Julestri og fysisk aktivitet, hvordan rekke alt?

Julen står for tur, og mange har mye som skal ordnes før den store kvelden. I tillegg til vasking, pynting og innkjøp av mat og gaver, så skal du også delta på avslutning i barnehagen/skolen og den siste innspurten på jobben før julen ringes inn. Så var det denne treningen da, hvordan skal du få til dette oppi denne gode grøten av gjøremål?

Først og fremst, er det viktig å planlegge; sett opp uken og dens aktiviteter – og deretter kan «gjøremålene» frem mot jul fordeles på personer i husstanden og de ulike dagene. Med dette får du oversikt over tiden din og eventuell tid til overs som du kan bruke på fysisk aktivitet. Det kan også være lurt å «tone ned» forventningene. Fysisk aktivitet er mye mer enn det å være på treningssenteret – dette skal vi se nærmere på!

På jobb:

Er det ekstra lange arbeidsdager frem mot jul og juleferien, og lite eller ingen tid/energi før eller etter jobb til fysisk aktivitet? Da kan det være et alternativ og «lure» aktivitet inn i arbeidsdagen:

  1. Bruk noe av lunsjtiden/annen tid til enkle øvelser på kontorer. Reis deg opp og ned fra stolen, strekk på bena, eller gjør noen push-ups på gulvet/mot kontorpulten
  2. Gå sammen en gruppe og ha en «fellesøkt» som splitter opp arbeidsdagen. Du kan få gjort mye på 20 minutter, og du får mest sannsynlig litt ekstra energi til å fortsette arbeidsdagen din
  3. Lag en avtale med sjefen om at dere kan ha en gå-gruppe, hvor dere får 20-30 minutter rådighet til å ta dere en spasertur. Ha med noen gode joggesko og bruk tiden effektivt. I tillegg til bevegelse, får også hodet nytte av frisk luft som igjen kan gjøre resten av dagen mer produktiv

Hjemme:

Det er ofte mye som skal gjøres i hjemmet nå som julen nærmer seg, og du har kanskje ikke den ekstra tiden til å trene – eller samvittighet til å dra fra familien når alle først har fri sammen. Her er det kun fantasien som setter begrensninger, og hjemmet er en fantastisk arena for å være fysisk aktiv:

  1. Julerengjøring står på agendaen, og her er det bare til å ta på seg treningsklærne og sette i gang. Går du inn for at dette skal være «treningen» din denne dagen er det mange kalorier du kan brenne på å gjøre huset fint til jul. Størrelsen på huset/leiligheten, kroppssammensetning, tempo og tid brukt vil selvsagt være individuelt, og spille inn på hvor mange kalorier du forbenner (Personlig test med pulsbelte gjort av Madelen Dahlen, Willpower PT,  viste at 1 time rydding og vasking resulterte i ca. 450 kalorier)
  2. Forhåpentligvis får vi også litt snø til jul, og dette er helt fantastisk med tanke på trening. Endelig kan vi måke! Om du ikke er spesielt glad i å måke, så kan du trøste deg med at dette er god trening ettersom du får brukt hele kroppen.
  3. Familieøkt i stua. Skru på god musikk, dans eller gjør øvelser sammen. Se forslag til øvelser her.
  4. Lag nye tradisjoner hvor fysisk aktivitet er involvert. Er svømmehallen åpen kan dette være moro for hele familien, eller hva med å pakke sekken etter Askepott på julaften og gå en tur i skogen for å spise lunsj? Dette slår også i hjel litt tid for spente barn som venter på julenissen

RIKTIG GOD AKTIV FØRJULSTID!

Utstyret du trenger til hjemmetreningen

Selv om man kan trene helt uten utstyr kan det å benytte seg av for eksempel treningsbånd/strikker gi deg tyngre motstand og bidra til økt muskelmasse. Det vil også gi deg et bredt utvalg med øvelser for hele kroppen. Treningsstrikkene fra Star Gear har ulik motsand slik at du kan finne det nivået som passer for deg. En god treningsmatte vil også være viktig for en behagelig treningsøkt, oppvarming og uttøyning.

Få 15% rabatt
ved å melde deg på vårt nyhetsbrev

Treningsutstyr til hjemmetreningen:

Bestselgere: