Kalorier i kylling

Kalorier i kylling

Kylling er en av de mest populære kjøtt- og proteinkildene blant nordmenn, og kan tilberedes og kombineres på utallige måter. Den milde smaken på kyllingen gjør at den egner seg i mange forskjellige retter og oppskrifter. Norske helsemyndigheter anbefaler at vi spiser hovedsakelig hvitt og magert kjøtt, og derfor er kyllingkjøttet et godt valg i et sunt og variert kosthold. I denne artikkelen ser vi nærmere på kylling og kalorier, og hvordan kaloriinnholdet endrer seg ut ifra ulike tilberedningsmetoder. Hvor mye protein er det i kylling, og hvor mange kalorier er det i en hel grillet kylling? Kalorier har mye å si for et sunt kosthold, og vi viser deg hvordan du kan tilberede kyllingen for minst mulig kaloriinnhold i maten!

Tilberedning og kalorier

Kalorier er måleenheten vi bruker for å måle energien i maten vår. En kalori har like mye energi enten den kommer fra en fettrik avokado, en fettfattig banan eller et proteinrikt kyllingbryst. Kalorier er kalorier uansett hvor de kommer fra. Kyllingkjøtt er imidlertid et kalorifattig kjøtt og passer derfor godt til deg som vil redusere kaloriinntaket. 100 gram rå kyllingfilet inneholder bare 111 kalorier, mens ferdig tilberedt kyllingfilet gir kalorier avhengig av tilberedningsmetoden. Steker du kyllingfileten i fett, øker du kaloriinnholdet til 153, mens en kokt kyllingfilet gir deg bare 135 kalorier. Dermed vil en fritert kylling øke kaloriene i maten, mens en kokt kyllingfilet reduserer kaloriinnholdet.

*100 gram rent kjøtt Kaloriinnhold Kaloriinnhold ovnsstekt
Rå kyllingfilet uten skinn 111 153 (stekt i fett) og 135 (kokt)
Rå hel kylling med skinn 162 175
Rå hel kylling uten skinn 107 134
Rå kyllinglår med skinn 177 187
Rå kyllinglår uten skinn 131 146
Rå lårklubbe med skinn 149 161
Rå lårklubbe uten skinn 115 146

*Basert på Matvaretabellen 2022 Mattilsynet.

Velg riktig kyllingbit!

De ulike delene av kyllingen vil også endre kalorimengden, der kyllingfileten inneholder færre kalorier enn for eksempel kyllinglåret. De fleste kaloriene i kyllingen befinner seg faktisk i skinnet, så hvis du fjerner dette, fjerner du også mange av kaloriene. En ovnsstekt kyllinglårfilet gir kalorier mellom 187 og 146, avhengig av om du beholder skinnet eller ikke. Steker du en hel kylling, blir kaloriinnholdet 175 med skinnet på, mens du reduserer det til 134 ved å fjerne det. Hvis du pleier å kjøpe grillet kylling i butikken, bør du velge grillet kylling uten skinn. Kalorier i kyllingen kan altså variere ut ifra hvilken tilberedning og kyllingbit du velger!

Kylling og næringsinnhold

Kyllingkjøtt er både næringsrikt og magert, og det rene kyllingkjøttet uten skinn inneholder lite fett. Det har også masse proteiner som kroppen vår trenger for å bygge muskler. Kyllingkjøttet inneholder heller ingen karbohydrater og passer derfor ypperlig for deg som følger et lavkarbokosthold.

Ned i vekt med magert kjøtt

Kyllingkjøtt er et magert kjøtt som med fordel kan inkluderes i kostholdet hvis du forsøker å gå ned i vekt. Kjøttet inneholder lite kalorier i forhold til annet kjøtt, og kan derfor fint inkluderes i middagsrettene dine. Kyllingkjøtt kan brukes i både gryter, wok og supper, og kan varieres på utallige måter med andre ingredienser. Fyll på med masse grønnsaker og mettende poteter, for å fylle magen med både fiber og andre næringsstoffer.De fleste liker kylling, og det faller i smak hos både store og små. Klikk deg inn på nutrilett.no hvor du finner mange spennende og velsmakende oppskrifter med det hvite og gode kyllingkjøttet!

Bestselgere: