hvor mange kalorier er det i en avokado

Næringsinnhold og kalorier i avokado – alt du trenger å vite

Ser du etter et vegansk alternativ til smør på brødskiven, et godt tilbehør til salaten eller en råvare som gir deg masse sunt fett? Da er avokadoen helten din. Mange tenker nok på avokadoen som en grønnsak, men faktum er at den regnes som en frukt som vokser på avokadotreet i områdene rundt Sentral- og Sør-Amerika samt andre tropiske og subtropiske områder. I denne artikkelen ser vi nærmere på denne kremete og fettrike frukten og gir deg svarene på hvor mange kalorier en avokado egentlig inneholder og hvor mange du kan spise når du går på diett. God lesning!

Hvor mange kalorier er det i en avokado?

Takket være avokadoens kremete og smørlignende konsistens, er den et godt alternativ til det vanlige smøret på brødskiven. Den kan også bryte opp smaken på syrlige tomater og sprø agurker i salaten – og selvfølgelig også brukes som hovedingrediensen i guacamole. Den passer også utmerket som et lite og mettende mellommåltid eller som tilbehør til måltidet. I samlingen vår av gode og kalorifattige oppskrifter, finnes det flere tips om hvordan du kan inkludere avokado i ditt daglige kosthold!

Er du også interessert i å vite hvor mange kalorier de forskjellige mattypene inneholder og hvordan dette kan påvirke kostholdet ditt? Her får du en omtrentlig beregning på hvor mange kalorier det finnes i en hel avokado:

  • En liten avokado (140 gram med skall og kjerne = cirka 100 gram fruktkjøtt) inneholder cirka 191 kcal.
  • En middels stor avokado (210 gram med skall og kjerne = cirka 150 gram fruktkjøtt) inneholder cirka 287 kalorier.
  • En stor avokado (280 gram med skall og kjerne = cirka 200 gram fruktkjøtt) inneholder cirka 382 kalorier.

Hvis du sammenligner avokadoen med andre grønnsaker og frukter, kan 191 kcal per 100 gram avokadofruktkjøtt virke mye, men det kommer hovedsakelig av det høye fettinnholdet i frukten. Ser du på andre matvarer som ofte spises som snacks eller tilbehør til måltider, er kaloriinnholdet i avokadoen relativt lavt. Ukokt basmatiris inneholder for eksempel 354 kcal per 100 gram. Her kan du lese mer om hva kalorier egentlig er og hvorfor de er nødvendige for at kroppen skal kunne fungere som den skal.

Avokado inneholder mange gode næringsstoffer

Ettersom avokadoen har et høyt fettinnhold, kan den virke avskrekkende på mange – særlig de som har et fettfattig kosthold. Men du bør ikke la deg skremme, for her er det viktig å fokusere på hvilke fettyper avokadoen inneholder og den gode effekten disse har på kroppen.

Avokado har nemlig et høyt innhold av umettede fettsyrer – både enumettede og flerumettede. Disse er bra for kolesterolnivået og dermed også bra for hjertet og blodkarene dine. Umettet fett finnes først og fremst i fisk og planter. Hvis du bytter ut de mettede fettsyrene – som blant annet finnes i fettrikt kjøtt og fete meieriprodukter – med umettede fettsyrer, bidrar dette til å redusere kolesterolmengden i blodet ditt. Avokado inneholder også mye kostfiber som bidrar til å øke metthetsfølelsen. I tillegg er den en god kilde til folsyre.

Hvor mye avokado bør du spise for å ligge på et passende kalorinivå?

En avokado inneholder altså mange viktige næringsstoffer og fett. Som tidligere nevnt, gir dette fettet avokadoen et relativt høyt kalorinivå sammenlignet med andre frukter og grønnsaker. Det betyr at du må være litt ekstra forsiktig hvis du følger et kalorifattig kosthold. For en kvinne med en aktiv og sunn hverdag kan én avokado om dagen være nok, i hvert fall hvis hun ikke allerede får i seg mye fett fra andre matkilder. Så lenge du ligger på det kalorinivået som kroppen din trenger, eller på beregnet kalorinivå for å kunne gå ned i vekt, er avokadoen et utmerket tilbehør og mellommåltid. Takket være det høye kostfiberinnholdet i avokadoen holder du deg også mett over lengre tid. Avokadoen kan derfor absolutt inkluderes i en sunn livsstil!

Bestselgere: