Sukker karbohydrat og kaloriinnhold i druer

Hvor mange kalorier inneholder druer?

Druer er en utrolig populær frukt som er blitt svært populær på grunn av sødmen og den sprø konsistensen. De er tilgjengelige hele året og brukes til både vinproduksjon og som god snacks. Den gode smaken på druene kommer selvfølgelig ikke ut av tomme luften – den runde lille frukten har nemlig et relativt høyt sukkerinnhold, noe som gjør at mange unngår å spise dem. Men er de virkelig så usunne som mange tror, eller inneholder de faktisk mange viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter? Les videre for å finne ut svaret!

Hvilke vitaminer og mineraler inneholder druer?

Mange av oss føler innimellom behovet for å stilne sukkersuget, og risikoen er da stor for at man strekker ut hånden etter en sjokolade eller kakebit. En måte å unngå dette på er ved å alltid ha ferske frukter og bær tilgjengelig, ettersom disse inneholder en naturlig sødme som kan stilne begjæret, men som likevel inneholder mange næringsstoffer i motsetning til sjokoladen og kakebiten.

Druer er et godt alternativ, og dessuten en naturlig snacks, som både smaker godt og fyller opp kroppen med vitaminer, mineraler og antioksidanter. De tilbyr flere dokumenterte helseeffekter, og bidrar til å redusere betennelser, gir bedre blodsukkerbalanse og kan forhindre diabetes. Skallet inneholder for eksempel fytokjemikalier, hovedsakelig flavonoider, som er en naturlig antioksidant som kan bidra til å senke blodtrykket og beskytte hjertemuskelen. Det er nettopp skallet og druekjernene som inneholder flest antioksidanter, og ser man på skallet, får man også et hint om hvor mye – jo sterkere farge, desto flere antioksidanter. Antioksidanter bidrar blant annet til å beskytte kroppen mot frie radikaler.

Druer har også et rikt innhold av vitamin A, B6, C og folsyre samt mineralene fosfor, jern, kalsium, kalium, magnesium og selen. Å spise druer som mellommåltid, eller som alternativ til usunne snacks, gir man derfor kroppen et skikkelig vitaminkick.

Druer – næringsverdi og kaloriinnhold

Druer inneholder cirka 75 kcal og cirka 0,6 gram fett per 100 gram, noe som gjør at druer anses som en kalorifattig matvare. Dette er kanskje en overraskelse for mange, da druer har et rykte på seg for å være usunne. Og ja, de inneholder en del sukker, men det er helt naturlig, og i riktig mengde er sukker en viktig energikilde. Så i stedet for å stilne søtsuget med raffinert sukker, bør du heller velge druens naturlige sødme og nyte den gode frukten med god samvittighet.

Nedenfor følger en tabell over næringsverdien i 100 gram druer:

  • Kalorier: 75 kcal
  • Proteiner: 0,8 g
  • Karbohydrater: 16,6 g
    • hvorav fibre: 1,1 g
    • hvorav sukkerarter: 15,5 g
  • Fett: 0,6 g
  • Vann: 82 g

Som tabellen viser, inneholder 100 gram druer både få kalorier og lite fett, og de består hovedsakelig av vann. Så hvis du spiser druer med måte, er de en god kilde til antioksidanter, vitaminer og mineraler, og de gir deg en herlig energikick i form av naturlig sukker.

En god snacks med mange forskjellige bruksområder

Selv om druer smaker utsøkt rett fra drueklasen, kan du bruke dem på mange forskjellige måter. Hvorfor ikke lage din egen druedessert ved å blande frosne, kjernefrie druer til en herlig sorbet à la Ekotipset? Tilsetter du litt vann, får du også en herlig og oppfriskende smoothie – perfekt som mellommåltid på jobben. Frosne druer er også en nydelig snacks som kan brukes som alternativ til isbiter for å kjøle ned forskjellige drikkevarer.

Druer kan også brukes for å tilføre sødme i forskjellige matretter. Del druene i to og rør dem inn i salaten, eller tørk dem i ovnen og dryss over myslien. Du velger selv om du vil bruke grønne, røde eller blå druer!

Mangler du inspirasjon og ideer til å lage nye sunne matretter? Vi har samlet en inspirerende oppskriftsdatabase med kalorifattig mat for å hjelpe deg på de dagene du trenger det mest – med eller uten druer som ingrediens!

Bestselgere: