vektnedgang

De 10 sunneste grønnsakene

Alle vet at grønnsaker er sunt, men noen varianter er sunnere enn andre. Her er de sunneste grønnsakene.

De fleste kjenner til at vi skal spise 5 om dagen – og at dette gjelder frukt og grønnsaker.

Samtidig viser tall fra helsemyndighetene at det kun er 14 prosent av den norske befolkning som spiser anbefalt mengde grønnsaker hver dag.

Frukt, bær og grønnsaker smaker veldig godt, så det er ikke så vanskelig å nå denne anbefalingen, men vi må bestemme oss for faktisk å gjøre det.

Grønnsaker er en viktig del av kostholdet vårt, og inneholder mange næringsstoffer kroppen trenger. Spiser du nok frukt og grønt, gir det en rekke helsefordeler, og du kan forebygge livsstilssykdommer som overvekt, hjertesykdommer, diabetes type 2 og enkelte former for kreft.

De ti sunneste grønnsakene:

 1. Brokkoli

Denne grønnsaken er proppfull av antioksidanter som bidrar til å redusere risikoen for mage-, lunge- og endetarmskreft. Den kan også hjelpe deg mot forkjølelse og influensa, da den er rik på betakaroten, vitamin C og folat.

2. Rosenkål

Er du gravid bør du spise ekstra mye rosenkål, da de er fulle av vitamin C og K, samt fiber, kalium og omega 3-fettsyrer.

3. Gulrøtter

Gulrøtter er bra for øyne, hud og hår. Den er også svært rik på vitamin A, i tillegg til vitamin C, som beskytter det kardiovaskulære systemet mot skade.

4. Tomat

En tomat er teknisk sett en frukt, men vi bruker den ofte som en grønnsak. Disse er fulle av lykopen (gunstig for immunforsvaret), og er kjent for sine kreftbekjempende evner. De er stappfulle av vitaminer, holder blodtrykket i sjakk, og reduserer antall frie radikaler i kroppen vår.

5. Squash

Spiser du squash, får du i deg viktige næringsstoffer slik som vitamin C, kalium, magnesium, fiber og betakaroten. Det er også bra for de som sliter med astma, slitasjegikt og leddgikt.

6. Søtpotet

Denne rotgrønnsaken inneholder vitamin A og C, i tillegg til mangan (viktig for vekst og vedlikehold av hud, bein, ledd og brusk, og opprettholder riktig blodsukkernivå). Søtpoteten er bra mot kreft, og er en god kilde til fiber og jern. Den gir deg energi, og bidrar til å regulere fordøyelsessystemet.

7. Aubergine

God for hjertet, og rik på antioksidanter som for eksempel nasunin (et unikt stoff som beskytter hjernecellene mot skader). Aubergine har høyt innhold av fiber og kalium, og forskere mener at den kan redusere risikoen for slag og demens.

8. Paprika

Inneholder massevis av gode næringsstoffer, slik som for eksempel lykopen og folsyre. Spiser du paprika daglig kan det redusere risikoen for å utvikle forskjellige typer kreft.

9. Spinat

Fullspekket av nesten alle vitaminer og næringsstoffer som kroppen trenger. Ifølge forskere kan en person som spiser mye spinat, være godt rustet mot alt fra hjertesykdommer til kreft, leddgikt og osteoporose.

10. Løk

Løk er bra for mennesker som lider av (eller er i fare for å utvikle) osteoporose. Dette er fordi den inneholder et peptid kalt GPCS, som bremser kroppens tap av kalsium. Den er også rik på vitamin C og folat, som er nyttig i kampen mot hjertesykdom og diabetes.

Tommelfingerregler for spising av grønnsaker:

  • Få i deg nok grønnsaker for å forebygge farlige sykdommer.
  • Grønnsaker passer bra som måltider i seg selv, mellommåltid, og som tilbehør.
  • Gravide trenger å få i seg grønnsaker, spesielt de som inneholder viktige vitaminer: vitamin C og K, samt fiber, kalium og omega 3-fettsyrer.
  • Visse typer kreft, diabetes, leddgikt, osteoporose, demens og slag er blant annet de sykdommene som kan forebygges ved inntak av ulike typer grønnsaker.
  • Immunforsvaret har godt av grønnsaker, samt øyne, hud og hår og ikke minst hjernen.

Bestselgere: