hvor mange kalorier inneholder en gulrot

Nærings- og kaloriinnhold: Hvor mange kalorier er det i gulrot?

Hvor sunne er egentlig gulrøtter? Denne oransje grønnsaken smaker jo faktisk ganske søtt og er en favoritt blant både store og små. Og det er faktisk få andre grønnsaker som er bedre enn gulroten når det gjelder sunne egenskaper. I denne artikkelen vil vi derfor se nærmere på de forskjellige næringsstoffene og kaloriinnholdet i gulroten, i tillegg til hvordan du kan inkludere den i en sunn livsstil!

Er gulrøtter sunne?

Man kan lett la seg lure av den søte smaken på gulroten, og tenke at den ikke er like sunn som andre grønnsaker. Det er helt feil. Denne oransje roten er faktisk en av våre mest allsidige grønnsaker ettersom den både smaker godt, kan brukes på mange forskjellige måter og dessuten er utrolig sunn. Nedenfor nevnes bare noen av fordelene med denne smakfulle grønnsaken:

  • Gulrøtter består av flere viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, og har derfor en god påvirkning på kroppen.
  • En normalt stor gulrot inneholder bare ca. 23 kalorier, noe som gjør den til et godt valg for deg som ønsker å spise kalorifattig. Her kan du lese mer om hva kalorier er og hvordan du skal tenke for å holde deg på et godt kalorinivå.
  • Gulrøtter har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen vår. Vitamin A bidrar til å opprettholde et normalt syn.
  • Den sprø konsistensen til gulroten er superbra for tennene dine, siden den bidrar til å øke spyttproduksjonen. Det igjen bidrar til å motvirke bakterier som forårsaker karies.
  • Takket være gulrotens høye fiberinnhold må tarmene jobbe hardere og mer effektivt, noe som igjen motvirker forstoppelse.

Hvilke næringsstoffer inneholder gulrøtter?

For å gi deg et klart bilde av hva en gulrot egentlig inneholder, presenterer vi her en tydelig tabell.

Næringsinnhold per 100 gram norsk rå gulrot:

Protein: 0,7 g

Karbohydrater: 6,7 g

Fett: 0,1 gram

Kostfiber: 3 g

Vann: 89 g

A-vitamin: 438 (µg-RE)

ß-karoten: 5250 (µg)

Kalium: 298 mg

Jod: 3 (µg)

(Kilde: Matvaretabellen 2022) 

Tabellen viser at fettinnholdet i gulroten er utrolig lavt, noe som betyr at du kan spise en gulrot med god samvittighet hvis du følger et fettfattig kosthold. Den er utmerket som snacks, og kan spises som den er eller kokes, raspes eller stekes hvis du ønsker en annen smak eller konsistens. Prøv gjerne å raspe gulrøtter i diverse ovnsbakte retter for å gjøre de litt mer næringsrike. Eller hvorfor ikke bruke gulrøtter til å lage en herlig grønnsakssuppe med masse godt oppi? Ovnsbakte gulrøtter og andre rotgrønnsaker er også et utrolig godt tilbehør til stekt kylling eller grillet kjøtt.

Gulrøtter kan rett og slett brukes på mange forskjellige måter, og er derfor en perfekt råvare å inkludere i en sunn livsstil! Ta en nærmere titt på noen av oppskriftene våre og la deg inspirere til å spise sunt.

Hvor mange kalorier inneholder en gulrot?

Akkurat som fettinnholdet, er kaloriinnholdet i en gulrot også veldig lavt. 100 gram gulrot inneholder nemlig bare 36 kalorier, og en normalt stor norsk gulrot på 65 gram inneholder omtrent 23 kalorier. Uansett om du vil opprettholde en sunn livsstil eller forsøker å gå ned i vekt, er gulrøtter altså et godt alternativ hvis du ser etter kalorifattige råvarer. Sørg derfor for at du kompletterer med andre matvarer som inneholder sunt fett og proteiner, slik at du får et allsidig kosthold som inkluderer alle de næringsstoffene du trenger for at kroppen din skal fungere optimalt.

Bestselgere: