Hva inneholder banan av kalorier? Og er det sunt? Foto.

Banan: Kalorier, næringsverdi og innhold!

Bananen har vært med oss som en trofast tjener ved både skoleutflukter, lange dager på skolebenken og etter trening. Den hjelper oss med å holde oss mette mellom måltidene og fyller oss raskt med energi når vi trenger det som mest.

Banan inneholder en del kalorier ettersom store deler av den består av karbohydrater. Men med på kjøpet får du også en mengde viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Vi har tatt et dypdykk inn i bananens kalori- og næringsinnhold og laget noen oversiktlige lister for å hjelpe deg på veien mot en sunnere livsstil!

Og du? Banan er ikke en frukt – det er faktisk et bær! 

Hvor mange kalorier er det i en banan?

Som nevnt tidligere er bananen hovedsakelig bygget opp av karbohydrater, der cirka 90 % av kaloriene kommer nettopp fra karbohydratene. 100 gram banan inneholder 18,3 gram karbohydrater hvorav 13,9 g består av sukkerarter (mono- og disakkarider).

Det er vanskelig å angi et nøyaktig næringsinnhold per banan, da det selvfølgelig avhenger av størrelsen. En middels stor banan pleier å ligge på omkring 120 gram. Banan inneholder 84 kalorier per 100 gram, noe som innebærer at en middels stor banan inneholder cirka 100 kalorier.

Når du skal regne ut hvor mange kalorier du får i deg av en banan, er det med andre ord viktig å se på størrelsen. Hvis du har en kalorifattig diett, eller hvis du vil ha ekstra kontroll på kaloriinntaket ditt, er det alltid en god idé å benytte seg av en vekt for å få enda bedre kontroll. Her kan du også lese mer om hva en kalori egentlig er og hvor mange kalorier de forskjellige næringsstoffer inneholder.

Nedenfor får du en oversikt over omtrentlig kaloriinnhold på bananer i forskjellige størrelser:

En liten banan: 83 kalorier

Med tanke på den avlange formen på bananen, ser man ofte på lengden for å avgjøre hvor stor den er. En banan på 17 cm som er under 100 gram anses som en liten banan og inneholder under 83 kalorier, da en banan inneholder 83 kalorier per 100 gram.

En middels stor banan: 99 kalorier

En normalt stor banan veier ofte rundt 120 gram, er 20 cm lang og regnes som en middels stor banan. En middels stor banan inneholder cirka 99 kalorier.

En stor banan: 116 kalorier

For å regnes som en stor banan bør den veie rundt 140 gram og være omtrent 23 cm lang. En stor banan inneholder cirka 116 kalorier.

Næringinnhold i banan

En annen viktig ting – i tillegg til kaloriinnholdet i kosten din – er mengden av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det er disse næringsstoffene som hjelper kroppen din med å fungere normalt, og som sørger for at energien din ligger på et optimalt nivå. Bananer inneholder i prinsippet ikke noe fett, noe som gjør det til et godt valg for deg som har et fettfattig kosthold. Det er også et fint mellommåltid med lite kalorier. Bananer inneholder veldig få proteiner, men inneholder derimot et høyere innhold av karbohydrater, noe som kroppen din trenger både før og etter treningsøkter. Det høye energiinnholdet i frukten (eller bæret, som det jo er) gjør at mange idrettsutøvere liker å spise banan i forbindelse med treningen.

Når det gjelder vitaminer og mineraler inneholder en banan mange næringsstoffer som er bra for kroppen. En middels stor banan gir deg for eksempel 30 % av dagsbehovet ditt for vitamin B6. Den inneholder også 10 % av dagsbehovet for vitamin C, som er bra for huden og viktig for immunforsvaret, og cirka 25 % av dagsbehovet for kalium. Banan er derfor et utmerket valg hvis du vil få i deg tilstrekkelig med gode næringsstoffer.

Bestselgere: