Er det mye kalorier i ris

Er det mye kalorier i ris

Ris er en veldig gammel kornsort som har blitt spist av mennesker gjennom mange tusen år. Det er en av jordens viktigste matvarer, som spises av halvparten av jordens befolkning. Ris kan spises til det meste, og er et fast innslag i mange forskjellige retter. Ris brukes ofte som tilbehør til både grønnsaker, kjøtt- og fiskeretter, og er også et populært tilskudd til mange woker og gryteretter. Risen tar enkelt opp andre smaker, noe som gjør at den egner seg sammen med mange andre ingredienser.

Det finnes mange ulike ristyper på markedet, og i denne artikkelen ser vi nærmere på næringsinnhold i ris, og hvor mye kalorier det er i risen.

Ris med lite kalorier

Når man tenker på ris, tenker man hovedsakelig på raske karbohydrater. Det finnes nemlig mange karbohydrater i ris, noe som også gjør at den metter godt. Den hvite risen er polert, det vil si at det indre og ytre fiberlaget på riskornet er blitt fjernet. Den svarte og brune risen er upolert, noe som gir den en mørkere farge og et høyere næringsinnhold. De ulike ristypene inneholder omtrent like mange kalorier, så i stedet for å velge ris med minst kalorier, bør du velge risen din ut ifra smak og næringsinnhold.

Ris og næringsinnhold

Det meste av næringen i riskornet sitter i kimen og skallet, og derfor har den hvite risen et begrenset næringsinnhold. Den hvite risen består derfor hovedsakelig av raske karbohydrater. I både basmati- og jasminris er det omtrent 25 gram karbohydrater per 100 gram ris, mens sushirisen gir deg hele 35,9 gram karbohydrater per 100 gram ris. Riskornet har også et begrenset proteininnhold og inneholder lite fett. Fettet du får fra risen, kommer derfor primært fra tilberedningen og ikke fra selve kornet. Den brune risen har imidlertid mer næring da den har beholdt skallet. Dette gir også riskornet mer tyggemotstand og bidrar til bedre metthetsfølelse. Spiser du 100 gram brun ris, får du i deg 23,5 gram karbohydrater, 1 gram fiber og 3 gram protein. Den brune risen er derfor det sunneste valget for deg som er glad i ris!

Hvit ris og kalorier ved slanking

Er ris sunt når man skal slanke seg? Ris og karbohydrater er kanskje ikke det beste å spise når man ønsker å gå ned i vekt, ettersom raske karbohydrater fører til store blodsukkersvingninger. Ved vektnedgang ønsker vi nemlig å holde blodsukkeret vårt så stabilt som mulig. Men selv om det er mange karbohydrater i risen, kan du likevel spise det med måte selv om du ønsker å gå ned i vekt. Ved å redusere andelen ris, og heller øke inntaket av fiberrike grønnsaker, fyller du opp magen og holder deg mett lenger. For å oppnå vektnedgang er det alltid lurt å begrense inntaket av karbohydratrike matvarer som ris, poteter og bananer. Det viktigste er imidlertid et balansert kosthold, slik at du ikke trenger å ekskludere enkelte matvarer. Du kan også eksperimentere med andre ristyper, som for eksempel havreris. Havrerisen er egentlig ikke et riskorn, men polerte havrekjerner som inneholder både fiber og umettet fett. Dette er derfor et godt og sunt alternativ til den tradisjonelle risen!

Bestselgere: