Vellykket resultat med sunn mat

Vellykket resultat med sunn mat

De fleste forbinder kanskje vekttap med telling av kalorier, men slik trenger det ikke å være. For selv om du må spise færre kalorier enn du forbruker for å oppnå en vektnedgang, er det mulig å gå ned i vekt uten å telle kalorier. Å telle kalorier kan være både tidskrevende og kjedelig, og det viser seg også å være helt unødvendig for å oppnå et vellykket vekttap. Det kan også være vanskelig å regne ut nøyaktig kaloriinnhold i maten, slik at det blir vanskelig å vite hva man kan spise. Det er også utfordrende hvis man ikke lager maten sin selv, og har mulighet til å veie alle ingrediensene. Kaloritelling kan også medføre at du kutter ut sunne og gode matvarer som kroppen trenger, og som kan hjelpe deg med å gå ned i vekt. I denne artikkelen ønsker vi derfor å viser deg hvordan du kan gå ned i vekt uten å telle kalorier for et varig og vellykket resultat!

Fra kaloritelling til balansert kosthold

Når du ønsker å gå ned i vekt, er det viktig at du velger sunne matvarer som gir deg den næringen du trenger. Derfor bør du heller fokusere på å velge ren, næringsrik og uprosessert mat som er full av vitaminer og mineraler. Spiser du for lite kalorier når du slanker deg, står du også i fare for at kroppen setter ned forbrenningen, da den tror den sulter. Det er derfor viktig at du ikke bare tenker på kaloriene du spiser, men også balansen mellom karbohydrater, proteiner og fett. Selv om en matvare har et høyt kaloriinnhold, betyr ikke det at du ikke kan spise den når du slanker deg. Nøtter har for eksempel et høyt kaloriinnhold, men er fulle av godt fett og proteiner. Fettet i nøttene holder deg mett lenger, og proteinene bidrar til å bygge muskler. Derfor bør du heller se på maten i en større kontekst. Mat er mer enn bare kalorier, og med overdrevent søkelys på kalorier står du i fare for å miste gleden over maten, og kun se den som et tall på tallerkenen!

Naturlig sunt og kalorifattig

I stedet for å telle kalorier når du vil gå ned i vekt, bør du velge matvarer som du vet er kalorifattige, men som også er fullstappet med næring. Velg matvarer som kjøtt, fisk og magre meieriprodukter, som gir kroppen massevis av proteiner til å bygge og vedlikeholde muskler. Frukter og grønnsaker inneholder lite kalorier, men gir masse fiber som fyller magen så du føler deg mett lenger. Norske helsemyndigheter anbefaler faktisk at alle spiser minst fem porsjoner med frukter og grønnsaker hver dag, enten du ønsker å gå ned i vekt eller ikke. Du bør også inkludere egg, bønner og linser i kostholdet ditt hvis du vil gå ned i vekt, i tillegg til fullkornskilder som havregryn og grovt brød. Du bør med andre ord velge maten som kroppen trenger, og som bidrar til at du går ned i vekt på en enkel og naturlig måte.

Lag gode rutiner for vekttap

Når du vil gå ned i vekt uten å telle kalorier, er det viktig at du legger til rette for gode rutiner. En god regel er å spise regelmessige og normale porsjoner, og ta deg god tid til å spise maten. Det tar faktisk 20 minutter før hjernen registrerer at magen er full, så kjenn godt etter før du spiser mer. I stedet for å telle kalorier, bør du heller kjenne etter hvordan du føler deg etter at du har spist en matvare. Hvor mett er du, og hvor raskt blir du sulten etter at du har spist? Kutt også alle tomme kalorier som brus, godteri, kjeks, is og potetgull, da dette er matvarer med lite næring, men desto flere kalorier. Ved å kutte disse, får du automatisk et stort energiunderskudd som setter fart på vektnedgangen. Les mer og få gode tips for å gå ned i vekt her.

Bestselgere: