Kosthold og rutiner er viktig for en sunn livsstil. Foto.

Slik får du en sunn livsstil – eller i det minste litt sunnere!

Hva er egentlig en sunn livsstil? Når man ønsker å gå ned i vekt, eller generelt bare ønsker å forbedre helsen sin, får man ofte høre at det er viktig å leve sunt. Det stemmer nok det, men det er kanskje lettere sagt enn gjort noen ganger. For hva betyr det egentlig at man lever sunt? I denne artikkelen går vi gjennom noen av de viktigste elementene i en sunn livsstil og gir deg noen tips om hva du bør tenke på.

Måltidserstattere for deg på farten:

En sunn livsstil handler om at man har gode og regelmessige rutiner på flere områder i livet. Her får du noen tips om hva du bør tenke på hvis du ønsker å endre vanene dine.

Gode og regelmessige rutiner

Det diskuteres kontinuerlig om hva man kan definere som sunt eller ikke, og det finnes mange definisjoner på hva man kan kalle sunt. I denne artikkelen tar vi et utgangspunkt i at det som kan kalles sunt, er det som generelt bidrar til bedre helse og velvære – dermed kan også det å kose seg med god mat i gode venners lag, anses som sunt hvis man gjør det i ny og ne.

En sunn livsstil handler om at man har gode og regelmessige rutiner på flere områder i livet, som for eksempel at man får nok mosjon og søvn, tar vare på sin mentale helse og at man spiser sunn og god mat. Mange ønsker også å gå ned i vekt på en sunn måte.

Treningsutstyr som gjør det enkelt å komme i gang:

Trening og sunn livsstil

Noe av det første man tenker på når man tenker på en sunn livsstil, er kanskje regelmessig trening. Det er jo ikke til å stikke under en stol at fysisk aktivitet har en stor innflytelse på det daglige energinivået og den generelle helsen vår. Men hva vil det si å trene på en sunn måte? Et mulig svar på det er at sunn trening, er å trene slik at det forbedrer kroppens yteevne, øker velværet og forhindrer skader. Dette oppnår man ved å følge et balansert treningsprogram. Her er noen ideer som kan være fine å ta med seg:

  • Det er viktig at man alltid lytter til kroppen og ikke trener mer enn den tåler. Når man først begynner å trene kan man ofte bli litt for ivrig, og dermed ende opp med skader eller overbelastning. Det er derfor viktig å starte gradvis, slik at kroppen venner seg til de nye rutinene.
  • Det anbefales at man varierer mellom ulike treningsformer, og kanskje veksler mellom sykling, løping og svømming hvis man trener kondisjon.
  • Pass på at kroppen få nok restitusjon. Hvis kroppen får nok hvile mellom treningsøktene, vil dette være med på å forebygge skade og gi deg bedre resultater på sikt.
  • Følg et balansert treningsprogram. Det anbefales at man trener både styrke og kondisjon. Kondisjonstrening kan gjøre at du får mer ut av styrketreningen, og styrketreningen kan bidra til å motvirke skade ved kondisjonstrening.
  • Finn en treningsform du liker, for ingenting er så sunt som å glede seg til å trene!

Hva er et sunt kosthold?

For å leve sunt, er det også viktig at du spiser sunt. Generelt er det viktig at man har en god balanse mellom proteiner, karbohydrater og fett i kostholdet, i tillegg til at man får i seg alle de vitaminene og mineralene som kroppen trenger. Hvis du passer på å spise et variert kosthold, vil dette allerede være en god start. Det er først når det blir litt for mye av én ting at det kan bikke over mot det usunne. Du kan også inkorporere små endringer på kjøkkenet, som å bruke mindre olje ved steking, bytte ut fine kornprodukter med grovere varianter og generelt spise mer grønt hvis du ønsker å spise sunnere for å gå ned i vekt.

Ikke glem å sove nok!

En annen viktig del av en sunn livsstil er søvnen vår. Det er når vi sover at kroppen kan bygge seg opp igjen etter dagens mange aktiviteter. Det er spesielt viktig at man får nok søvn når man trener mye. God søvn er også nødvendig for at de fleste prosessene i kroppen vår skal kunne fungere optimalt. Og hva er vel sunnere enn det! Hvis du synes det er vanskelig å komme deg i seng om kvelden, kan et godt tips være å prioritere mer skjermfri tid, gjerne med en bok eller lignende i minst én time før du skal sove.

Bestselgere: