Yogaferie: Her er tipsene du trenger
Linda Strand
Uansett hvor du ønsker å reise på yogaferie, om det er i inn- eller utland, er det en jungel av yogareiser der ute. Et enkelt Google-søk på yogaferier resulterer i omtrent 150.000 resultater, så hvor skal du egentlig begynne? Vi har fått hjelp av to yogier, Linn Cecilie Skarderud og Maria Ebbestad, som peker ut sine beste destinasjoner for yogaferier i inn- og utland.
Topplisten til Linn Cecilie Skarderud fra LCS Health:
Lavterskel: Den norske fjellheimen.
Bor du i Oslo-området kan du gjøre noe så lavterskel som å reise ut i Nordmarka. Jeg har blant annet vært med Den Norske Turistforening (DNT) på helgetur dit, og det var en veldig fin opplevelse, men det finnes også flere andre aktører. Det er noe eget ved å gjøre yoga i nærheten av trær eller oppi høyden, det kan generere en ekstra energi. Hvor du reiser kommer an på pris, og hva som er mest praktisk for familien din, men Hemsedal er et annet godt alternativ.
Lavterskel: Lofoten, Nordland.
I Lofoten venter flere vakre yogaopplevelser. Kombiner gjerne yogaen med andre aktiviteter og eventyr, jeg har blant annet gjort yoga på stranda og ridd på islandshester der. Vi må bli flinkere til å bruke vårt eget land, og Lofoten er mektig – en perle!
Midt i mellom: Mallorca, Spania.
LCS Health er en av flere aktører som arrangerer yogareiser til Mallorca i Spania. Det tar tre og en halv time å fly dit, det er stort sett alltid fint vær der, og du kan fly tur-retur for omtrent 599 kroner. Hotellene har ofte aktiviteter til større barn, og til mindre barn kan det hende at de tilbyr barnevakt.
Midt i mellom: Korsika, Frankrike.
Reis billig til Nice og ta båten videre derfra, til denne nydelige og rene øya som kanskje kan minne litt om Kroatia. Det er en litt skjult yogadestinasjon, som jeg synes at gikk over all forventing, og de får et stadig bedre yogatilbud.
Langt unna: Sri Lanka.
Selv om flyreisen er litt lang, finnes det så mye for familien på Sri Lanka. Det er veldig trygt, og naturen og yogamiljøet er helt unikt. Sjekk Momondo for billige flyreiser. Omtrent midt i landet finner du den vakre, heløkologiske landsbyen Ulpotha hvor de dyrker alt selv. Her bor du i leirehytter, du våkner og legger deg med sola, og du kan ha med barn. Reiser du litt lenger sørvest finner du flere yogasentre som ofte har yoga to ganger om dagen, men som også tilbyr snorkling, massasje og badebasseng til barna. Jeg har blant annet vært på Talalla Retreat, og der var det veldig bra.
Topplisten til Maria Ebbestad fra bloggen Reisetid:
Lavterskel: SUP-yoga, hvor som
helst.
Jeg har et eget SUP-brett og elsker å padle på rolige tjern, nyte stillheten og prøve meg frem med yoga på brettet. SUP er i seg selv beroligende, så når du får til gode øvelser kjenner du virkelig på fullstendig avspenning. Barn i alle aldre elsker å være med på dette, så et SUP-brett er virkelig verdt investeringen.
Langt unna: Rio Dulce i Guatemala.
Mitt absolutte favorittsted er en søt liten perle, Rio Dulce i Guatemala. Her har jeg bodd i lite hus over vannet, omringet av fantastisk natur ved en nydelig innsjø. Jeg anbefaler dere å starte dagen med en båttur til en foss som er litt sør for der dere bor. I fossen blandes varme kilder med kaldtvann, noe som gir deilige badetemperaturer. I tillegg finnes det er spesiell leire her som gir myk og deilig hud. Vi smurte inn hele kroppen og hoppet ned fossen, cirka fire meter, noe som var et skikkelig kick og utrolig gøy. Dagen ble avsluttet med yoga i solnedgangen på toppen av Shamen-tårnet i Rio Dulce.
Langt unna: Surfing og yoga i Costa Rica.
Surfecampen jeg var på ligger i Playa Hermosa rett utenfor Santa Teresa. Et lite sted med god stemning dag og natt. Stranden er eventyrlig og solnedgangen smeltet meg helt. Her er det yogaklasser i campen eller på stranden, både tidlig og sent.
Langt unna: Caya Caulker i Belize.
Caye Caulker i Belize er også et utrolig fint sted, hvor jeg har vært på yoga- og SUP-ferie. Øyas motto er ”go slow” og her finner du virkelig roen. I tillegg kan du dykke med hai og havskilpadder, en helt utrolig opplevelse som virkelig anbefales.
Tips til yogaferien:
*Etter Skareruds erfaring tar det fem dager å få hvile og flyt. Derfor oppfordrer hun deg til å være på yogaferie i sju til ti dager, dersom du har mulighet til det.
*Reiser du på yogaferie for første gang, kan du reise med en norsk aktør. Neste gang, når du føler deg enda mer eventyrlysten, kan du benytte lokale aktører.
*Det finnes utallige yogareiser å velge mellom, så hvordan skal du vite hvilken som er bra eller ikke? Undersøk bakgrunnen til yogainstruktørene, mener Skarderud. Verken personlig trener eller yogainstruktør er beskyttede titler, så derfor kan det lønne seg å grave litt dypere – hvilken utdannelse har yogainstruktøren, og virker det som han eller hun kan kropp og helse? Velg en aktør som har erfarne yogainstruktører og konkurransedyktige priser, så du kan føle deg trygg og ivaretatt. Sjekk også om du kan finne andres erfaringer eller tilbakemeldinger på nett.
*Usikker på hvilken type yoga du skal velge på ferien? Skarderud kaller Vinyasa eller flow yoga for en deilig, flytende og myk yogaform, som egner seg for deg som er nybegynner eller litt øvet. Ashtanga er en litt hardere og mer fysisk yoga, ofte med lengre økter, som passer bedre for deg som har gjort yoga før.
*Nybegynner? Ikke vær redd for å melde deg på en yogareise. Skarderud forteller at yoga er en treningsform fri for konkurranse; hvor du ikke skal fokusere på sidemannen, men på deg selv. Yoga skal være et fristed hvor du kan gi slipp og fokusere innover, både fysisk og mentalt.
*Har du kort muskulatur kan du pakke med deg et yogabelte, som f.eks. kan forlenge armene dine i utfordrende stillinger.
Treningsutstyr til yoga
Et godt og mykt underlag er veldig viktig for å skåne ledd og leddbånd samt at man har det behagelig under økten. Dette behøver ikke være en yogamatte, men kan også være en treningsmatte. Husk også at det er viktig å få i seg rikelig med veske både før, under og etter økten. Gå til innkjøp av en stilig vannflaske som minner deg på å drikke nok vann.