trening utendørs

Uteaktiviteter i sommer

Sol, varme og sommerferie står for tur. Mange drar på ferie i Norge, noen reiser til utlandet og andre er hjemme. Uansett hvor du er, så er det mulig å være i fysisk aktivitet uten store fasiliteter. Senk forventningen og finn en aktivitet som du kan glede deg til – all bevegelse gjør at kroppen bruker mer energi. Her er noen enkle tips til uteaktiviteter i sommer.

Gå, jogge eller løpe

Ta bena fatt, disse har du alltid med deg – og her trenger du kun noen gode tur-/joggesko. Mulighetene er mange, og passer alle uansett utgangspunkt. Hva med en god gåtur i skogen eller på fjellet? Eller hva med en rolig joggetur langs kyststien, eller en løpeøkt på idrettsbanen mens barna er på fotballtrening?

Helsefordeler: Kan redusere høyt blodtrykk og kolesterol, styrker skjelettet, bedrer lungekapasiteten – og ikke minst den mentale gevinsten av frisk luft.

Tips:

 • Legg opp turen/treningen etter ditt nivå. Er det lenge siden du har jogget kan det være en idè med en rask gåtur til å begynne med, for så å trappe opp gradvis.
 • Undersøk turer/løyper/stier der du er. Den Norske Turistforening har en god oversikt over alternativer.
 • Bruk gode sko!

Rulleski/rollerblades

Rollerblades er noe barna driver med? Nei, på ingen måte. Dette er en aktivitetsform som i aller høyeste grad er populær i alle aldersgrupper. Dette er en fantastisk treningsform som aktiviserer hele kroppen!

Helsefordeler: Bedre lungekapasitet, balanse og koordinasjon. Styrke av muskulaturen som ligger bak på kroppen.

Tips:

 • Øv deg på å bremse om det er en stund siden sist eller du er nybegynner.
 • Bruk asfaltstaver (noen skistaver har byttbar pigg – ta med stavene dine i sportsbutikken og hør om dette er mulig med dine).

Sykle

Hva er vel ikke mer fantastisk enn å oppleve ulike landskap mens man tråkker av sted? Sykling er en aktivitet som passer alle aldre, uansett utgangspunkt. Noen liker en rolig sykkeltur med barna ned til stranden, mens andre liker seg i skogen med mer terreng. Hva med å pakke sekken og dra av sted på en langtur?

Helsefordeler: Styrke av spesielt rumpe, lår og legger. Bedre lungekapasitet – og ikke minst frisk luft!

Tips:

 • Bruk hjelm og refleksvest, samt hodelykt om det skulle mørkne.
 • Ta med sykkelpumpe og lappesett på lengre turer.
 • Gi tydelige tegn i trafikken.

Svømme

Svømming er en skånsom og effektiv treningsform som barn, ungdom og voksen og eldre har glede av. Om du i tillegg får opp farten kan du glede deg av en god del ekstra kalorier brukt.

Helsefordeler: Bedre kondisjon, styrking av skjelett, muskulatur og ledd. Skånsom aktivitetsform som også kan redusere spenninger i rygg, nakke og skudre.

Tips:

 • Svøm kun så langt at du vet at du har energi til å svømme tilbake igjen.
 • Svøm med en partner om du skal ut på en lengre svømmetur.
 • Se an vær og vind, og legg opp deretter.
 • Utfordre deg selv i bassenget! Hva med noen intervalldrag? Eller konkurrere mot deg selv om antall meter tilbakelagt?

Sirkeltrening

Hagen, gårdsplassen eller parken er flotte arenaer for en god sirkeltreningsøkt. Dette kan gjøres uansett hvor i landet eller verden du befinner deg, og familien/venner kan delta. Sirkeltrening er en effektiv treningsform som med rett utvalg av øvelser kan utfordre alle kroppens muskler – og ikke minst pulsen.

Helsefordeler: Styrke av hele kroppen, bedre lungekapasitet, effektivt!

Tips:

 • Velg flerleddsøvelser (knebøy-/ utfall varianter, push ups, burpees osv.)
 • Skriv ned øvelsene med antall repetisjoner og sett/runder slik at du/dere har noe konkret å forholde dere til.
 • Noen parker har treningsapparater som du kan legge øktene til.
 • Gå til innkjøp av enkelt treningsutstyr som treningsstrikker, treningsmatte og hoppetau. Kun kreativiteten setter grenser for antall øvelser du kan gjøre med disse tre.

 

Finn frem barnet i deg

Dette var noen raske, enkle (og morsomme?) forslag til uteaktiviteter i sommer. Husk også at spill og lek kan være et godt alternativ til mosjon i sommer – finn frem barnet i deg, og ta med hele familien på lek som boksen går, sisten, stiv heks, titten på hjørnet eller ballspill som volleyball og fotball. Sommer er også tiden for en del forefallende arbeid på hus og hage – dette forbrenner også ekstra kalorier. Sommeren er en fin årstid for å utfordre seg selv til å la bilen stå mer – og heller gripe fatt i løpeskoene eller sykkelen til/fra jobb, fritidsaktiviteter eller sosiale sammenkomster.

Ha en god (og aktiv) sommer!

Treningsutstyr til utendørstreningen:

Bestselgere: