Hvor mange kalorier per dag?

Inntak av kalorier er en livsnødvendig prosess som alle kjenner til, men vet du hvor mange kalorier du bør få i deg per dag for å gå ned i vekt eller for å holde dagens vekt? I denne artikkelen skal vi gi deg svarene på de mest stilte spørsmålene rundt kaloriforbrenning.

Tips: Få full kontroll på dagens kaloriinntak med måltidserstattere:

Hvor mange kalorier per dag for å holde vekten?

Det finnes individuelle forskjeller her, personer som er mer aktive enn andre vil for eksempel forbrenne mer i løpet av en dag og også gjerne ha høyere kaloriforbrenning ved hvile. Det finnes en rekke forskjellige faktorer som spiller inn på den enkeltes energibehov og kaloriforbruk, hvor nevnte aktivitetsnivå sammen med kjønn, alder og vekt er noen. Det finnes dog en tommelfingerregel som tilsier at kvinner behøver ca. 2000 kalorier per dag for å opprettholde vekten sin, mens menn behøver 2500 kalorier per dag.

LES OGSÅ: Hva er kalorier egentlig?

Grovt regnet kan du si at du skal gange din egen vekt med 30, så får du ditt eget energibehov for et døgn. Om du for eksempel veier 70 kg vil utregningen se slik ut:
30 kalorier x 70 kilo = 2100 kalorier per dag. Dagene med trening vil gi noe større kaloribehov enn de uten.

Hvor mange kalorier per dag for å gå ned i vekt?

Om målet ditt er å gå ned i vekt må du skape en ubalanse mellom kaloriinntak og kaloriforbruk, så enkelt er det. I menneskekroppen lagres det aller meste av energioverskuddet i fettvevet, så når vi inntar flere kalorier per dag enn vi forbrenner, er det her det lagres. Om det motsatte skjer og vi inntar færre kalorier per dag enn vi forbrenner, så vil kroppen dekke dette kaloriunderskuddet ved å hente energi fra kroppens egne energilagre. Når dette skjer, vil en gå ned i vekt.

LES OGSÅ: Kaloritabell med populær kalorifattig mat

Vi anbefaler sterkt at om vektnedgang er målet, at du går for en langsom vektnedgang. På denne måten unngår du å tape for mye muskelmasse og sjansen for at endringen blir varig er mye større. Å gå ned 0,5 – 1 kg i uken er både realistisk og sunt, noe mer enn dette er ikke å anbefale. En slik vektnedgang tilsvarer et kaloriunderskudd på 500 – 1000 kalorier per dag.

Husk: Når vekten din forandrer seg så kommer også energibehovet til å endres.

Vektnedgang med ulik mengde kalorier per dag

For de fleste kan det være vanskelig å regne det eksakte inntaket og forbruket av kalorier per dag. Uansett om du ønsker å gå ned i vekt eller holde vekten, så vil kaloriregnskapet variere noe. Om du får i deg noen ekstra kalorier på lørdagen etter en bedre lørdagsmiddag og litt snacks, så havner du nok i overskudd den dagen, men om du oppnår tilsvarende kaloriunderskudd en annen dag så vil disse gå i null.

Se vårt utvalg av barer!

Det er nok bedre og lettere å se på kaloriregnskapet sitt på en periode over 1 uke og heller regne sammen dagene, for å se helhetsbildet. Det samme gjelder for øvrig om du ønsker å måle fremgangen din ved å veie deg. Å veie seg daglig og ved forskjellige tider på døgnet er lite hensiktsmessig da en fort kan gå opp eller ned opptil flere kilo daglig ettersom væskebalansen og andre faktorer endrer seg.

Må jeg trene for å oppnå kaloriunderskudd?

Hvis målet ditt er å gå ned i vekt, og du ikke er motivert til å være i fysisk aktivitet er du ikke nødt til å trene. Det er allikevel sett at personer som trenger regelmessig har større sannsynlighet for å opprettholde vekten etter de har nådd sitt mål. Trening gir jo også helsegevinster utover det som er knyttet direkte til vekt. Det skal også sies at en forbrenner flere kalorier under hvile, jo mer muskler en har.

Få 15% rabatt
ved å melde deg på vårt nyhetsbrev

Bestselgere: