sunn og billig mat

Sunn og billig mat

Sunn mat og billig mat går ikke alltid hånd i hånd. Noen ganger kan det være litt vanskelig å spise sunn mat til en billig penge. I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du kan spise og drikke sunt, uten å tømme kontoen for penger.

Baklengs planlegging

Det finnes mange tips til hvordan du kan spise sunt og billig – og ett er baklengs planlegging. Med baklengs planlegging starter du planleggingen ut ifra hva du har i kjøleskapet og fryseren. Du skaper menyer basert på ingrediensene du allerede har hjemme. Kjøp også matvarer som er på tilbud, og la det styre middagsmenyen. Det kan du gjøre gjennom å laste ned en app som gir deg oversikt over alle butikkene sine tilbud.

Les også: Enkel og sunn matplan

Kilopris på sunn mat

Se alltid på kiloprisen når du handler i butikken. Da er det lettere å se hva den egentlige prisen er på matvarene. Husk og ikke kjøp altfor mye mat som du senere må kaste.

Rutiner er din beste venn

Å finne sunn mat som du spiser flere ganger i løpet av en måned, kommer til å hjelpe deg med planleggingen. Om du virkelig må spare penger kan dette være lønnsomt. Finn noen oppskrifter på sunn mat som er enkel og billig å lage. Du kan for eksempel variere ett par frokoster og lunsjer.

Kjøttfri uke

Kjøtt kan være veldig dyrt. Legg derfor inn en kjøttfri uke i planleggingen, eller til og med en kjøttfri dag i uken. Du kan erstatte kjøttet med en proteinrik diett basert på bønner, linser, grønnsaker, frukt, bær og fullkornsprodukter. Sunn mat som er god og enkel.

Fyll på med grønnsaker

Grønnsaker er billig, næringsrikt og kalorifattig. Fyll derfor på med grønnsaker til alle måltidene. Test ulike varianter som for eksempel wok, stekte eller grillede grønnsaker. Halve tallerkenen burde være fylt med grønnsaker.

Spis sesongbasert

Let etter oppskrifter som er basert på sesongens råvarer. Grønnsaker og frukt er for eksempel billigere under sesong. Frosne grønnsaker og bær er også bra alternativer for å få i seg billig og sunn mat.

Drikk enkelt

Drikke kan være en stor kostnad når du er i butikken, spesielt alkoholfritt. Hvis du ikke har noe imot å unngå og kjøpe saft, mineralvann og juice, kan du spare mye penger. Det er også fordelaktig for deg som vil holde vekten, da disse eksemplene inneholder mye kalorier.

Ett alternativ er å tilsette lime, bær, sitron, appelsin eller agurk til vanner ditt. Sunt, friskt og billig!

Les også: Matplan – gå ned i vekt 

5 ingredienser eller mindre

Gjør det enkelt for deg selv – velg oppskrifter som inneholder få ingredienser. Mange unødvendige ingredienser kan fort bli dyrt, og du bruker sjeldent alt du handler inn.

Spis rester

Planlegg å bruke matrestene fra tidligere måltider, for eksempel til lunsj eller middag dagen etter. Det går også fint å fryse ned restene til senere i uken.

Lykke til med din planlegging!

Dietter

Bestselgere: