Grønnsaker er billig, sunn og god mat. Foto.

Sunn og billig mat

Sunn mat og billig mat går ikke alltid hånd i hånd. Noen ganger kan det være litt vanskelig å spise sunn mat til en billig penge. I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du kan spise og drikke sunt, uten å tømme kontoen for penger.

Det finnes mange tips til hvordan du kan spise sunn og billig mat – og ett er baklengs planlegging. Med baklengs planlegging starter du planleggingen ut ifra hva du har i kjøleskapet og fryseren. Du skaper menyer basert på ingrediensene du allerede har hjemme. Kjøp også matvarer som er på tilbud, og la det styre middagsmenyen. Det kan du gjøre gjennom å laste ned en app som gir deg oversikt over alle butikkene sine tilbud.

Les også: Enkel og sunn matplan

 

Tips til mat som både er sunn, god og billig

Se alltid på kiloprisen når du handler i butikken. Da er det lettere å se hva den egentlige prisen er på matvarene. Husk og ikke kjøp altfor mye mat som du senere må kaste. Lag mat fra bunnen av – det behøver ikke være komplisert.

  • Havregryn

Begynn dagen med havregrøt. Her får du i deg fullkorn, langsomme karbohydrater og du holder deg mett lenge.

  • Yoghurt naturell

Både sunnere og billigere enn variantene med tilsatt sukker. Tilsett litt frukt eller bær for en mer smakfull og fargerik opplevelse.

  • Frosne bær

Frosne bær er mye billigere i innkjøp en ferske bær. Men næringsinnholdet er nesten det samme og gjør godt for kroppen din. Helsedirektoratets anbefaling er å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen. Unn deg en herlig smoothie eller topp havregrøten med bær. Spar penger ved å velge frosne.

  • Frosne grønnsaker

Det er billigere – og du slipper alt forarbeidet med vasking, skrelling og skjæring. Næringsinnholdet bevares når grønnsakene fryses med en gang etter forvelling. Spar både tid, arbeid og penger.  Det er anbefalt å fylle halve tallerkenen med grønnsaker. Frosne grønnsaker gjør det enklere for deg – enten du woker dem eller bruker dem i deilige supper eller andre retter du er glad i.   

 

Spar penger med en ukemeny

Høres det overveldende ut å skulle planlegge mat for en hel uke når hverdagen allerede er stappfull av aktiviteter og gjøremål? Ikke fortvil. Vi har delt planleggingen inn i flere steg for å gjøre det enklere og mer økonomisk å planlegge middag som passer inn i en sunnere livsstil.

Det kan være lurt å planlegge ukemenyen i to deler. Planlegg midtuke og helg hver for seg. For eksempel fra tirsdag til torsdag og fredag til mandag. Mandag er en ypperlig restedag for å unngå svinn. 

Ta utgangspunkt i sesongens råvarer, og her kan du ha god nytte av listen over. For å hjelpe familien til å ha et balansert kosthold, kan du for eksempel tenke: 

 

  • 2–3 retter med mat fra havet 
  • 1 suppe 
  • 1–2 grønnsaksbaserte retter uten eller med lite kjøtt 
  • 1 pastarett 
  • 1 kyllingrett 
  • Helgekos  

Kjøttfri uke

Kjøtt kan være veldig dyrt. Legg derfor inn en kjøttfri uke i planleggingen, eller til og med en kjøttfri dag i uken. Du kan erstatte kjøttet med en proteinrik diett basert på bønner, linser, grønnsaker, frukt, bær og fullkornsprodukter. Sunn mat som er god og enkel.

Grønnsaker i sesong er sunn og billig mat!

Let etter oppskrifter som er basert på sesongens råvarer, da grønnsaker, frukt og bær er rimeligere i perioden den høstes (psst..ikke glem å prøve vår Halloween-quiz!). Frukt og bær i sesong blir gode mellommåltider, snacks og dessert, og sesongens grønnsaker kan fylle halve middagstallerken. Når du handler i sesong, får du rett og slett god, billig og sunn mat!

Lurer du på hvilke frukt og grønnsaker som er i sesong til forskjellige tider i løpet av året? Her kan du finne en liten liste over hvilke norskproduserte varer som er i sesong når.

Fleksibel meny

Hold hverdagsmiddagene enkle og fleksible, slik at de er enkle å bytte ut eller gjør om på hvis noe uventet skulle dukke opp. Bruk gjerne en familiekalender der dere fører opp menyen, så vet den middagsanvarlige hvor god tid den har på kjøkkenet og hvor mange som skal spise hver dag. Det gjør det enkelt på travle dager! 

Du finner massevis av gode, kalorifattige, sunne og enkle oppskrifter her på nutrilett.no. Et annet godt tips er å spørre venner og familie hvilke middagsretter de tyr til – kanskje det blir en ny favoritt hos dere?  

 

5 ingredienser eller mindre

Gjør det enkelt for deg selv – velg oppskrifter som inneholder få ingredienser. Mange unødvendige ingredienser kan fort bli dyrt, og du bruker sjeldent alt du handler inn.

 

Gode rutiner

Å finne sunn mat som du spiser flere ganger i løpet av en måned, kommer til å hjelpe deg med planleggingen. Om du virkelig må spare penger, kan dette være lønnsomt. Finn noen oppskrifter på sunn mat som er enkel og billig å lage. Du kan for eksempel variere mellom et par frokoster og lunsjer.

Gode handlerutiner

Handle for flere dager om gangen. Hvis du går tom for en vare, bytt den ut med en annen. Da sparer du penger, og du unngår å bruke både tid til handling og unødvendige impulskjøp når du «allikevel er innom butikken».  

 

Drikk enkelt

Drikke kan være en stor kostnad når du er i butikken. Hvis du ikke har noe imot å unngå og kjøpe saft, mineralvann og juice, kan du spare mye penger. Det er også fordelaktig for deg som vil holde vekten, da disse eksemplene inneholder mye kalorier.

Ett alternativ er å tilsette lime, bær, sitron, appelsin eller agurk til vanner ditt. Sunt, friskt og billig!

Les også: Matplan – gå ned i vekt 

 

Og til slutt: Ta vare på restene!

Rester er en super måte å spare både tid og penger på. Pass på at du bruker dem god. De kan bli en god lunsj eller frokost senere i uken. Eller du kan lage så mye mat at det holder til flere måltider. Hjemme hos oss er mandag restedag. Det er superpopulært, fordi alle får reprise på sine egne favoritter. Og det redder middagslagingen siden alle skal videre ut på fritidsaktiviteter.

Hvis du åpner kjøleskapet og ser at du har matvarer eller ingredienser som du ikke helt vet hva du skal bruke til, kan det være fristende å bare kaste dem. Gjør et kjapt søk på nettet i stedet – kanskje du finner en deilig oppskrift som kan bli en ny slager hos familien.  

Lykke til med din planlegging!

Dietter

Bestselgere: