Ulike tøyeøvelser for bevegelse og fleksibilitet

Ulike tøyeøvelser for bevegelse og fleksibilitet

Når man er ferdig med treningsøkten, er det fort gjort å hoppe over uttøyningen. Men uttøyning hører med i ethvert treningsprogram, enten du trener styrke eller utholdenhet. Det kreves bare noen få minutters tøyeøvelser for å bli myk og fleksibel i kroppen. Vi gir deg enkle tøyeøvelser som kan gjøres hvor som helst, og som ikke krever utstyr.

Før i tiden trodde man at uttøyningen gjorde deg mindre støl etter trening – noe som har vist seg ikke å stemme. Det viser seg imidlertid at uttøyningen har mange andre fordeler, en bidrar blant annet til bedre fleksibilitet og bevegelighet i muskler og ledd. Ved å inkorporere tøyeøvelser etter løping, eller tøyeøvelser etter styrketrening, kan du altså øke kroppens bevegelsesgrad. God bevegelse gir deg bedre teknikk ved styrketrening, enten det er snakk om knebøy, skulderpress eller markløft. God bevegelighet gir deg også bedre fleksibilitet og utslag i leddene, noe som igjen gir deg bedre resultat på trening. En stiv muskulatur er i tillegg mer utsatt for strekk og alvorlige skader.

Enkle tøyeøvelser for hele kroppen.

Uttøyning etter treningen krever ingen utstyr, men det kan likevel være greit å ha en treningsmatte under føttene for bedre komfort. Nedenfor gir vi deg ulike tøyeøvelser for armer og bein og resten av kroppen. En god uttøyning omfavner hele kroppen, og vi starter helt i toppen med en god strekk av nakken.

Tøyeøvelser for nakken

Slik tøyer du ut musklene i nakken:

 1. Stå oppreist med hoftebreddes avstand mellom beina. Len hodet til den ene siden slik at det strekker godt på siden av nakken. Hvis du ønsker en ekstra strekk, kan du legge hånden oppå hodet og presse lett.
 2. Lukk øynene og slapp godt av. Hold noen sekunder.
 3. Rull hodet nedover slik at du ser ned på tærne. Hold i noen sekunder.
 4. Rull så over til den andre siden og gjenta samme prosess der.
 5. Rull over til midten og la hodet henge rett ned. Du kan også legge hendene på bakhodet og presse forsiktig ned mot gulvet.
 6. Kom forsiktig opp med hodet.

Tøyeøvelser for rygg

Slik gjør du tøyeøvelser for korsryggen og resten av ryggen:

 1. Stå oppreist og skyt ryggen godt bakover mens du samler hendene foran deg. Kjenn at det strekker godt i den øverste delen av ryggen. Hold i noen sekunder.
 2. Hold i hendene mens du lener deg fra side til side i en slags «bølgete» bevegelse, slik at hele ryggen strekkes.
 3. Putt de samlede hendene rett opp i været og hold noen sekunder, slik at det strekker godt i både rygg og armer.
 4. Samle hendene bak ryggen og skyt brystet frem. Kjenn at det strekker godt i hele brystkassen. Hold i 10 sekunder før du slipper opp. Hvil noen sekunder før du gjentar øvelsen to ganger til.
 5. Slipp opp og rist godt i hele overkroppen.

Tøyeøvelser for bein

Slik tar du tøyeøvelser for hofter og lår:

 1. Stå oppreist og bøy det ene beinet opp bak slik at du får tak i foten på baksiden. Kjenn at det strekker godt på forsiden av låret. Mister du balansen, kan du holde deg i veggen.
 2. Hold foten i noen sekunder mens du tøyer.
 3. Sett ned beinet, rist løs og bytt over til den andre foten. Gjenta den samme strekken her.
 4. Sett så det ene beinet foran deg, med hælen ned i bakken og med strakt bein. Len overkroppen lett fremover og kjenn at det strekker godt på baksiden av låret. Len deg lenger ned for ekstra god strekk, gjerne ta i tærne.
 5. Gjenta samme prosess med det andre beinet.
 6. Reis deg opp og rist løs på begge beina.

Tøyeøvelser for overkroppen

Slik strekker du ut overkroppen:

 1. Stå oppreist med skulderbreddes avstand. Pust inn og hev skuldrene opp mot ørene med store og rolige sirkelbevegelser slik at det strekker godt i brystet.
 2. Pust ut og senk skuldrene rolig ned igjen.
 3. Pust inn og gjenta øvelsen tre ganger.
 4. Strekk så armene helt ut mens du lager store sirkelbevegelser i luften rundt deg. Pust rolig inn og ut mens du gjentar øvelsen tre ganger.

Bestselgere: