hva er kalorier

Hva er kalorier?

Kalorier er små kryp som sniker seg inn I klesskapet om natten og syr inn klærne dine. Eller? Det kan være hjelpsomt å besitte litt grunnkunnskap om kalorier om en ønsker å gå ned i vekt eller holde vekten. I en jungel av informasjon kan det være vanskelig å få svar på akkurat det en lurer på, derfor har vi i denne artikkelen samlet spørsmålene rundt hva en kalori faktisk er og besvart de så enkelt som mulig. 

Hva er kalorier?

Ja, hva er kalorier egentlig? En kalori, eller kcal som det ofte står på baksiden av matvareforpakningen, er en måleenhet for energi og brukes både om energi vi får i oss gjennom mat og energien vi forbrenner gjennom aktivitet. Kalorimengden i en matvare er dermed en indikasjon på hvor mye energi den inneholder, som oftest per 100 g eller 100 ml. I mat og drikke er energi lagret som næringsstoffene protein, fett, karbohydrat, fiber og alkohol. Under har vi satt sammen en oversikt over hvor mange kalorier (hvor mye energi) hver av disse næringsstoffene inneholder per gram.

SE OGSÅ: Kaloritabell med kalorifattig mat

  • 1 gram protein inneholder 4 kalorier
  • 1 gram fett inneholder 9 kalorier
  • 1 gram karbohydrat inneholder 4 kalorier
  • 1 gram fiber inneholder 2 kalorier
  • 1 gram alkohol inneholder 7 kalorier

Alt vi spiser og drikker inneholder en kombinasjon av de ulike energigivende næringsstoffene og det er totalen som avgjør hvor mye hver enkelte matvare inneholder.

Er en kalori en kalori?

Er for eksempel en kalori fra fett det samme som en kalori fra protein? Før vi svarer på det, la oss se på hva en kalori faktisk defineres som når en snakker om energi, rent teknisk. En kalori er den energien som kreves for å øke temperaturen på 1 gram vann fra 14,5 ºC til 15,5 ºC ved atmosfærisk trykk. En kalori, eller mengden energi den representerer, er altså like stor og har like stor effekt på energiregnskapet i kroppen om den kommer fra fett, protein eller en av de andre energigivende næringsstoffene.

Prøv Nutrilett sine smoothies med bare 210 kcal per smoothie!

En kan derfor gå ned i vekt uansett hvilken diett eller kostholdsprinsipper en følger, så lenge en går i kaloriunderskudd, 5:2 dietten, low-carb dietten, middelhavsdietten og sjokoladedietten fungerer alle sammen, så lenge du går i kaloriunderskudd, det er alt som betyr noe for vekten. Dette betyr dog ikke at alle dietter er sunne så lenge de fører til kaloriunderskudd, da det fortsatt er viktig å få i seg nok av de ikke-energigivende næringsstoffene som kroppen trenger, som vitaminer og mineral.
Et balansert kosthold og en aktiv livsstil fylt med smarte valg er derfor det man ønsker!

Hvordan lagres kalorier?

Ved et kalorioverskudd vil kalorier som er en del av overskuddet og er “til overs” lagres i kroppen for senere bruk. Fett lagres naturlig nok som fett, mens karbohydrater, fiber proteiner lagres som glykogen helt til glykogenlagrene i muskler og lever er fulle, da lagres også disse næringsstoffene som fett.

Når energien forbrenner energi ved lavt aktivitetsnivå benytter den seg helst av fett, men når aktivitetsnivået øker ønsker den å bruke glykogen da dette er mer «effektiv» energi. Det er først når disse glykogenlagrene er tomme igjen at kroppen vil forbrenne større mengder fett ved et høyt aktivitetsnivå.

Hva er tomme kalorier?

Tomme kalorier er et begrep vi bruker om mat eller drikke som gir oss energi, men ingen eller veldig lite mineraler, vitaminer, antioksidanter, fiber, protein eller nyttig fett. Det er viktig å huske at det ikke bare er kalorier som er viktig, men næringen som er tilstede gjennom disse kaloriene. Mat og drikke som inneholder mye sukker kan inneholde mange tomme kalorier. Tomme kalorier gir ofte en rask økning i blodsukkere etterfulgt av et raskt fall til under det opprinnelige nivået, dette resulterer i et vedvarende søtsug og slapphet, som er lite fordelaktig om en ønsker å gå ned i vekt.

LES OGSÅ: Hvordan telle kalorier

Oppdag måltidserstattere med få kalorier, høyt innhold av proteiner og fiber som gir deg mye næring og som metter.

Hvorfor trenger jeg kalorier?

Hva er kalorier for deg og meg? Kalorier er som sagt et begrep for å måle energi og kroppen vår trenger energi for å fungere. Alle kroppens prosesser er avhengig av energi for å fungere, slik at vi kan leve. 60-70% av det daglige energiforbruket hos et gjennomsnittlig menneske finner sted ved hvile og brukes derfor kun for å holde alle vitale prosesser i gang, uansett om man er aktiv eller ikke.

Barer og shakes:

Bestselgere: