Mange kan oppleve av magen rumler. Foto.

Magen rumler hele tiden – hva kan du gjøre?

Synes du det er ukomfortabelt at magen din rumler? Særlig etter du har spist - for du kan ikke lenger skylde på sulten? Vi serverer deg årsaker – og løsninger!

Opplever du innimellom at magen rumler – kanskje når det passer skikkelig dårlig? Da er du ikke alene. Ernæringsrådgiveren og ernæringsfysiologen vi har snakket med forteller at det er helt vanlig at magen lager lyder i ny og ne. Og det finnes flere ting du kan gjøre for å forhindre det!

Magen rumler, buldrer, durer og piper!

– Magerumling er lyder som kan komme når du er veldig sulten, hvis det er lenge siden du har spist. Rumlingen kan bli veldig høy fordi det nærmest blir som et ekko i tarmene, sier Julianne Lyngstad, som er ernæringsrådgiver med master i samfunnsernæring.

Også Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog ved Norges Idrettsmedisinsk Institutt (Nimi) og Easyfodmap.no forsikrer at rumling i magen er vanlig.

– Lydene betyr i de fleste tilfeller at det beveger seg luft eller innhold inne i tarmen. Tarmen er ganske lang, fra fem og en halv til sju meter, så det tar litt tid når ting skal gjennom den, forklarer Felberg.

Fordøyelsen er en lang prosess

Lyngstad forteller at det skjer mange kompliserte prosesser i magen, vanligvis uten at vi merker det, etter vi har spist og før vi må på do. Det kan også forklare hvorfor de som jobber med mage og tarm, ofte har stor respekt for fordøyelsessystemet.

– Fordøyelsen er en ganske lang prosess. Den begynner når vi tenker på å spise mat, ved at vi skiller ut stoffer som etter hvert skal bryte ned maten, sier Lyngstad.

Ernæringsrådgiveren forklarer at når vi svelger maten går den ned i magesekken, hvor den blandes med en del væsker og blir liggende en stund for å klargjøres for videre fordøyelse. Opptaket av næringsstoffer skjer i tynntarmen, som er det neste steget i fordøyelsen, og magesekken slipper maten inn i små porsjoner. Restene passerer videre til tykktarmen, og livnærer alle tarmbakteriene våre. Det er mye som skjer før vi til slutt føler trangen til å gå på do, da det som ikke ble tatt opp i tynntarmens skal ut.

Hva er rumling i magen?

Med alt som skjer i tarmene, er det kanskje ikke så rart at de kan brumme litt. I en artikkel på Vitenskap.dk sammenligner Jüri Johannes Rumessen, overlege ved Gentofte Hospital, magen med et orgel. Det beveger seg hele tiden luft gjennom tarmen, og siden tarmen bøyer seg mange steder, blir luften presset rundt en del hjørner. Når luft presses gjennom smale steder, skapes det lyd, uansett om det skjer i magen eller i musikken. 

Men selv om de fleste opplever at magen rumler i ny og ne, kan rumling i magen også være et tegn på at noe ikke er helt som det skal være.

– En vanlig årsak til rumling kan være at du har spist veldig raskt og dermed også svelget mye luft. Det kan også hende at du er litt hard i magen, og at ting derfor beveger seg litt trått gjennom tarmen. Eller så kan du ha spist noe som gjør at tarmen produserer mye luft, som linser, rotgrønnsaker, eller visse kornsorter, sier Felberg.

Spise oftere, mindre og roligere

Felberg forteller at det første steget i all kostholdsomlegging, er å spise oftere og mindre. Han tror dette kan hjelpe deg som sliter med at magen rumler, så sant du ikke har andre plager i tillegg.

– Spiser du mindre mat om gangen, blir det mindre for magen og tarmen å jobbe med. Det er også færre næringsstoffer som kan brytes ned til luft, sammenlignet med om det kommer store mengder mat og næringsstoffer som tarmen kan få kapasitetsproblemer med å håndtere. Spiser du oftere, er det lettere å spise mindre og roligere, fordi du ikke har rukket å bli skrubbsulten, sier Felberg. Det er også et godt råd om du vil ned i vekt.

 

Magen rumler: Verdt å vite

  • Magerumling er lyder som kan komme når du er veldig sulten. Rumlingen kan bli veldig høy fordi det nærmest blir som et ekko i tarmene.
  • Lydene kan også bety at det beveger seg luft eller innhold i tarmene.
  • Matvarer som linser, rotgrønnsaker og visse kornsorter gjør så tarmen produserer mye luft.
  • Noen kan få plager av kullsyreholdig drikke, spesielt hvis de ikke greier å rape opp gassen som de får i seg. Da kan denne gassen passere videre til tarmene.
  • Luft i magen kan komme av at du har spist veldig raskt, og dermed også svelget mye luft. Det kan også indikere at du er litt hard i magen, og at ting derfor beveger seg trått gjennom den.
  • Forsøk å spise oftere og mindre.

Bestselgere: