La oss gå ut i fra at du ønsker å gå ned i vekt og skal derfor innta 1800 kalorier per dag. Disse kaloriene må fordeles på flere måltider. Det finnes ingen optimal fordeling av kalorier til hvert måltid, da dette varierer fra individuelle preferanser. Kanskje foretrekker du en mindre frokost og en større lunsj? Det er viktig at matplanen er tilpasset deg og dine mål. Det er du selv om er ekspert på hvordan matplanen skal legges opp for at du skal gå ned i vekt.
En tommelfingerregel er at middagen er det måltidet på dagen som inneholder flest kalorier, og kveldsmaten skal inneholde minst kalorier. Mellommåltid er mindre måltider, og inneholder vanligvis mellom 100-300 kalorier. Her er et forslag på hvordan du kan fordele kaloriene i din matplan:
For å gå ned i vekt så er kaloriinnholdet viktig å forholde seg til. Det er også viktig at maten du spiser inneholder tilstrekkelig med næringsstoffer. Behovet for de ulike næringsstoffene registreres som energiprosent og beskriver hvor mange prosent av kostens totale energiinnhold som burde komme fra fett, karbohydrater og proteiner.
Her er ett eksempel:
Fett: 25-40 energiprosent
Karbohydrater: 45-60 energiprosent
Fiber: 25-35 gram per dag
Protein: 10-20 energiprosent
For å gjøre det enkelt kan du også tenke på hvilke råvarer tallerkenen burde inneholde når du laget matplanen din.
Jeg aksepterer herved at Nutrilett kan sende meg relevante tilbud og informasjon – også i andre kanaler enn Nutriletts egne, og at e-postadressen jeg har oppgitt er min. Opplysningene jeg gir vil ikke bli brukt til annet formål eller utlevert til andre selskap. Jeg kan når som helst avregistrere meg.