Kalorier i popcorn

Kalorier i popcorn

Ingenting smaker bedre enn varmt og ferskt popcorn når du skal nyte en spennende film. De tørkede maiskornene hører naturlig med, enten du går på kino eller koser deg hjemme i sofaen med en TV-film. Maisen er en varmekjær plante som har sin opprinnelse i Sør-Amerika, men den kan i dag nytes av filmelskere over hele verden.

Men hva inneholder egentlig popcornet, og er det en kalorifattig snacks? I denne artikkelen ser vi nærmere på kalorier i popcorn, og hvor mange kalorier det er i en popcornpose. Er det mye kalorier i popcorn eller kan vi nyte den med god samvittighet?

Hjemmelaget popcorn – færre kalorier!

Popcorn er en luftig og sprø snacks som lages av tørkede maiskorn, som varmes opp ved høy temperatur, slik at kornet «popper». Kalorimengden i popcornet avhenger av flere faktorer, blant annet tilberedning og tilsetninger. Det finnes mange forskjellige popcorntyper å velge mellom, inkludert mikrobølgepopcorn, maiskorn du popper selv i kasserollen og ferdigpoppet popcorn som kan kjøpes i butikken. Ved å lage popcornet selv kan du enklere kontrollere kaloriinnholdet ved å poppe det i valgfri olje eller smør. Hvis du ønsker popcorn med færre kalorier, kan du velge å poppe det uten fett i kasserollen. Da er det imidlertid viktig at du rister godt på kasserollen under tilberedning og sørger for at kornene ikke brenner seg. Popcorn smaker heller ikke så mye alene, og derfor er det vanlig å tilsette salt for å få frem den gode popcornsmaken. Det butikkjøpte popcornet inneholder vanligvis mye salt, men hvis du lager popcornet selv, kan du tilpasse saltmengden for å gjøre det litt sunnere. Mange liker også popcorn med smør – kalorier som er vel verdt det ettersom smøret gir en ekstra god smak!

Kcal i popcorn og fettinnhold

Kalorier i poppet popcorn varierer mellom de ulike variantene, der popcorn poppet i mikrobølgeovn troner øverst på listen. Hvis du spiser 100 gram mikropopcorn, får du i deg hele 458 kalorier og 22,1 gram fett. Til sammenligning vil 100 gram fra en butikkjøpt popcornpose gi 399 kalorier og 14,5 gram fett. Velger du heller å poppe popcornet selv i en kasserolle med soyaolje, får du i deg 421 kalorier og 14,7 gram fett. Popcornet med minst kalorier er det du lager selv uten fett i kasserollen, der 100 gram gir deg 367 kalorier og 4,2 gram fett. Du får altså mest kalorier fra popcorn i mikroposen, og antall kalorier i popcornet med olje kommer på andreplass. Kalorier i popcorn i kasserolle er derfor det beste valget for deg som ønsker å holde kaloriinnholdet ditt nede. Fordelen med popcorn er at det er så lett at du kan spise mye før du kommer opp i 100 gram. En vanlig popcornpose inneholder nemlig rundt 75 gram, så her kan du kose deg mye før kaloriene baller på seg!

Popcorn og næringsinnhold

Popcorn inneholder ikke så mye næring da maiskornene hovedsakelig består av stivelse og sukkerarter. Frukter som bananer og druer inneholder jo også mye sukker, men de gir deg også viktige næringsstoffer med på kjøpet. Maiskornet inneholder likevel noe kostfiber og protein, der 100 gram popcorn tilberedt uten fett gir deg 15 gram kostfiber og 12 gram protein. Man kan likevel ikke påstå at det er sunt med popcorn, men lager du det på den gammeldagse måten, og holder fettinnholdet nede, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne nyte litt popcorn til filmen. Hvis du kjøper en pose med tørre maiskorn, varer den også lenge og rekker til mange velfylte popcornskåler i helgene fremover!

Bestselgere: