Bør vi gå 10 000 skritt om dagen

Bør vi gå 10 000 skritt om dagen?

De fleste har nok hørt at vi bør gå et bestemt antall skritt hver dag for å holde oss i form. Det sies at 10 000 skritt om dagen er det magiske tallet, men stemmer egentlig dette? Vi ser nærmere på denne påstanden, og hvor mange skritt som faktisk anbefales per dag for å oppnå god helsegevinst.

Det sies at vi bør gå et visst antall skritt om dagen for å holde oss i form. Hvor mange skritt man må gå hver dag er imidlertid helt individuelt, og vil avhenge av både form, alder og andre aktiviteter man bedriver. De fleste har kanskje hørt at man bør gå 10 000 skritt om dagen, men det ligger faktisk ingen forskning bak dette tallet. Ideen om 10 000 skritt ble lansert av en reklamekampanje for skrittellere i 1964, og spredte seg etter hvert til hele verden. Så selv om det ikke lå noe vitenskapelig grunnlag for dette målet, brukes det likevel i dag som referansemål for både aktivitetsmålere, smarttelefoner, atleter og mosjonister. Mange har et mål om å gå 10 000 skritt om dagen, men dette er altså ikke et magisk tall for å opprettholde god helse.

Anbefalt ukentlig aktivitet

Norske helsemyndigheter har ikke gitt noen føringer om hvor mange skritt om dagen man anbefales å gå. De anbefaler imidlertid at voksne og eldre bør bedrive fysisk aktivitet i minst 150 minutter i uken. Denne aktiviteten bør ha moderat intensitet, noe som tilsvarer rask gange. Dette kan eventuelt erstattes med 75 minutter med høyere intensitet. Så for deg som liker å gå, passer det utmerket med daglige eller ukentlige gåturer for å holde deg i aktivitet. En skritteller kan da være et ypperlig verktøy for deg som vil holde styr på hvor mange skritt du tar.

Sett deg realistiske mål!

Hvor mange skritt man bør gå hver dag, er imidlertid helt individuelt. Det må vurderes i forhold til egen form og alder, men også ut ifra hvilke andre aktiviteter du bedriver. De fleste har sannsynligvis godt av å øke antall skritt, men det er også viktig å være realistisk når du setter deg nye mål. Hvis du vanligvis går 3000 skritt om dagen, blir det utfordrende å heve listen til 10 000 skritt over natten. Da er det bedre å øke antallet gradvis, kanskje med 1000 ekstra skritt per uke. Det er også lurere å gå flere og kortere turer i hverdagen, enn lengre og sjeldnere. Ved plutselige anstrengelser kan dette fort føre til både skader og overbelastninger. Snik heller inn ekstra mosjon der du kan, dermed unngår du også mye forberedelser og tidsbruk. Det kan være så enkelt som å velge trappene i stedet for heisen, eller å ta seg en rask tur i nabolaget når man går med søpla etter middagen. Jo flere små skritt man tar, jo bedre for helsen!

Forbrenn kalorier på tur

Å gå tur er også en fantastisk metode for deg som ønsker å gå ned noen kilo. Turgåing egner seg også for de aller fleste, uansett form og alder. Det krever ingen forberedelser, og du kan gå tur uansett hvor du befinner deg. Det kan være tungvint å komme seg på treningssenteret, men en rusletur i friluft kan de fleste klare. Du forbrenner også masse kalorier når du går, i tillegg til at du styrker musklene i rumpen og lårene. Dette øker også forbrenningen på sikt, ettersom flere muskler forbrenner flere kalorier. Og hvis du lurer på hvor mange kalorier du forbrenner ved å gå 10 000 skritt om dagen, er svaret 300–400 kalorier om dagen!

Bestselgere: