Hva bør jeg spise etter trening?

Om du bør spise, og ikke minst hva du bør spise, etter trening er en vanlig problemstilling for mange. I denne artikkelen ser vi nærmere på mat etter trening, og hva som eventuelt er den beste maten å spise etter treningsøkten.

Bør jeg spise etter trening?

Du har kanskje hørt at du bør spise etter trening for å hjelpe kroppen med å restituere seg. Dette er ikke nødvendigvis sant for alle. Å spise etter trening kan være lurt hvis man ikke har fått spist så mye i løpet av dagen, og hvis man føler seg tappet for energi. Hovedårsaken til at man bør spise etter trening er for å fylle på med ny næring, og for å sørge for at energilagrene er fulle igjen til neste treningsøkt. Hvis du skal spise etter trening, bør du sørge for at dette måltidet er en del av de planlagte måltidene dine for dagen, som for eksempel middag. Hvis ikke kan det fort hende at du mister oversikt over hvor mye du spiser og forbrenner. Det er mange som hevder at det er viktig å få i seg ekstra mye protein rett etter trening, men dette er en myte. Det viktigste er å spise sunn mat etter trening som passer inn i kostholdsplanen din.

Spise på farten etter trening

Hvis du er ferdig med en treningsøkt og har behov for å spise noe, men vet at det er lenge til neste måltid, er det perfekt å ta seg et lite mellommåltid. Litt enkel mat etter trening vil ofte være alt du trenger for å holde det gående til neste planlagte måltid. Her er noen tips til gode mellommåltider etter trening:

Er du mye på farten? Les mer om hvordan du kan spise sunt på reisen her

Middag etter trening

Spiser du middag etter trening? Middagen etter trening bør være dagens største måltid, og bør også være fullstappet av sunne råvarer, slik at kroppen får i seg alle de næringsstoffene den trenger.

For deg som vil holde vekten, kan en middag etter trening se slik ut:

  •     ⅓  av tallerkenen fylles med grønnsaker
  •     ⅓  av tallerkenen fylles med fisk eller kjøtt
  •     ⅓  av tallerkenen fylles med grove fullkornsprodukter

For deg som vil gå ned i vekt, kan middagen etter trening se slik ut:

  •     ½  av tallerkenen fylles med grønnsaker
  •     ¼  av tallerkenen fylles med kjøtt eller fisk
  •     ¼  av tallerkenen fylles med fullkornsprodukter

Bør man spise mat etter trening om kvelden?

Hvis du har som mål å holde på eller å gå ned i vekt, trenger du ikke spise etter en kveldsøkt. Så lenge du har fått i deg tilstrekkelig med energi i løpet av dagen, går det helt fint å vente med å spise til neste dag. Føler du deg sulten om kvelden, kan du spise litt enkel kveldsmat for å unngå at det går utover søvnen.

Smoothies

Bestselgere: