kaloriforbrenning for vektnedgang

Kaloriforbrenning

Kaloriforbrenning foregår hele tiden, hver dag. Ja selv når vi ikke rører oss og til og med når vi sover forbrenner vi kalorier, dog ikke like mange som når vi er i aktivitet. I denne artikkelen skal vi besvare de vanligste spørsmålene rundt kaloriforbrenning og hvordan en kan optimere sin egen kaloriforbrenning for å kunne nå sine vektrelaterte mål.

Hvordan brenne kalorier?

Menneskekroppen kan bedrive kaloriforbrenning på flere måter. Hvilemetabolismen foregår konstant hos alle og er livsviktige da denne formen for kaloriforbrenning står for alle av kroppens grunnleggende prosesser. Det er dog noen faktorer som kan være med på å påvirke individer sin hvilemetabolisme, men forbrenner for eksempel mer under hvile enn kvinner, de med mer muskler vil også forbrenne mer under hvile enn de som har mindre muskler.

Den andre formen for kaloriforbrenning er den vi kan påvirke selv gjennom fysisk aktivitet, kaloriforbrenning fra fysisk aktivitet er helt avhengig av hvor aktiv en er selv og hvor anstrengende den aktiviteten en eventuelt bedriver, er.

Les også: Hva er kalorier?

Kaloriforbrenning gjennom fysisk aktivitet – daglig!

Vær aktiv hver dag! Regelmessig fysisk aktivitet vil øke både din øyeblikkelige og totale kaloriforbrenning. Dette fordi selv etter at du har vært fysisk aktiv trapper kroppen gradvis ned til hvilemetabolismen igjen, samtidig som den jobber ekstra med å restituere kroppen etter fysisk aktivitet, noe som fører til økt kaloriforbrenning.

Mange av dagens jobber er relativt stillesittende, så det er fort gjort å bli slapp og ikke få inn nok fysisk aktivitet daglig, det bør derfor være et mål for de fleste å bruke 10 minutter daglig på å få opp pulsen noen hakk, mens man er på jobb eller på vei til/fra.

Tips til økt kaloriforbrenning på/til/fra jobb

 • Gå av bussen et par stopp før din egentlige stopp
 • Gå eller sykle til jobb
 • Ta alltid trappen
 • Gå en kort tur etter lunsj (også bra for fordøyelsen generelt)
 • Ta knebøy hver time
 • Få med deg kollegaer på en kort treningsøkt og/eller konkurranse

Hvordan forbrenne kalorier effektivt?

Kondisjonstrening er veldig bra for effektiv kaloriforbrenning, spesielt kondisjonstrening med varierende- og høy intensitet, som for eksempel intervalltrening. Under er tre eksempler på intervalløkter du kan gjøre.

 • Oppvarming: 5-10 minutter lett jogging
 • Intervaller A: 4 x 4 – Løping i 4 minutter, rolig gange i 4 minutter. Gjenta 4 ganger.
 • Intervaller B: 10’ern – Løping i 1 minutt, rolig gange i 1 minutt. Gjenta 10 ganger.
 • Intervaller C: Lyktestolpeintervaller – Løp i to lyktestolpelengder, rolig gange til neste lyktestolpe. Gjenta 15 ganger.
 • Avslutning: 5-10 minutter hvor du jogger rolig ned.

Styrketrening kan også gi god effekt på kaloriforbrenningen, spesielt rett etter styrkeøkten, en forbrenner også mer under hvile når en har mer muskler.

Varier treningen!

Variasjon i treningen er bra for både kropp og sinn, så prøv forskjellige ulike ting og veksle mellom de. De fleste assosierer kondisjonstrening med jogging og synes det kan virke kjedelig. Selv om dette er en god måte å forbrenne kalorier på og krever lite av utstyr, medlemskap osv. så finnes det en rekke aktiviteter som forbrenner masse kalorier. Et par eksempler er:

 • Roing
 • Boksing
 • CrossFit
 • Hoppetau
 • Spinning
 • Svømming
 • Squash

Hvordan brenne kalorier, effektivt på 30 minutter?

Ikke alle har tiden eller motivasjonen til å trene i lange perioder, uansett situasjon så finnes det alltid et alternativ som enten passer timeplanen eller faller i smak hos den enkelte. Under har vi samlet flere forskjellige aktiviteter og vist hvor mange kalorier du forbrenner ved å utøve hver av de i 30 minutter. Tallene er basert på om en person på 75 kilo hadde utført aktivitetene. Tallene vil derfor variere for den enkelte på bakgrunn av egen kroppsvekt og andre faktorer, men tallene gir uansett en god pekepinn på hvor bra de ulike aktivitetene er for å forbrenne kalorier effektivt.

 • Yoga: 139 kalorier
 • Rask gange (km/t): 214 kalorier
 • Aerobics (middels-høy intensitet): 229 kalorier
 • Spinning (middels-høy intensitet): 263 kalorier
 • Styrketrening (middels-høy intensitet): 225 kalorier
 • Kickboxing (middels-høy intensitet): 375 kalorier
 • Løping (middels-høy intensitet): 375 kalorier
 • Squash (middels-høy intensitet): 450 kalorier

Så ta deg en gåtur på kvelden med en god sang/lydbok/podcast på øret eller ta med deg en venn og spill squash.

Hvordan forbrenne kalorier hjemme?

Om du ikke har anledning til å trene et annet sted så kan du fint trene hjemme og, en rekke styrkeøvelser krever ikke noe annet utstyr enn din egen kropp. Det finnes også spesialiserte Apper som gir deg fulle treningsprogram som kan utføres hjemme.

Det å gå seg en tur eller bedrive intervalltrening som det programmet som ble nevnt i denne artikkelen krever dog ikke mer enn et veistrekke på et par hundre meter, så det lar seg også fint gjøre å utføre hjemme.

Utstyr til hjemmetreningen

Noen ganger kan det å ha et enkelt treningsutstyr bidra til motivasjon på hjemmetreningsfronten. Treningsbånd/strikker er perfekt for deg som vil trene hele kroppen hjemmefra. Antall øvelser er uendelig med et slikt treningsutstyr og det er også enkelt å bringe med seg ut av hjemmet.

Kaloriforbrenning for vektnedgang

Vil økt kaloriforbrenning bidra til økt vektnedgang? Et rungende JA er svaret, la oss se på et raskt eksempel for å illustrere hvor effektivt daglig aktivitet er. For å gå ned 0,5 kilo kroppsvekt er en nødt til å innta ca. 3500 kalorier mindre enn en inntar. Så hvis en person tilpasser kostholdet slik at hun/han spiser 500 kalorier mindre enn hun/han forbrenner ved hvile hver dag i en måned, så vil han/hun gå ned 2 kilo i vekt. Om han/hun i tillegg legger til bare en halvtimes gåtur/styrketrening hver dag, så vil han/hun gå ned ca. 3 kilo. Om en har lenger økter eller velger aktiviteter med høyere rate av kaloriforbrenning så vil effekten være enda større. Så igjen må vi svare ja, kaloriforbrenning gjennom trening er bra for vektnedgang.
Og da tas det ikke høyde for økning i hvilemetabolismen som forekommer rett etter endt aktivitet eller den totalt økte hvilemetabolismen pga. økt muskelmasse. I tillegg har daglig fysisk aktivitet en rekke andre helsefremmende effekter, så fysisk aktivitet er absolutt å anbefale!

Les også: Innta færre kalorier per dag

Måltidserstatter – bra for kalorikontroll

nedenfor ser du en liste på Nutriletts måltidserstattere. En enkel måte å kontrollere kaloriinntaket ditt.

Følg progresjonen din

Det kan være vanskelig å se endringer visuelt, særlig i starten. Da kan en badevekt være en god måte å følge progresjonen på. En badevekt som også kan måle muskelmasse er en fordel. Dette vil gi deg mulighet til å følge resultatene av treningen du legger inn. Vi har badevekter fra Beuer som enkelt kan kobles til din telefon. Følg med på din utvikling og bli motivert til å fortsette den gode jobben fremover.

Populært treningsutstyr:

Bestselgere: