ta ferie men ikke fra det sunne liv

Ta ferie, men ikke fra det sunne liv

Silje Rennesvik har forsøkt å gå ned i vekt tidligere. Denne gangen forsøker hun heller å endre livsstilen.

– Det ble for mye fokus på tallet på vekten, sier Silje Rennesvik om sine tidligere forsøk på å slanke seg.
Etter et opphold på overvektsklinikken i Moss, etterfulgt av åtte uker med trening og kostholdsveiledning med Sunn&Sprek i samarbeid med Nutrilett, føler hun at treningsgleden er tilbake. Og borte er vektmaset.
– Vekta kommer når alt det andre er på plass, sier hun med overbevisning.

Slutt, men aldri ferdig

Nå står Silje og resten av gjengen som har fått bli med på disse åtte ukene, utenfor Askim skole. Klare for aller siste samling og økt med Sunn&Sprek-trener Isabel Christoffersen.
– Er dere klare for siste økt, spør Isabel entusiastisk.
Det er nokså stille i forsamlingen. Noen ler litt og mumler nei.
– Joda, det er dere, fastslår Isabel.

Men det er ikke fordi de ikke vil trene at de mumler. Tvert imot. Selv om samtlige selv fant frem til arrangementet på Facebook, meldte seg på og gjennomførte, betyr ikke det at man klarer å opprettholde livsstilen når samholdet og oppfølgingen forsvinner.
– Det er moro å kjenne at jeg presterer mer enn i begynnelsen. Da jeg var i Canada, brukte jeg faktisk treningsrommet på hotellet, forteller Guro Dahlmann fornøyd.
– Men jeg er redd for hva som skjer nå når vi er ferdige, legger hun til. Flere nikker.

Håpet er at de nå har et godt grunnlag for hvordan de skal holde den sunnere livsstilen vedlike. Klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, har fulgt deltakerne opp med kostholdsråd, og Isabel Christoffersen har lagt grunnlaget for videre trening.
– Jeg håper vi har gitt dem nok kunnskap, både om kosthold og trening, til at de klarer seg videre på egenhånd, sier Isabel.
– Vi har lagt opp til økt hverdagsaktivitet, og tips til øvelser som de kan føre videre på egenhånd. De kan også fortsette å logge vekt. Men nå kommer sommeren, og det er alltid en ekstra utfordring, medgir hun.

Ferietid er ikke alltid godt nytt for det sunne liv.
– Men vi bruker lite utstyr og mest egenvekt, så alle som har vært med skal kunne trene hvor som helst og når som helst. Det er bare å ta på seg joggeskoene, så er de i gang, sier Isabel.

Glade og stolte deltakere

Treneren rapporterer om godt oppmøte og god stemning på alle treningene.
– Hva har du sett av fremgang?
– Kanskje mest i hodet. De tør å gasse på mer, pushe seg og teste egne grenser. De er blitt mer kjent med egen kropp under aktivitet. Men jeg ser også fremgang på styrke og kondisjon. Før var det mer gange i tempo, nå er det flere som jogger, sier Isabel.
– Og i vekt?
– Det går rolig nedover, en halv til én kilo i uken, sier ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius.
– Men best er det at de er så stolte etter trening. Og glade, legger hun til.
– Ja, terskelen er så stor for å komme hit. Dørstokkmila er tung, men når de først er her, er det masse endorfiner etter trening, supplerer Isabel.

To stykker som virkelig har funnet tilbake til treningsgleden, er mor og datter, Edel og Silje Rennesvik.
– Jeg kjenner Isabel fra Family – treningssenteret i Askim – der hun har hatt bootcamp-timer. Men de som gikk på timene var tynne og spreke, og jeg følte meg ikke helt hjemme der. Så fortalte Isabel at hun skulle ha dette opplegget, forteller Silje.
Dermed ringte hun til moren og lokket henne med.
– Det var bra å få det sparket i rumpa, for etter at jeg mistet treningssystemet jeg hadde før, var det vanskelig å komme i gang igjen, sier Edel.
Også pappa er blitt med, og Silje trener nå tre ganger i uken.
– Har du noen konkrete mål?
– Nei, dette er mest for å komme i gang, pushe meg selv, ut av det trygge, ut av komfortsonen.

Muskler og moro

Silje har lenge slitt med vekten. Hver slankekur har begynt som en opptur og endt som en nedtur.
– Jeg går ned, får det til en stund. I fjor gikk jeg ned nesten 20 kg, men så stoppet det opp. Jeg fokuserer for mye på vekten, og blir sur når den ikke beveger seg. Jeg bruker gjerne to år på å gå ned, og så går jeg opp alle kiloene igjen. Det blir en veldig nedtur. Endelig er det gøy å trene igjen. Nå er jeg ”back on track”. Jeg var så fokusert på den vekta at det ble en besettelse, sier hun.
Nå har hun sluttet å telle kalorier og være besatt av baderomsvekten. Denne gangen er det treningsglede og styrke som gjelder.
– Jeg og pappa trener styrke med personlig trener i gruppe. Jeg synes det er kjekt å bygge muskler, og se at jeg mister centimeter i stedet for å tenke vekt. Ikke for at muskler er så viktige, men…
– Det er deilig å kjenne på de også?
– Ja, hahaha. Men jeg ser jo faktisk kjempeforskjell! Vekta kommer etter hvert, når alt annet på plass, sier Silje rolig.
Kostholdsveiledning får hun både av Cathrine Borchsenius og sin egen svoger, som også er ernæringsfysiolog.
– Han har satt opp en kostholdsplan med forslag til hva jeg skal spise, som er tilpasset meg. Det er deilig å ha den planen å følge. Det går på rutine.

Før Silje fant Sunn & Spreks kurs, har hun vært på overvektsklinikken i Moss.
– Der var det mye fokus på at dette ikke er noe du gjør for kort periode, men for resten av livet. Går det skeis en uke, har du mange flere å ta av, i stedet for å tenke ”nei, nå stopper det opp igjen”. Jeg har ikke rundet 30 en gang, så jeg har god tid. Før tenkte jeg at jeg skulle vært ferdig i går.
– Har du råd til andre som vil endre livsstilen sin?
– Gjør noe som er gøy, om det er tur i skogen eller å gå på treningssenteret. Mamma går i skogen. Jeg liker meg bedre på senteret. Jeg var nylig med på min første løpetime, sier Silje stolt.
– Hva har det å si at dere nærmest har laget familiegeskjeft av treningen?
– Vi sparker hverandre opp og ut av sofaen, sier mamma Edel.
– Det er lettere når er flere, og når noen venter på deg, supplerer Silje.
– Nå er det ferie. Hvordan skal dere opprettholde treningen?
– Jeg er lærer, så jeg har lang ferie. Da skal jeg ut og gå hver dag. Jeg har bodd i Askim i 30 år, men aldri visst før nå at lysløypen er så fin. Den tror jeg at jeg kommer til å bruke mye. Og så skal jeg dra med meg svigersønnen min, for Silje er mye borte, sier Edel.
– Jeg skal fortsette å gå på senteret. Jeg prøver å være der tre ganger i uken. Men det spørs hvordan det blir når vi skal til USA og kjøre bil.
– Å, det finnes vel noen salatblader der borte også, sier Edel trøstende og ler.

Ta med deg enkelt treningsutstyr på ferien

Ved hjelp av kun noen enkle treningsutstyr kan du avansere treningen din enda litt mer selv om du er på ferie. Et Treningsbånd er ypperlig å ta med seg i kofferten eller baggen på ferie fordi de veier lite og tar lite plass. Med et treningsbånd kan du enkelt trene hele kroppen både store og små muskelgrupper. Pakk også med deg et hoppetau til oppvarmingen eller kondisjonstreningen. Du vil komme raskt opp i puls og kan dermed forkorte økten og være supereffektiv. Et godt underlag er også viktig for en behagelig treningsøkt. Dersom du får plass på reisen bør du ha med en treningsmatte slik at du skåner ledd og leddbånd. Dersom du får lyst til å gjøre litt yoga eller pilates er det også genialt med en slik matte.

Treningsutstyr til hjemmetreningen:

Bestselgere: