Hvor mange kalorier inneholder en potet

Hvor mange kalorier er det i en potet?

Kokt potet, potetmos, råstekt potet og potetgrateng – nesten ingen andre matvarer kan brukes på så mange forskjellige måter som poteten. Den har holdt oss mett i flere århundrer og kan nesten regnes som en komplett matvare, takket være dens mange viktige næringsstoffer. Til tross for dette har den fått et litt dårlig rykte blant de som ønsker å gå ned i vekt. Hva kommer dette av, og stemmer det virkelig at den inneholder mange kalorier uten å mette? La oss finne ut av dette!

Hva er en kalori?

Når vi skal snakke om kalorier i potet, kan det først og fremst være greit å vite hva en kalori faktisk er. Kalorier, eller forkortelsen kcal, er måleenheten for energi og viser hvor mye energi som er lagret i form av næringsstoffer i drikke og matvarer. Forskjellige matvarer inneholder forskjellige kalorimengder – 1 gram protein inneholder for eksempel 4 kcal, mens 1 gram fett inneholder 9 kcal.

Hvor mange kalorier du bør få i deg per dag avhenger blant annet av kjønn, alder og aktivitetsnivå, men også om du forsøker å gå opp eller ned i vekt. Helsedirektoratet anbefaler for eksempel at en kvinne på 70 kg med stillesittende arbeid og en viss gangaktivitet bør få i seg cirka 2240 kcal om dagen. Vedkommende har en hvileforbrenning på om lag 20 kilokalorier per kg kroppsvekt, noe som gir følgende regnestykke: 20 kcal x 70 kg x 1,6 = 2240 kcal. Dette behovet vil imidlertid variere ut ifra om man følger en diett eller lignende. 5:2-dietten går for eksempel ut på at du skal ligge på et kaloriinntak på maksimalt 500 kcal to dager i uken. Energibehovet regnes ut ifra hvor mange kalorier du forbruker. Enkelt forklart betyr dette at du må ha et kaloriunderskudd for å kunne gå ned i vekt.

Næringsinnholdet i en potet

Når du nå har fått en større forståelse for hva en kalori faktisk er, er det på tide å se nærmere på næringsinnholdet i poteten. Næringsinnholdet påvirker altså kaloriinnholdet, ettersom forskjellige næringsstoffer inneholder forskjellige kalorimengder. Karbohydratene i en potet kommer først og fremst fra stivelse, og en vanlig påstand har derfor vært at rotgrønnsaken tilfører mange kalorier uten å være tilstrekkelig mettende. Dette er imidlertid en misoppfatning, ettersom poteten er en av de matvarene som metter mest per kalori. Så hvis du vil gå ned i vekt eller beholde din nåværende vekt, trenger du altså ikke være redd for å inkludere potet i kostholdet ditt. Det finnes imidlertid enkelte dietter, som for eksempel LCHF-dietten, der det anbefales at man unngår grønnsaker og rotgrønnsaker som vokser i bakken, og da bør man selvfølgelig følge disse kostholdsrådene.

Nedenfor følger en næringstabell per 100 gram ukokt potet:

  • cirka 80 g vann
  • 17,6 g karbohydrater
  • 2,1 g protein
  • 0,1 g fett
  • 7 mg kalsium
  • 0,6 mg jern
  • 53 mg fosfor

Som du ser, inneholder poteten nesten ingen fett, noe som gjør den til et godt alternativ for deg som spiser et fettfattig kosthold. Den største kalorimengden kommer fra karbohydrater, men til tross for dette er poteten et bedre alternativ til lignende matvarer. Ukokt ris inneholder for eksempel cirka 77 gram karbohydrater per 100 gram, og ukokt pasta inneholder cirka 75 gram karbohydrater per 100 gram.

Kalorier i potet: Kokt, stekt og ukokt

Og nå til spørsmålet som du har ventet på – hvor mange kalorier inneholder denne populære rotfrukten? Ukokt potet inneholder cirka 79 kcal per 100 gram, og en normalt stor potet veier vanligvis mellom 75–100 gram. Dette innebærer at poteten har en lav energitetthet på under 1 kcal per gram, samtidig som den tilbyr en rask og langvarig metthetsfølelse.

Dette kaloriinnholdet gjelder selvfølgelig bare for rå eller ukokt potet, for hvis du steker eller friterer den i fett eller olje, vil både fettinnholdet og kaloriinnholdet øke. Så hvis du forsøker å gå ned i vekt og vil inkludere potet i dietten din, er det viktig å spise den kokt og være bevisst på at du ikke tilfører tilbehør med et altfor høyt kaloriinnhold.

Tips til hvordan du kan lage kalorifattig mat med potet

Potet kan lages på mange forskjellige måter – som potetgrateng, potetmos, potetboller eller ved å raspe den til potetpannekaker. For å nyte potet og fortsatt holde kaloriene nede, gjelder det hovedsakelig å spise den som den er, altså uten tilsatt fløte, smør eller andre ingredienser med høyt kaloriinnhold. Du kan for eksempel blande den kokte poteten sammen med grønnsakene dine i en mektig salat, eller bruke den som tilbehør til en god lakse- eller kyllingfilet. Her finner du flere raske og kalorifattige oppskrifter som holder deg mett uten at du får i deg for mange unødvendige kalorier!

Bestselgere: