De sunneste grønnsakene inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Foto.

De 10 sunneste grønnsakene

Alle vet at grønnsaker er sunt, men noen varianter er sunnere enn andre. Her er de sunneste grønnsakene.

De fleste kjenner til at vi skal spise 5 om dagen – og at dette gjelder frukt og grønnsaker. Men vet du hvilke som er de sunneste grønnsakene?

Tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt viser at det kun var 22 prosent av den norske befolkning som spiste anbefalt mengde grønnsaker hver dag i 2021. Grønnsaker er en viktig del av kostholdet vårt, og inneholder mange næringsstoffer kroppen trenger. I tillegg syns de fleste at det smaker godt! Spiser du nok frukt og grønt, gir det en rekke helsefordeler, og du kan forebygge en rekke livsstilssykdommer.

For at flere av oss skal klare å nå anbefalingen om 5 om dagen, må vi bestemme seg for å faktisk gjøre det. Da er det fint å begynne med de sunneste grønnsakene.

De ti sunneste grønnsakene:

 1. Brokkoli

Denne grønnsaken er proppfull av antioksidanter. Den er rik på betakaroten, vitamin C og folat.

2. Rosenkål

Er du gravid, kan du gjerne spise ekstra mye rosenkål. De er fulle av vitamin C og K, samt fiber, kalium og omega 3-fettsyrer.

3. Gulrøtter

Gulrøtter er bra for øyne, hud og hår. De inneholder vitamin A, i tillegg til vitamin C, som kan beskytte det kardiovaskulære systemet.

4. Tomat

En tomat er teknisk sett en frukt, men vi bruker den ofte som en grønnsak. Disse er fulle av lykopen (gunstig for immunforsvaret). De er stappfulle av vitaminer, holder blodtrykket i sjakk, og reduserer antall frie radikaler i kroppen vår.

5. Squash

Spiser du squash, får du i deg viktige næringsstoffer slik som vitamin C, kalium, magnesium, fiber og betakaroten. Det er også en veldig allsidig grønnsak som for eksempel passer perfekt i vegetarlasagne!

6. Søtpotet

Denne rotgrønnsaken inneholder vitamin A og C, i tillegg til mangan (viktig for vekst og vedlikehold av hud, bein, ledd og brusk, og opprettholder riktig blodsukkernivå). Søtpoteten er en god kilde til fiber og jern. Den gir deg energi, og bidrar til å regulere fordøyelsessystemet.

7. Aubergine

God for hjertet, og rik på antioksidanter som for eksempel nasunin (et unikt stoff som beskytter hjernecellene mot skader). Aubergine har høyt innhold av fiber og kalium, og forskere mener at den kan redusere risikoen for slag og demens.

8. Paprika

Inneholder massevis av gode næringsstoffer, slik som for eksempel lykopen og folsyre. Paprika inneholder samtidig få kalorier, men en deilig smak som gjør seg både rå og stekt. Prøv for eksempel fylte paprika til middag! Det er en enkel og velsmakende måte å få i seg en av de sunneste grønnsakene på!

9. Spinat

Spinat er fullspekket av nesten alle vitaminer og næringsstoffer som kroppen trenger – og en av de sunneste grønnsakene du kan spise. Prøv den rå i en salat, i smoothien – eller disk opp med bananpannekaker med spinat!

10. Løk

Løk inneholder et peptid kalt GPCS, som bremser kroppens tap av kalsium. Den er også rik på vitamin C og folat, som er viktige næringsstoffer for kroppen.

Tommelfingerregler for spising av grønnsaker:

  • Få i deg nok grønnsaker for å fremme god helse.
  • Grønnsaker passer bra som måltider i seg selv, mellommåltid, og som tilbehør.
  • Gravide trenger å få i seg grønnsaker, spesielt de som inneholder viktige vitaminer: vitamin C og K, samt fiber, kalium og omega 3-fettsyrer.
  • Visse sykdommer kan forebygges ved inntak av ulike typer grønnsaker.
  • Immunforsvaret har godt av grønnsaker.
  • Det samme har øyne, hud og hår og ikke minst hjernen.

Bestselgere: