfrukter (bønner, linser, erter), frø og fisk, lite mettet fett fra meieriprodukter, mindre rødt kjøtt og et moderat alkoholforbruk. Et eksempel på en dagsmeny:
- Frokost: Yoghurt med lite fett og bær
- Lunsj: Kyllingsalat.
- Mellommåltid: 1 neve nøtteblanding (mandler, cashewnøtter og valnøtter).
- Middag: Fiskesuppe med laks.
- Kveldsmat: Grov brødskive med mager ost og fruktsalat.
Ikke glem fysisk aktivitet
I en sunn livsstil går et sunt kosthold og fysisk aktivitet hånd i hånd. Hva slags aktivitet liker du og hva kan du klare å få inn i hverdagen din? Gåturer, hjemmetrening, studiotrening, saltimer, ta trappene på jobb, sykle til jobb, gå av bussen noen holdestopper før?
Nøkkelen er å finne et kosthold som passer deg og ikke en kortvarig løsning. Lag din egen vei som er tilpasset – din hverdag, dine smakspreferanser og ditt mål. Husk at det finnes flere veier til en vellykket vektreduksjon.