Spis deg slank med riktige kostholdsvaner

Det er vanskelig å gå ned i vekt, og ikke minst vanskelig å vite hvordan man skal gå ned i vekt. Visste du at du faktisk kan spise deg slank? Her kan du lese mer om hvordan du kan slanke deg på riktig måte ved å spise deg slank.

Gå ned i vekt uten å trene?

All ære til trening, men kostholdet er kanskje det aller viktigste å få kontroll på hvis du vil gå ned i vekt. Det er også der de aller fleste møter motgang.

Man kan gå ned i vekt uten å trene, selv om du både føler deg bedre og går raskere ned i vekt ved hjelp av trening. Derimot kan du aldri gå ned i vekt hvis du spiser flere kalorier enn du forbrenner, uansett hvor mye du beveger på deg.

Les også: Hvilket treningsprogram er best for å gå ned I vekt?

Kanskje trener du flere ganger i uken uten å se noen store fremskritt, føler deg skuffet og tenker at du egentlig like gjerne kan gi opp? Da kan synderen være kostholdet. For – med hånden på hjertet – har du noen gang tenkt over størrelsen på porsjonene, spiser du alltid til du er stappmett, og har du kanskje et par «juksedager» for mye per uke?

Det hele er egentlig ganske enkel matematikk: så lenge du forbrenner mer enn du inntar og ligger på et kaloriunderskudd, kommer du til å gå ned i vekt. Nøkkelen til suksess er derfor å spise sunt, i kombinasjon med regelmessig mosjon.

Spis deg slank på riktig måte

Det finnes mange forskjellige dietter: 5:2, LCHF, juicedietter og så videre. Hvilken er egentlig best, og kan man spise seg slank ved hjelp av en diett?

Du kan gå ned i vekt og forbrenne fett på de fleste dietter, så lenge du ligger på kaloriunderskudd. Du kan til og med gå ned i vekt ved å spise bare sjokolade! Men da er problemet i stedet at du ikke får i deg alle de viktige næringsstoffene som du får med et sunt kosthold, sier Marie Brochmann.

I teorien er det altså mulig å spise seg slank ved hjelp av sjokoladekake, men det er neppe å anbefale. Marie mener at et for ensidig kosthold gjør at kroppen ikke får i seg all den næringen den trenger, noe som gjør at dietten i lengden blir dømt til å mislykkes.

«Kickstarter-pakker», som for eksempel VLCD-dietter, passer godt for overvektige personer som vil ned i vekt.

Men man må ikke glemme neste utfordring, som handler om å holde vekten over tid og få et langsiktig resultat. Da gjelder det å trene og spise på en måte som gjør at du kan holde motivasjonen oppe. Du kan for eksempel tillate deg noen juksedager, men du kan kanskje holde deg til én i uken og ikke tre.

5 raske supertips fra Marie for deg som vil spise deg slank:

  • Få inn 5–6 måltider om dagen: frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat.
  • Lag en aktivitetskalender uke for uke, der du planlegger både mat og trening.
  • Varier måltidene slik at du ikke blir lei av å spise den samme maten om og om igjen.
  • Bruk litt tid på å finne morsomme og inspirerende oppskrifter. Sjekk for eksempel på blogger og hjemmesider. Det er bare fantasien som setter grenser!
  • Våg å hente inn profesjonell hjelp hvis du sliter med motivasjonen, for eksempel en PT eller en klinisk ernæringsfysiolog.

VLCD - diet

Bestselgere: