Gå ned i vekt på en sunn måte

Hvordan går man ned i vekt på en sunn måte? Går det an å spise seg slank? Kan man gå ned i vekt uten å trene? Spørsmålene er mange når man har bestemt seg for å legge om livsstilen. Som regel er det aller vanskeligst i starten, når man skal få på plass nye rutiner for mat og trening. Heldigvis kan det skje mye allerede den første uken. Kostholdsrådgiver Marie Brochmann forteller hva du skal gjøre for å gå ned i vekt på en sunn måte.

På sju dager kan du komme i gang med nye rutiner for både mat og trening. Lenger tid trenger det ikke å ta og legge grunnlaget for en større vektreduksjon og livslang endring. Mye kan skje på bare sju dager – i tillegg til å etablere nye vaner, kan du gå ned mellom 0,5 og 1 kg allerede den første uken.

Planlegg måltidene dine

Kan man spise seg slank? Absolutt. Det gjelder bare å innarbeide de riktige vanene. Nøkkelen til å komme i gang heter planlegging, forteller Marie.

Hvis du har en tydelig plan for hva og når du skal spise i løpet av den første uken, øker du sjansen for at de nye rutinene dine skal sette seg og bli til gode vaner.

Som hjelp kan du gjerne bruke en aktivitets- og måltidskalender. Vær detaljert når du planlegger og legg inn 4–5 måltider per dag.

Et viktig ledd i planleggingen handler om å sørge for at du alltid har tilgang til den maten du skal spise. Lag en handleliste for hele uken slik at du har sunne matvarer tilgjengelig hjemme, og begrens turene til butikken til 1–2 ganger i uken. Da risikerer du ikke å stikke innom godterihyllene på vei til kassen.

Når du har planlagt og forberedt, er det rett og slett tid for å følge planen som du har satt opp. For å huske alle måltidene, kan du stille inn en alarm på telefonen som ringer når det er tid for å spise.

Marie viser hvordan hennes matuke kan se ut:
Kl. 7.00, frokost: to skiver fullkornbrød med fire skiver kalkun og tomat og et glass juice.
Kl. 11.00, lunsj: en skål med havregrynsgrøt, lettmelk og en neve blåbær.
Kl. 14.00, mellommåltid: en Nutrilett Bar.
Kl. 16.30, middag: tomatsuppe (mandag), kyllingsalat (tirsdag), spagetti med kjøttsaus (onsdag) og så videre. Varier måltidene slik at du ikke går lei!

Ikke glem mellommåltidene

Hvis det blir mer enn fire timer mellom måltidene, er det lurt å legge inn et mellommåltid. Marie understreker at det er like viktig å planlegge mellommåltidene som de andre måltidene hvis du vil gå ned i vekt. Som mellommåltid kan du for eksempel ta en Nutrilett Bar, en håndfull usaltede nøtter, en frukt eller et knekkebrød med kyllingpålegg.

Les også: Sunne middager og sunn snacks er alfa og omega for en livsstilsendring

Planlegg treningen

Man kan selvsagt gå ned i vekt uten trening, men du føler deg bedre og får bedre effekt av vektreduksjonen hvis du også legger inn regelmessig fysisk aktivitet som en del av din nye livsstil.

Les også: Hvilket treningsprogram er best for å gå ned i vikt?

På samme måte som at det er lurt å planlegge måltidene, er det også lurt å legge en plan for treningen. Hvis du har planlagt hvordan du skal trene, er det større sjanse for at du faktisk gjør det, sier Marie.

Derfor bør du planlegge hvordan og når du skal trene den nærmeste uken. Kanskje skal du melde deg på en treningstime, ta trappene i stedet for heisen, sykle i stedet for å kjøre bil og mye annet. Hvis man vil gå ned i vekt, er det smart å bevege seg 60 minutter om dagen. Hvis du planlegger på forhånd, er det stor sjanse for at du får på plass til de minuttene!

Når du planlegger treningen, kan du også tenke på hvordan du kan øke aktivitetsnivået ditt generelt. Du kan prøve å stå i stedet for å sitte på jobben, hoppe av bussen noen holdeplasser før du må og gå resten av veien hjem, eller kanskje gjøre noen knebøy når du gjør rent.

Hvis du følger disse rådene, er det stor sjanse for at du kommer til å føle deg lettere etter bare en uke. Da kommer også motivasjonen til å holde seg oppe, og dermed er du i gang!

 

Bestselgere Nutrilett barer

Bestselgere: