Er det bra å spise proteinrik mat hvis du vil gå ned i vekt

Er det bra å spise proteinrik mat hvis du vil gå ned i vekt?

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal strukturere kostholdet når man vil gå ned i vekt. Protein er et av næringsstoffene som kan være ekstra forvirrende. Årsaken er at mange forbinder protein med et ønske om å oppnå større muskelmasse. Derfor er det ikke så intuitivt at protein faktisk kan spille en viktig rolle ved vektnedgang. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan protein sin rolle når du ønsker å gå ned i vekt, og gir deg gode tips til retter du kan prøve!

Økt forbrenning med protein?

Kan et økt inntak av protein føre til økt forbrenning? Dette spørsmålet kan ikke besvares med et enkelt ja eller nei, da forbrenningen i kroppen er individuell fra person til person. 1 gram protein kan regnes om til ca 4 kcal og har samme kcal-mengde som karbohydrater per gram. Til sammenligning har fett 7 kcal per gram, og du kan derfor spise større mengde mat i vekt med proteiner og karbohydrater innen for eksempel et kalorirestriktivtkosthold.

Protein er viktig for å bygge muskler

Proteiner er viktige for å opprettholde muskelmassen når man går ned i vekt. Når vi snakker om å gå ned i vekt, snakker vi egentlig om å oppnå en friskere og sunnere kropp. For noen betyr dette en lavere fettprosent, men som ikke nødvendigvis innebærer en stor vektnedgang. For andre betyr en sunnere kropp at man går ned mange kilo. Uansett hva målet er, kan styrketrening være et nyttig redskap på veien mot en sunnere kropp. En av grunnene til at protein er så viktig, er at kroppen trenger det for å bygge muskler, men også for å opprettholde den muskelmassen du allerede har på kroppen din. Når du får større muskelmasse i kroppen, vil du også oppnå en økt forbrenning, samt mens du hviler. Så jo større muskelmasse du har, desto høyere blir forbrenningen – selv når du ligger i sofaen og leser en bok – satt på spissen.

Hvilke proteinrike matvarer bør man spise?

Mange av oss kjenner kanskje til den stereotypiske kroppsbyggeren som spiser brokkoli og kyllingfilet dagen lang, men denne matkombinasjonen er faktisk veldig bra for deg som vil spise et proteinrikt kosthold! Kyllingkjøtt er et magert og proteinrikt kjøtt som inneholder lite fett og karbohydrater. Fisk er en annen fantastisk proteinkilde, der du i tillegg får med deg viktige omega-3-fettsyrer på kjøpet! Tunfisk kan gjerne også inkluderes i en proteinrik kostholdsplan, og smaker godt oppi salaten eller på brødskiva. Hvis du ikke spiser kjøtt eller fisk, kan du heller velge bønner, linser og kikerter samt meieriprodukter. Blant meieriproduktene bør du da velge produkter som inneholder lite fett og som ikke er tilsatt ekstra sukker, som for eksempel cottage cheese.

Forslag til en proteinrik matplan

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal legge opp kostholdet med proteinrik mat med lite kalorier. Vi har derfor satt sammen et forslag til ukemeny med noen konkrete matkombinasjoner som kan prøves ut i løpet av uken. Alle rettene har selvfølgelig et høyt proteininnhold, men smaker selvfølgelig også helt fantastisk!

Proteinrik ukemeny:

Husk at proteinet i måltidene skal erstatte noe av fettet og karbohydratene i rettene, slik at det totale energiinntaket går ned. Spiser du mer enn du forbrenner, vil du gå opp i vekt!

Bestselgere: