Hvordan dempe søtsuget? Se våre tips!
Linda Strand
Et søtsug kan komme av lavt eller svingende blodsukker, og kan skyldes at man spiser for sjeldent eller uregelmessig. Dessverre er det slik at et søtsug ofte resulterer i inntak av raske karbohydrater som godterier, kaker, kjeks, gjærbakst, potetgull eller lignende. Man må derfor finne gode løsninger som kan forebygge søtsug. Planlegging, en god måltidsrytme, et riktig kosthold, fysisk aktivitet, tilstrekkelig søvn og lavt stressnivå kan være med å hjelpe deg på veien mot en hverdag uten søtsug.
1. Tenk igjennom: Sugen, lysten eller sulten?
Har du et egentlig et søtsug? Søtsug er en biologisk og følelsesmessig trang til å spise. Derimot fremkommer lyst av at du har noe tilgjengelig som frister, men ikke nødvendigvis er sulten, for eksempel kakerester fra helgens bursdag. Sult er et fysiologisk fenomen som kommer av at man ikke har spist på mange timer og magesekken er tom. Tenk igjennom hvilke av disse som forekommer før du inntar et måltid eller søtsaker.
2. Ikke hopp over måltider
Planlegg dagens måltider – og vær oppmerksom på tidspunkt der det er spesielt viktig at du får i deg mat og ikke hopper over måltidet. Pass på å få i deg frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat. Spiser man med jevne mellomrom holdes blodsukkeret stabilt, og sannsynligvis vil søtsuget forsvinne.
3. Mer fiber og proteiner
Det kan også være greit å vite hva du skal spise mer av for å holde blodsukkeret stabilt. Velg protein- og fiberrike måltider – både til hovedmåltider og mellommåltider. Fiber og protein metter bra og holder ditt blodsukker stabilt. Les mer om fiber her. Studier viser at personer som starter dagen med en fiberrik frokost som eksempel havregrøt med bær og grovt brød med egg har en tendens til å spise mer regelmessig og næringsrikt resten av dagen, og dermed oppleve et mindre søtsug. Reduser mat som inneholder raske karbohydrater, lyst brød, pasta og ris gir store svingninger i blodsukker, og dermed et økt søtsug.
4. Drikk nok vann
Det kan være vanskelig å skille søtsug fra tørste. Drikk noen glass med vann før du inntar søtsaker.
5. Reduser tilgjengeligheten på søtsaker og finn alternativer
Unngå å ha godteri og annen snacks tilgjengelig i hjemmet, kjøp inn mindre snacks når du skal unne deg noe søtt. Bytt ut sukkerholdige matvarer med sunnere alternativer. Lag en søt smoothie, fruktsalat toppet med vanilje kesam og dryss av mørk sjokolade, lag smuldrepai med havregryn, bær og dadler, grønnsaker med dip av mager kesam, grove vafler til kveldsmat eller lignende.
6. Vær i fysisk aktivitet og få nok søvn
Gå deg en tur, delta på yoga eller annen aktivitet du liker. Fysisk aktivitet kan avlede søtsuget, i tillegg til å påvirke kroppens produksjon av endorfiner – som kan ha en sammenheng med mindre søtsug. Det er også påvist sammenheng mellom lite søvn og kostvaner med et høyere sukkerinntak – så sørg for å skape gode søvnvaner.
Hvordan gjennomføre i praksis?
Den beste måten å redusere søtsuget på er å redusere inntaket av sukker. Sukker har en avhengigskapende effekt og søtsuget vil dermed reduseres ved mindre sukker i kostholdet. Før en matdagbok i 4 dager – skriv ned hva du spiser, når du spiser og årsaken til at du spiser. Er du sulten, lysten eller fysen? Legg så merke til om det er lenge siden du har spist sist måltid og hva slags måltid du hadde før du inntok den ene sjokoladen. Og hvis du har lyst på en skikkelig utfordring – bestem deg for å avstå fra søtsaker i 2 uker og se hva som skjer! Tar du utfordringen?
LES OGSÅ: Gå ned i vekt uten trening