Mettet fett og umettet fett
Linda Strand
Alle fettstoffer har en lignende kjemisk struktur: bygget opp av karbonatomer bundet til hydrogenatomer. Det som gjør fett forskjellig fra hverandre er dets lengde og form på kjeden av karbonatomene og antall tilkoblede hydrogenatomer. Disse små forskjellene kan skille mellom gode og mindre gode fettstoffer. Gode fettstoffer, også kalt «umettet», og dårlig fettstoffer kalt «mettet». Men hva er forskjellen mellom mettet og umettet fett?
Mettet fett
Mettet fett er en vanlig del av kostholdet. Vanlige kilder er mat som rødt kjøtt, meieriprodukter (melk og ost), kokosolje og søte ting som bakverk. Ordet «mettet» betyr antall hydrogenatomer som omgir hvert karbonatom. Karbonatomkjeden har så mange hydrogenatomer som mulig og er derfor «mettet» med hydrogen.
Er mettet fett dårlig for deg?
Et kosthold som inneholder mye mettet fett kan øke kolesterolverdien. Økt kolesterol kan på sin side øke risikoen for blokkeringer i arterier i hjertet og i andre deler av kroppen, også kjent som hjerte- og karsykdommer. Derfor anbefales mange å begrense andelen mettet fett i det daglige kostholdet til mindre enn 10 % av kaloriene per dag. Det mettede fettet bør i stedet erstattes med umettet fett.
Tips for å redusere mettet fett i kostholdet:
- Spis mer frukt og grønnsaker istedenfor annen snacks
- Inkluder fisk og kylling i minst 2 middager i uken. Dette i stedet for rødt kjøtt. Husk å fjerne skinnet på kyllingen
- Unngå panerte og friterte matretter. Grilling er det beste!
- Erstatt fet melk med mager melk til frokostblandinger
- Bytt ut rømme med naturell yoghurt til grillet mat
- Prøv nøtte- eller måltidserstatterbarer istedenfor fet snacks som chips og søtsaker
Mat som inneholder mettet fett:
- Meieriprodukter
- Smør/margarin
- Fløte
- Melk
- Ost
- Kjøtt:
- Storfekjøtt
- Svin
- Lam
- Salami
- Pølse
- Skinnet på kyllingen
- Mettet fett finnes også i matvarer som:
- De fleste snacks som for eksempel søtsaker, chips
- Frityrstekt mat
- Kjeks
- Kaker
- Bakst
Umettet fett
Umettet fett er sunt fett og finnes i matvarer som grønnsaker, nøtter, frø og fisk. Forskjellen på mettet fett og umettet fett er at sistnevnte har færre hydrogenatomer bundet til sine kjeder ed karbonatomer. Det finnes to typer umettet fett, enumettet og flerumettet. Enumettet fett er flytende ved romtemperatur – når du dypper brødet i olivenolje får du mest enumettet fett. Gode kilder for disse er matvarer som olivenolje, peanøttolje, avokado og solsikkeolje.
Flerumettet fett består av to typer, omega 6 fettsyrer og omega 3 fettsyrer, to typer fett som er bra for helsen. Ved å erstatte mettet fett i kostholdet med flerumettet fett har det vist seg å være helsemessige fordeler som reduserer kolesterolet betydelig, og dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer. Eksempler på matvarer som inneholder flerumettet fett er fet fisk som laks, makrell, samt linfrø, valnøtter og rapsolje.
Mat som inneholder umettet fett:
- Grønnsaker
- Avokado
- Oliven
- Oljer
- Solsikkeolje
- Rapsolje
- Olivenolje
- Peanøttolje
- Fisk
- Laks
- Makrell
- Nøtter ogfrø
- Mandler
- Peanøtter
- Cashewnøtter
- Sesamfrø