Hvilken treningsform er mest effektiv

Hvilken treningsform er mest effektiv?

Når du prøver å gå ned i vekt, kan det være lurt å undersøke hvilke treningsformer som gir deg den beste effekten. På den måten sikrer du at du får best mulig uttelling for all energien du legger inn i treningen din. Det er mange aspekter det kan være lurt å se på. Det kan for eksempel være hvor mye du forbrenner med hver aktivitet, om det er en aktivitet som hovedsakelig trener kondisjon eller styrke, og hvorvidt det er en form for trening som er morsom å drive med, siden det vil gjøre deg mer motivert. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilken treningsform du bør satse på når du trener for å gå ned i vekt.

Kort om forbrenning

Forbrenning er rett og slett et begrep som beskriver hvordan kroppen omdanner næringsstoffene i maten til energi. Kroppen trenger kontinuerlig energi for å opprettholde alle funksjoner og prosesser i kroppen, og denne forbrenningen skjer kontinuerlig, enten vi løper, sitter eller ligger. Da den helhetlige forbrenningen er et resultat av alt som foregår i kroppen, betyr det at stoffskiftet er litt forskjellig hos alle. Både alder, kroppsstørrelse og kjønn vil for eksempel påvirke hvor mye energi du forbrenner i løpet av en dag.

Jo høyere puls, desto høyere forbrenning!

Generelt sett, kan vi si at jo høyere puls man får av en aktivitet, desto flere kalorier forbrenner man. For eksempel vil intens kondisjonstrening, som å løpe, sykle eller svømme, gi en svært høy forbrenning per time. Det trenger likevel ikke bety at en høyere forbrenning per time automatisk gjør treningsformen mer effektiv for vektnedgang. Om man sammenligner det å løpe fort med det å gå på fjelltur, stemmer det at den intense løpeturen vil resultere i et høyere kaloriforbruk per time. Men det er også vanlig at fjellturer varer mye lenger enn løpeturer, og det helhetlige kaloriforbruket kan derfor ende med å være høyere på fjellturen enn løpeturen. Det er derfor bra å kunne variere mellom kortere, mer intense økter, og lengre økter der man ligger på 60–70 % av makspuls. Når man trener med noe lavere intensitet over lengre perioder, vil også en større andel av kaloriene hentes fra fettet som er lagret på kroppen.

Sørg for å unngå skader

En annen viktig ting å tenke på er skader. Noen ganger kan det lønne seg å gjøre øvelser med lavere intensitet, rett og slett fordi sjansen for å skade seg reduseres. Det er liten vits i å ta i for hardt, hvis det ender i skader som forhindrer deg i å trene på flere uker! Gjør derfor ditt beste for å finne en god og trygg treningsform.

Topp 3 treningsformer for høyt kaloriforbruk

  •     LøpingÅ løpe eller jogge er den treningsformen som lar deg forbrenne flest kalorier på kortest mulig tid. Det er også en treningsform som krever lite utstyr og som du kan gjøre nesten hvor som helst. Du kan i tillegg variere hastigheten samt regulere intensiteten ved å følge med på en pulsklokke. Ved å gå eller løpe får du en klar oversikt over hvor lenge og hvor intenst kroppen jobber. Etter hvert som du kommer i bedre form, og dermed kan øke hastigheten, vil du også forbrenne mer når du trener.
  •     Roing – Å trene på en romaskin er en treningsform som inkorporerer både styrketrening, kondisjon og et høyt kaloriforbruk. Roing anses derfor for å være en av de beste og mest komplette øvelsene, og som kan trenes både i treningsstudio og på en romaskin hjemme. Så hvis du har tilgang på egen robåt, er det bare å ta på seg redningsvesten og gyve løs!
  •     Ellipsemaskin – Å trene på en ellipsemaskin er en form for kondisjonstrening som gir deg et høyt kaloriforbruk samtidig som du trener både rumpe og lår! Ellipsemaskinen gir deg også god oversikt over hastighet og puls, slik at det blir enklere å passe på at du holder intensiteten oppe!

Med disse tre treningsformene vil du garantert forbrenne masse energi på kort tid. Selv om du kanskje vil forbrenne en større andel fett med mindre intense treningsformer, vil kaloriforbruket ditt når du løper, ror eller trår på en ellipsemaskin likevel være såpass høyt at du faktisk forbrenner mer fett per time med disse øvelsene. Så her er det bare å ta sats og gyve løs! God trening!

Bestselgere: