De sunneste grønnsakene inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Foto.

Slik får du en vellykket overgang fra VLCD-diett til normal mat

Du er akkurat ferdig på diett og er litt usikker på hva du skal gjøre for å lykkes med videre vektreduksjon. Denne artikkelen tar for seg steg for steg hvordan du kan få en vellykket overgang fra diett til normal kost.

Uke 1:

Opptrapping av matinntak

I denne fasen skal du i løpet av en uke trappe opp matinntaket ditt. Det vil si at du beholder noen av måltidene med shake/suppe, og legger til et par måltider med normal mat. For eksempel kan du bytte ut frokost- og kveldsmåltidet med shake eller suppe, og spise normal kost til lunsj og middag. Det finnes ingen fasitsvar på hvilke av måltidene du bør bytte ut, så her gjør man det som passer best for en selv.

Hvis du ønsker tips til hva slags måltider og mengder du bør spise kan du ta en titt på disse oppskriftene. Du vil mest sannsynlig være i et kaloriunderskudd som følge av at du fortsatt har to måltider med shake eller suppe.

Planlegge fase med normal mat

I opptrappingsuken bør du bruke tid på å se på kostplanen som er tilpasset for deg som er ferdig på diett. Her har du konkrete forslag på den mengden kalorier du bør ligge på daglig, for kvinner og for menn. For langvarig vektreduksjon bør en kvinne få i seg ca. 1500 kalorier per dag, mens en mann bør få i seg ca. 2000 kalorier per dag.

I starten anbefaler vi å bruke en kostholdsplan for å planlegge alle måltidene. Hvis du vil gjøre det veldig enkelt for deg selv i begynnelsen bør du ha faste frokoster, lunsjer og kveldsmåltider, og variere mellom middagsforslagene. Vi anbefaler å bruke kosthold- og aktivitetskalenderen aktivt de tre første ukene, det er nettopp i denne fasen man har størst behov for verktøy for å endre vaner.

Innkjøp av mat

Lag en handleliste i forkant av handleturen, da er det lettere å få med seg alt man trenger i kjøleskapet for å fortsette på vektreduksjonen. Velg en til to handledager for å kjøpe inn maten til de planlagte måltidene. Da vil du mest sannsynlig unngå å kjøpe mat som er ugunstig for vektreduksjonen. Unngå også og handle på tom mage, spis før du går i butikken.

Uke 2-4: Du er i gang

I likhet med diettfasen vil denne fasen også kreve at du holder deg til oppsatte måltider i starten. Måltidene som skal inntas her er de oppsatte måltidene med vanlig mat som du har planlagt i uke 1.

Uke 5: Du er klar til å stå på egne bein

Du har nå hatt en god innføring i hvor mye og hva slags type mat du bør spise mest av. Kanskje du føler deg klar til å ta sunnere matvalg uten å sette opp matplaner? Allikevel, husk at planlegging er den viktigste faktoren for å lykkes med vektreduksjon, derfor er noe planlegging er helt nødvendig.

 

Måltidserstattere:

Bestselgere: