Kalorier i epler

Kalorier i epler

Det sies at et eple om dagen, holder doktoren unna. Selv om dette kanskje ikke stemmer, er eplet likevel favorittfrukten til mange nordmenn. Epler kommer i mange forskjellige sorter, smaker og varianter, der du finner både søte, syrlige, røde, gule og grønne epler i butikken. De ulike epletypene dyrkes frem i forskjellige land basert på dyrkeforholdene, der smaken varierer ut ifra sorten og modningsgraden. Men selv om vi kan nyte importerte epler hele året, er det likevel de norske eplene som troner helt i topp når det kommer til smak. Epler har et stort bruksområde og kan spises som de er, men kan også tilsettes andre retter, puttes i yoghurten, smoothien eller havregrøten!

Men hvor mange kalorier er det i et eple, og er epler sunt hvis du vil gå ned i vekt? I denne artikkelen ser vi nærmere på epler og kalorier, og på eplets innhold av næringsstoffer.

Frukt er sunt

Frukt er et supert alternativ til annen snacks. Selv frukter med høyere kaloriinnhold, slik som bananer og druer, er et bedre alternativ enn for eksempel godteri og potetgull, ettersom frukter også inneholder masse gode næringsstoffer. Epler er sunt, og kan derfor nytes med god samvittighet. Kaloriinnholdet i eplet vil selvfølgelig variere ut ifra om det spises rått, om det er tørket eller presset som juice eller eplemost. Vekten på eplet vil også spille inn, da et større eple inneholder flere kalorier enn et lite.

Epler og kalorier

Eple er en av fruktene som inneholder færrest kalorier. 100 gram  rått eple inneholder 49 kalorier og et eple kan ha mellom 40–55 kalorier avhengig av de ulike sortene og vekten på eplet. Hvis du for eksempel spiser 100 gram av et Granny Smith-eple – uten kjernehus og stilk – får du i deg omtrent 41 kalorier. Et Pink Lady-eple gir 49 kalorier, mens Rød Aroma gir deg 50 kalorier. Det er altså sorten og ikke fargen på eplet som skaper variasjonen. Det vil si at et grønt eple gir kalorier på lik linje med et rødt eller et gult eple. Kalorier avhenger heller av eplesorten og dyrkeforholdene, ikke mellom gule, grønne og røde epler. Kalorier i epler er uansett så få, at du med god samtidig kan og bør nyte dem alle!

Epler og næringsinnhold

Epler er sunne – det er det ingen tvil om! I tillegg til at de inneholder 49 kalorier per 100 gram, inneholder de også antioksidanter som kroppen trenger fra vitamin A, E og C, i tillegg til at eple inneholder flere B-vitaminer. Selv om et enkelt eple inneholder små næringsmengder, vil et jevnt og regelmessig inntak likevel sikre godt opptak. For å bevare alle næringsstoffene i eplet bør du spise det som det er, da særlig C-vitaminet befinner seg like under skallet. Det beste er derfor å bare skylle det og spise det med skallet på! Det er også små forskjeller i næringsinnholdet i de ulike eplene. Generelt kan man si at grønne epler ofte har mindre fruktsukker og mer fiber, mens de røde ofte har flere antioksidanter. Forskjellene er likevel så små at du heller bør velge det eplet du liker best.

Ned i vekt med epler?

Når det kommer til epler og karbohydrater, finnes det omtrent 18 gram karbohydrater i et stort eple. Dette er «midt på treet» når det kommer til karbohydrater i frukt, og er derfor et godt fruktvalg for deg som vil gå ned i vekt. Epler er også rike på kostfiber som gjør at du føler deg mett lenger, og som også bidrar til bedre fordøyelse. Et eple er i tillegg et billig og praktisk mellommåltid når du trenger ekstra næring i løpet av dagen. Det er også et bedre alternativ enn andre kaloririke snacks når du får lyst på noe godt. Bare kast det i vesken eller ryggsekken, så har du alltid en sunn snacks på lur!

Bestselgere: