Optimaliser fettforbrenningen din med riktig kosthold og trening

Optimaliser fettforbrenningen din med riktig kosthold og trening (og noen smarte knep)

Fettforbrenning skjer i de fleste av kroppens celler, men spesielt i musklene. Ved å spise og trene riktig kan du øke kroppens stoffskifte og optimalisere fettforbrenningen din. Det betyr at det du spiser omsettes til energi – uten at det lagres som fett i kroppen din.

Kostholdet er avgjørende når du vil optimalisere fettforbrenningen

Riktig type og mengde mat er en forutsetning for at fettforbrenningen din skal fungere optimalt. For lavt energiinntak kan sette kroppen i sultemodus, og da oppstår det en risiko for at du mister muskler i stedet for fett.

Fettforbrenning og proteiner

Optimaliser fettforbrenningen med proteiner! Det grunnleggende næringsstoffet er din beste venn når du ønsker å gå ned i vekt fordi det metter og er et must for å bygge muskler. Protein inneholder store deler nitrogen, og det krever mye energi å kvitte seg med det. Det betyr at kroppens energiforbruk øker. Som om dette ikke var nok, aktiverer protein frigjøringen av hormonet glukagon, som øker fettforbrenningen din.

Sats derfor på proteinrik mat som du liker, da kan du ikke mislykkes. Måltidserstatningsbarene til Nutrilett har et høyt proteininnhold og er til god hjelp når du trenger å få i gang fettforbrenningen og få kontroll på eller gå ned i vekt. Gå ikke glipp av alle de gode måltidserstatningsbarene våre, komplette måltidserstatninger som også kan fungere som sunne mellommåltider.

Flerumettede og enumettede fettsyrer

Hvis du spiser mer fett, blir også kroppen bedre til å utnytte fett som energikilde. Et kosthold med høy konsentrasjon av flerumettede og enumettede fettsyrer øker forbrenningen generelt. Derfor bør du spise:

  • avokado og oliven
  • avokadoolje, olivenolje og rapsolje
  • hasselnøtter, peanøtter, pekannøtter og pistasjnøtter
  • linfrø, sesamfrø og solsikkefrø

Les mer om fettstoffenes positive egenskaper og bli inspirert til sunne matvaner med sunn og billig mat.

Fettforbrenning og karbohydrater

Karbohydrater kan redusere fettforbrenningen. Kutt derfor ned på karbohydratene, og lær deg forskjellen på de som er bra for deg og de som står i veien for vekttapet og fettforbrenningen din. Her finner du tips til hva du kan gjøre for å redusere karbohydratinntaket. Husk – ikke kutt ut karbohydrater helt, da de er en viktig kilde til et sunt og godt kosthold.

Optimaliser fettforbrenningen med trening

Ingen fettforbrenning uten trening. Her går vi gjennom de vanligste treningsformene som øker fettforbrenningen.

Høyintensitetstrening med puls på 70–80 % av makspuls

Når pulsen din ligger på 70–80 % av makspuls, noe den gjør ved høyintensiv trening som for eksempel løping, sykling og spinning, gjerne i intervaller, forbrenner du hovedsakelig karbohydrater. Når treningen er avsluttet begynner fettforbrenningen, og den kan vare i opptil to dager etter at du har avsluttet treningsøkten.

Trenger du hjelp med å finne din makspuls? Hos maximsport finner du en enkel test for å teste deg frem til nettopp det.

Styrketrening

Også styrketrening, og da spesielt den tunge varianten, fremmer forbrenningen også etter treningsøkten. Tren store muskelgrupper som sete, lår og rygg, og løft tungt for å bygge opp musklene. Gjennomfør 10 repetisjoner og hvil i 20–30 sekunder mellom hvert sett. Repeter flere ganger. Husk at du ikke må trene tyngre enn det kroppen klarer, og her er det viktig at man trener seg opp over tid. Start med den vekten som er komfortabel for deg, slik at du unngår skader.

Her kan du lese mer om styrketrening og diverse øvelser du kan gjøre.

Spasertur

Den lavintensive spaserturens evne til å optimalisere fettforbrenningen er gunstig og pågår mens du er i aktivitet, i motsetning til høyintensitetstrening og styrketrening. En powerwalk gjør definitivt en forskjell for forbrenningen hvis den gjennomføres på regelmessig basis.

Her finner du mer informasjon om hvordan du kan komme i gang med treningen og tips til mellommåltider som kroppen trenger ved forskjellige typer trening og hva du skal spise etter treningen.

Fettforbrenning med fokus på mage

Ville det ikke vært fint hvis det fantes en treningsform eller et kosthold som sørget for at alt fettet på magen forsvant for godt? Det finnes ingen fettforbrennende universalkur for magen. Men, det er flere ting som i fellesskap gjør stor forskjell for fettforbrenningen. Det går dessverre ikke an å trene bort fett fra ett bestemt sted på kroppen. Når man går ned i vekt er det kroppen selv som «bestemmer» hvor fettet forbrennes først, så hvis du ønsker å miste for eksempel magefett, må du vente til det forbrennes og blir borte gjennom vanlig vektnedgang. Husk uansett å trene magemusklene og kjernemuskulaturen regelmessig.

Ut med sukker, inn med grønnsaker

Raske karbohydrater gjør at blodsukkeret går rett opp. Det påvirker i sin tur hormoner i kroppen som øker fettdepotene. Så – ut med sukkeret og reduser inntaket av pasta, ris, poteter og brød. Øk heller mengden grønnsaker, hvorfor ikke i form av denne sunne salaten?

Hørt snakk om ølmage?

Alkohol øker produksjonen av stresshormonet kortisol, som gjør at kaloriene du ikke kvitter deg med, havner fordelt på kroppen din. Og beklager, men det gjelder ikke bare øl. Også vin og sprit har denne negative innvirkningen på fettforbrenningen. Kutt ned på alkoholen og drikk heller kullsyreholdige drikker, gjerne uten kalorier som for eksempel Pepsi Max og Cola uten sukker. La også en og annen nice cream skli ned.

For lavt kaloriinntak – et big no-no for fettforbrenningen

Du kutter ned på kaloriene i troen om at du kommer til å gå ned i vekt og øke fettforbrenningen. Stopp! Optimal fettforbrenning krever muskelmasse, men den reduseres hvis kaloriinntaket ditt er for lavt.

Du kan forstå effekten av lavt kaloriinntak bedre gjennom å lese våre artikler om periodisk faste, som bygger på at man under visse perioder minsker sitt kaloriinntak.

Bestselgere: