Lag deg gode vaner og rutiner

Lag deg gode vaner og rutiner

I en hektisk hverdag er det avgjørende å ta bevisste valg for og sikre seg gode vaner. Hva er egentlig en god vane og hvordan opprettholder man gode rutiner i en hektisk hverdag? Dette får du svar på her.

Hva er en vane?

En vane er en regelmessig, ofte gjentatt handling eller atferd som blir utført nesten automatisk uten mye bevisst tanke eller beslutning. Vaner er en del av vårt daglige liv og kan variere fra små handlinger som å pusse tennene om morgenen til mer komplekse atferder som å spise sunt eller trene regelmessig.

Vaner utvikles gjennom gjentatte handlinger over tid. Når vi gjentar en handling nok ganger, blir den en del av vår rutinemessige atferd, og vi utfører den ofte uten å tenke mye på det. Vaner kan være både positive og negative. Positive vaner, som å trene regelmessig, spise sunt, eller være organisert og strukturert, kan bidra til å forbedre livskvaliteten vår. Negative vaner, som å røyke, spise usunt eller utsette viktige oppgaver, kan derimot ha potensielle skadelige konsekvenser for helsen og livet vårt.

Det er mulig å endre vaner ved å være bevisst på dem, sette klare mål for endring og arbeide med å erstatte dårlige vaner med gode vaner. Dette krever ofte tid, tålmodighet og viljestyrke. Vaner spiller en viktig rolle i å forme våre liv, da de kan påvirke vår helse, produktivitet og generelle velvære.

Hva er en god vane og slik skaper du den

En god vane er en positiv og hensiktsmessig atferdsmessig praksis eller handling som regelmessig utføres som en del av ens daglige rutine. Slike vaner har tendens til å ha positive innvirkninger på ens fysiske helse, mentale velvære, produktivitet og livskvalitet. Eksempelvis regelmessig trening, som har en positiv innvirkning både for den fysiske og mentale helse.

Å skape en god vane kan variere betydelig fra person til person og avhenger av flere faktorer, inkludert kompleksiteten til vanen, individuelle forskjeller og hvor mye innsats du legger inn i prosessen. En myte er at det tar 21 dager å danne en ny vane, men nyere tid har vist at tidsrammen varierer. En enkel vane som å drikke et glass vann om morgenen kan danne seg raskere enn en kompleks vane som å trene hver dag.

Hva er en dårlig vane?

En dårlig vane er en negativ atferdsmessig praksis eller handling som regelmessig utføres som en del av ens daglige rutine. De dårlige vanene kan være vanskelige å bryte, men det er mulig å endre dem med bevissthet, engasjement og støtte. Identifiserer de dårlige vanene og arbeid med å erstatte dem med sunnere alternativer. For eksempel kan en måltidserstatter fra Nutrilett være et sunnere alternativ til en sjokolade på farten eller når klokka nærmer seg 15 på kontoret.

Hvordan nå målet om én eller flere nye vaner?

Husk at det tar tid å etablere en ny vane, og du må være tålmodig og konsistent. Over tid vil den ønskede atferden bli mer automatisert og naturlig som en del av din daglige rutine. Det kan være utfordrende å tilegne seg gode vaner, så her er noen tips som kan hjelpe deg på veien:

  • Definer klare mål: Identifiser hva du ønsker å oppnå ved å innføre en ny vane. Tydelige mål gir deg en klar hensikt og motivasjon for endringen.
  • Start i det små: Begynn med små, realistiske endringer i stedet for å prøve og endre alt på en gang. Dette gjør det enklere å lykkes.
  • Lag en plan: Utvikle en konkret plan for hvordan du skal utføre den nye vanen. Dette kan inkludere tidspunkt, sted og de spesifikke tiltakene du vil ta.
  • Fokuser på en vane om gangen: Å prøve og endre flere vaner samtidig kan være vanskelig. Fokuser på en vane om gangen for å øke sjansene for suksess.
  • Bygg opp gradvis: Øk gradvis kompleksiteten eller intensiteten av vanen over tid. Dette kan hjelpe deg med å unngå motstand og gi deg tid til å tilpasse deg.
  • Hold deg selv ansvarlig: Del dine mål og fremgang med noen du stoler på. Det kan gi deg god støtte, samtidig kan du holdes ansvarlig for valgene du tar, som kan være greit i en oppstartsfase.
  • Bruk påminnelser: Sett påminnelser eller varsler på telefonen din eller bruk visuelle hjelpemidler som post-it-lapper for å minne deg om vanen.
  • Belønn deg selv: Gi deg selv små belønninger når du når milepæler eller når du utfører vanen konsekvent. Dette kan fungere som en god motivasjon når det blir vanskelig.
  • Vær tålmodig og konsekvent: Å tilegne seg en ny vane tar tid, og du kan forvente å møte motstand eller tilbakefall. Vær tålmodig og vedvarende i innsatsen din, husk: Roma ble ikke bygd på én dag.
  • Lær av feil: Hvis du mislykkes eller bryter vanen, ikke gi opp. Se på feil som en mulighet til å lære og forbedre strategiene dine.
  • Skriv ned fremgang: Før en dagbok over din fremgang og dine erfaringer. Dette kan hjelpe deg med å reflektere over hva som fungerer og hva som kan forbedres.

Les også: Dagsmenyer – Finn den som passer deg

Hva er forskjellen på en vane og en rutine?

I praksis kan vaner og rutiner overlappe, men her er noen konkrete forskjeller på vaner og rutiner:

  • Vaner utføres ofte ubevisst, mens en rutine innebærer en høyere grad av bevissthet og planlegging.
  • Vaner kan være mer langvarige og dypere forankret i ens livsstil, mens rutiner kan være mer midlertidig.

Hvordan skape en god rutine

Videre er det konkrete valg du kan ta for å nå målet ditt om en ny vane eller rutine, for eksempel at man ikke bør gå på butikken sulten. Planlegg måltidene dine slik at du unngår å gå på en smell når du blir sulten ved å sette opp en ukesmeny med alle måltidene du skal handle inn til. Ta med matpakke dersom du ikke har sunne valg tilgjengelig, eller det er vanskelig å motstå fristelsene i kantina. Her får du mange gode tips til sunne og enkle matpakker.

Vær tålmodig for endringer tar tid

Det viktigste er å være konsistent og jobbe målrettet mot målene dine, gjerne ved å sette små delmål underveis i prosessen. Minn deg selv på hva som er motivasjonen din for å klare det, så vil det være lettere å prioritere. Med tiden vil en god rutine bli en integrert del av livet ditt. Ved å innarbeide gode vaner og rutiner som måltidsplanlegging, kalorikontroll, variasjon i kostholdet, regelmessig fysisk aktivitet og stressmestring, kan du oppnå dine helsemål. Husk at gode vaner og rutiner handler om balanse og konsistens.

Bestselgere: