Hverdagssterk for bedre helse

Hverdagssterk for bedre helse

Kroppen vår er skapt for å bevege seg, men i en stillesittende og stressende hverdag kan det være vanskelig å opprettholde regelmessig aktivitet. De fleste av oss vet at trening er bra for helsen, men hverdagslivets kjas og mas gjør at det ofte er vanskelig å klemme den inn i timeplanen. En stillesittende hverdag er uheldig både for den fysiske og mentale helsen vår, men med små hverdagsgrep kan vi snu den negative effekten. I denne artikkelen ser vi nærmere på hverdagsaktiviteter og hvordan du på en enkel måte kan skape mer bevegelse i dagliglivet.

Forskning viser at hverdagsaktiviteter kan ha en positiv effekt på helsen vår og bidrar til overskudd og bedre livskvalitet. Det er heller aldri for sent å begynne, og selv små grep i hverdagen gir stor effekt!

Fysisk aktivitet hver dag

Hverdagsaktiviteter er kort forklart alle de fysiske aktivitetene vi bedriver i løpet av dagen, hvor vi bruker kroppen vår og forbrenner mer energi enn vi gjør ved hvile. Dette inkluderer både trening, lett mosjon og enkle bevegelser i hverdagen. Vi bedriver fysisk aktivitet hver dag, enten vi løper til bussen, leker med barna eller går tur med hunden. Forskning viser at alle disse små hverdagsaktivitetene har god helseeffekt, men bør balanseres med systematisk trening. Det krever altså ikke mange timer på treningssenteret for å oppnå en helsegevinst, og mindre økter med plenklipp, husvask og turer i skog og mark bidrar positivt til helsen vår.

Hvor mye aktivitet hver dag?

Det anbefales at voksne og eldre bedriver minimum 30 min med aktivitet hver dag. Dette inkluderer alle fysiske aktiviteter med moderat intensitet som gjør at du blir varm, pusten blir tyngre og du må anstrenge deg litt ekstra. Jo høyere intensitet på aktiviteten, desto bedre blir effekten. Tips for å nå 30 minutter med aktivitet hver dag:

  • Du kan også fordele minuttene opp i mindre bolker i løpet av dagen, slik at du kan legge inn ekstra bevegelse der det passer.
  • Du trenger heller ikke å dra til treningsstudioet for å trene styrke, bare legg deg ned på gulvet og ta noen styrkeøvelser mens du venter på middagen. Fokuser gjerne på de store muskelgruppene i sete og lår for å oppnå maks effekt på kort tid.
  • Ta trappene istedenfor heisen og bruk sykkelen til og fra jobben.
  • Gjør litt hagearbeid eller sett på musikk og ta deg en dans i stua.
  • I helgene kan du gå en tur i marka og bruke beina i stedet for bilen når du kan. Vi går hver dag, og dette er en kjempefin hverdagstrening som også kan kombineres med praktiske gjøremål.

Det finnes ikke et magisk tall for hvor mange skritt du bør gå om dagen, men hvis du har dårlig tid til trening er dette en enkel måte å øke aktivitetsnivået. Kombiner gjerne turen med lytting til podcast, ta en viktig jobbtelefon eller gå sammen med en venn!

Fysisk aktivitet for bedre mental helse

Forskning viser at den fysiske treningen også har en positiv effekt på vår mentale helse, og bidrar både til bedre humør, mer energi samt bedre søvnrytme om nettene. Den fysiske hverdagsaktiviteten gjør oss også bedre rustet mot stress, noe som kommer godt med både i jobbsammenheng og på hjemmebane. Med fysiske utendørsaktiviteter får vi også mer lys og luft, samt gode opplevelser i naturlige omgivelser. Mange av oss tilbringer mange timer foran skjermen, og hverdagsaktiviteter kan bidra til å redusere den negative effekten av stillesittende arbeid. Med mange små og enkle grep kan hverdagsaktivitetene dine være vel så positive for helsen som den tunge, systematiske og langvarige treningen. Så selv om du ikke har mulighet eller råd til å melde deg inn på treningssenteret, oppnår du store helsemessige fordeler ved å holde deg aktiv i hverdagen! Kom i gang med treningen allerede i dag!

Bestselgere: