En sunn kropp krever sterke muskler

En sunn kropp krever sterke muskler

Lurer du på hvordan du kan få ned fettprosenten uten å miste muskler? Et vellykket vekttap bør ha som mål å redusere overflødig fett på kroppen, samtidig som du opprettholder muskelmassen. Kroppen trenger sterke muskler for å fungere best mulig, i tillegg til at musklene bidrar til å holde forbrenningen i gang. Et vanlig problem ved vekttap er at du også kan miste muskelmasse idet kiloene forsvinner.

En sunn kropp krever sterke muskler, og i denne artikkelen gir vi deg gode tips for hvordan gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

Trening for styrke og vekttap

Den beste måten å gå ned i vekt uten å miste muskler, er å kombinere et sunt kosthold med fysisk trening. Både styrketrening og kondisjonstrening er viktig for å forbrenne ekstra kalorier, men styrke- og motstandstrening er særlig viktig for å bygge og bevare muskler under vekttapet. Du bør helst konsentrere deg om de store musklene i rumpe og lår, da dette er de største muskelgruppene i kroppen. De er derfor viktige for kroppens totale forbrenning, men også for den totale muskelmassen. Øvelser som markløft, knebøy, skulderpress og kroppsheving er effektive øvelser som belaster flere muskelgrupper samtidig. Styrketrening og variasjon i treningen er også skadeforebyggende, slik at du gjerne kan kombinere styrketreningen med for eksempel løping, sykling og raske fotturer.

Proteiner og muskler

For å gå ned i vekt uten å miste muskelmasse, er det viktig at du får i deg den riktige maten. Kroppen trenger både karbohydrater, fett og proteiner, men for å opprettholde muskelmassen er det ekstra viktig at du spiser nok proteiner. Musklene våre består nemlig av proteiner. De fungerer som byggesteiner i kroppen, og bidrar til å bygge og vedlikeholde muskelmassen. Hvis du spiser for lite proteiner, kan dette føre til redusert muskelmasse, som igjen fører til mindre energi og styrke i kroppen. Proteiner består av aminosyrer som brytes ned og settes sammen til nye aminosyrekjeder, som deretter danner nye muskler. Det er derfor viktig at du spiser nok proteiner når du går ned i vekt, slik at du bygger og opprettholder musklene dine. Proteiner bidrar også til å reparere muskelvevet når du trener styrketrening. Husk også at muskler veier mer enn fett, slik at vekten kan stå stille selv om fettprosenten din går ned når du trener styrketrening!

Få nok proteiner i kosten

Når du vil gå ned i vekt, må du redusere eller tilpasse kaloriinntaket etter hvor mye du forbrenner, slik at det oppstår et energiunderskudd i kroppen. Du må likevel sørge for at kaloriinntaket er høyt nok til at kroppen får det den trenger, og at den får tilstrekkelig med proteiner. Ved å kombinere gode proteiner i kostholdet med styrketrening, bidrar du til å bevare muskelmassen når du går ned i vekt. Proteiner finnes hovedsakelig i kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter, men også i belgfrukter og nøtter. For deg som ikke spiser kjøtt eller andre proteinrike matvarer, kan du prøve en proteindrikk for å sikre nok proteiner i kosten. Sørg også for at du spiser små og hyppige måltider, slik at kroppen får jevnlig påfyll av gode næringsstoffer. For et effektivt vekttap uten tap av muskelmasse, anbefales det at du sentrerer måltidene dine rundt proteiner og godt fett, samt karbohydrater fra grønnsaker og fullkorn.

Restitusjon og søvn

For å opprettholde sterke muskler, er det også viktig at du restituerer godt etter trening. Musklene våre trenger tid til å slappe av og hente seg inn etter en hard treningsøkt, og derfor er det viktig med god restitusjon og søvn. Den beste restitusjonen får vi nemlig når vi sover, da musklene får mulighet til å bygge seg opp igjen. Når vi trener, bryter vi ned muskulaturen, som deretter må bygge seg opp igjen mens vi hviler. Når kroppen sover, produserer den også ulike veksthormoner som bidrar til at musklene vokser og holder seg sterke. God søvn gir oss også mer energi i hverdagen og sørger for at vi kan prestere bedre på trening, og oppnå bedre resultater ved vekttap!

Bestselgere: